Ενδιαφέρον παρουσίασε η διημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, στο κτήριο του ιδρύματος «Αγία Σοφία», στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.
Την διημερίδα, που είχε ως θέμα: “Νέες τεχνολογίες και περιφερειακός Τύπος: Επιχειρηματικές στρατηγικές στην ψηφιακή σύγκλιση” διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ).
Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία για μία δοκιμαστική λειτουργία του Ινστιτούτου, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν την προσεχή Άνοιξη.
Στην διημερίδα συμμετείχαν 40 εκδότες και δημοσιογράφοι του περιφερειακού Τύπου, καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές γύρω από θέματα επικοινωνίας και ΜΜΕ, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ειδικοί σε θέματα ψηφιακής εκτύπωσης, εφαρμογών και σχεδιασμού των εφημερίδων.
Το “παρών” έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τύπου και Πληροφοριών κ. Γιώργος Πετρουλάκης.
Το πρωί, πριν από την έναρξη εργασιών της ημερίδας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και εκδότης της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», Γιάννης Γαρεδάκης, εξήγησε ότι το Ινστιτούτο θα περιλαμβάνει τέσσερις άξονες δραστηριοτήτων: εκπαίδευση για επαγγελματίες δημοσιογράφους, έρευνα για τον περιφερειακό Τύπο, σεμινάρια για θέματα περιβάλλοντος και δημιουργία ηλεκτρονικής τράπεζας πληροφοριών.
Μιλώντας για τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι την επίτευξη και λειτουργία του Ινστιτούτου ο κ. Γαρεδάκης επεσήμανε ότι “όταν πριν λίγα χρόνια, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων Ελλάδας, έκανα την πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο να δημιουργηθεί το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, κι εγώ ο ίδιος αμφέβαλλα αν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο. Είναι μια πρωτοποριακή προσπάθεια και συνάντησε πάρα πολλές δυσκολίες. Πολλές φορές ακόμη και εμείς οι ίδιοι στο Δ.Σ. αμφισβητήσαμε το αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο τέλος, να δημιουργήσουμε τουλάχιστον τις κτηριακές εγκαταστάσεις μέσα από τις οποίες θα προσπαθούσαμε να εφαρμόσουμε ενα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο είχαμε καταστρώσει. Υπήρξαν στιγμές δύσκολες και πολλές φορές κλονιστήκαμε, αλλά τελικά, με την βοήθεια πολλών ανθρώπων, καταφέραμε να φτάσουμε στην μέση. Γιατί θεωρούμε ότι σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα.
Το θάρρος για να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια μας το έδωσε ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας, που είχε έρθει στα Χανιά. Τότε, με τον πρώην βουλευτή Στέλιο Νικηφοράκη θέσαμε το θέμα και ο ίδιος απάντησε ότι βρήκε την ιδέα πάρα πολύ καλή, καθώς ήταν κάτι που έλειπε από την Ελλλάδα και είναι διατεθειμένος να βοηθήσει. Η πρώτη του αντίδραση ήταν να καταθέσει στο ταμείο του Ινστιτούτου 100.000 ευρώ. Μόλις έγινε πρόεδρος της Βουλής, με την επίσκεψη του στα Χανιά για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην επέτειο της Ένωσης της Κρήτης, επισκέφθηκε το τότε γιαπί του κτηρίου και άμεσα υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει βοήθεια, η οποία ήταν άλλες 100.000 ευρώ. Με αυτή την ενέργεια του κ. Σιούφα μπορέσαμε να βάλουμε τα “θεμέλια” στην όλη προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει. Ακολούθησαν δωρεές, εισφορές συναδέλφων με σημαντικό ποσό. Θα πρέπει να αναφέρω, καθώς δεν ήταν προεκλογική περίοδος, την βοήθεια του βουλευτή Ευτύχη Δαμιανάκη, ο οποίος κατέθεσε στο ταμείο του ι.ε.τ. 50.000 ευρώ. Με αυτά τα εφόδια ξεκινήσαμε την προσπάθεια, κάναμε έναν προγραμματισμό, αλλά οικονομικά προβλήματα ξαναδημιουργήθηκαν και τότε αναζητήσαμε βοήθεια. Βρέθηκαν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι μας βοήθησαν, όπως η Τράπεζα Χανίων με τον πρόεδρό της κ. Μαρακάκη, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων με τον πρόεδρό του κ. Βαγγέλη Σπανουδάκη, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Επίσης, ο κ. Μανώλης Σπανουδάκης, ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΔΥΚ, ήταν από τους ανθρώπους που παρακολουθούσε συνεχώς το έργο και μας βοήθησε πολύ”.
Ξεχωριστή αναφορά ο κ. Γαρεδάκης έκανε στην δωρεά του δημάρχου Μηθύμνης κ. Μυλωνάκη που πρόσφερε ένα συμβολικό χρηματικό ποσό από το προσωπικό του ταμείο, για το ταμείο του Ινστιτούτου. “Σε τέτοιες προσπάθειες όπου το κράτος πολλές φορές αδυνατεί, εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο, κάποτε πρέπει να βάλουμε το χέρι και στην δικιά μας τσέπη. Είναι συγκινητική η κίνηση ενός δημάρχου από μια μικρή περιοχή”, τόνισε.
“Εκτός από τους επώνυμους, είναι σημαντική η οικονομική βοήθεια απλών πολιτών, επιχειρηματιών των Χανίων, οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά, τα ονόματα των οποίων θα αναφερθούν στα εγκαίνια του Ινστιτούτου που θα γίνουν στο τέλος της προσεχούς Άνοιξης.
Στην πορεία, την όλη προσπάθεια, βοήθησε ουσιαστικά ο Νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης.
Προς το τέλος είχαμε επαφές με τους δημάρχους της περιοχής: Φρε κ. Γιαννούλη, Βάμου κ. Λιμαντζάκη, Κρυονερίδας κ. Μαρκάκη και Γεωργιούπολης κ. Μαρικάκη, οι οποίοι, παρά τις τις μικρές οικονομικές δυνατότητες των Δήμων τους, δραστηριοποιήθηκαν και ήδη έχουμε σημαντική βοήθεια για να ολοκληρώσουμε την διαμόρφωση του χώρου αυτού.
Βέβαια, όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει εάν δεν υπήρχε το Ίδρυμα Αγία Σοφία.
Μετά την απόφαση του Δ.Σ. του ΣΗΠΕ να δημιουργηθεί το Ινστιτούτο στα Χανιά, αναζήτησα χώρους στους οποίους θα μπορούσε να στεγαστεί. Όμως, εδώ και σαράντα χρόνια υπάρχει ένα πρόβλημα στα Χανιά το οποίο παρακολουθώ και θλίβομαι γι?΄αυτό, διότι υπάρχουν θαυμάσιοι χώροι αλλά υπάρχουν και οι λεγόμενοι ¨σφραγιδοκράτορες, οι οποίοι νομίζουν ότι ένας χώρος ο οποίος ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο ή λειτουργεί στο πλαίσιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, είναι κτήμα τους. Είναι θλιβερό και κάποτε πρέπει να σταματήσει να συμβαίνει αυτό, να υπάρχουν χώροι αναξιοποίητοι στα Χανιά, να έχουν διατεθεί εκατομύρια ευρώ και να κάνουν μόνο 1-2 εκδηλώσεις τον χρόνο. Είναι τελείως απαράδεκτο και κάποτε πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Η πρόταση του ιδρύματος Αγία Σοφία ήταν για μας λυτρωτική. Ο πρώην μητροπολίτης Κισάμου και Σελινου Ειρηναίος και το Δ.Σ του Ιδρύματος ύστερα από εισήγηση του Αντιπροέδρου κ. Νίκου Παπαδάκη, μας παραχώρησε τον χώρο αυτό προκειμένου να στεγαστεί το Ινστιτούτο”, τόνισε ο κ. Γαρεδάκης.
Και πρόσθεσε: “Θέλουμε να κάνουμε αυτόν τον χώρο ανταγωνιστικό προς τα άλλα Ινστιτούτα της Ευρώπης. Στα εγκαίνια θα κληθούν οι εκπρόσωποι όλων των Ινστιτούτων της Ε.Ε, και πιστεύω ότι θα βρούμε σημεία προσέγγισης και συνεργασίας τα οποία θα βοηθήσουν αρκετά τον τόπο μας”.
Η αναβάθμιση του ρόλου των δημοσιογράφων μέσα από τη συνεχή επιμόρφωσή τους και την ανάπτυξη του περιφερειακού Τύπου αποτελούν τους βασικούς στόχους του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, όπως επεσήμανε ο κ. Γαρεδάκης.
Παράλληλα, σκοπός του Ινστιτούτου είναι η συνεργασία με Ενώσεις, ΜΜΕ και δημοσιογράφους από χώρες της Μεσογείου και της Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στα Χανιά ένα summerschool σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Επίσης, τον ερχόμενο Φεβρουάριο πρόκεται να γίνει μια επιμορφωτική ημερίδα από την Ένωση Δημοσιογράφων Κεντρικής Ελλάδας. Το ερχόμενο καλοκαίρι πρόκειται ακόμη να πραγματοποηθούν σεμινάρια, ένα για δημοσιογράφους και ένα για υπαλλήλους της Cosmote που θα οργανώσει η εταιρεία. Στους στόχους είναι πιθανόν και η διοργάνωση ενός Διεθνούς Συνεδρίου στο τέλος του καλοκαιριού.
Ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ κ. Λεωνίδας Βαρουξής απένειμε τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Δ.Σ του ΣΗΠΕ στον κ. Γαρεδάκη για την προσφορά του στην δημιουργία του Ινστιτούτου.
Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου είναι μια εκπληκτική προσπάθεια που χρειάζεται την στήριξη όλων: του ΣΗΠΕ, της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών επιχειρηματιών, των τοπικών πολιτικών αρχόντων και της Ελληνικής Πολιτείας”, τόνισε.
Ως κοιτίδα του μέλλοντος χαρακτήρισε το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τύπου κ. Πετρουλάκης ο οποίος δεσμεύθηκε ότι η Πολιτεία θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο χρηματοδότησής του.
“Η πρώτη διημερίδα του Ινστιτούτου κοιτάει μπροστά στρατηγικά στο μέλλον. Το δε Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου είναι πραγματικά μια κοιτίδα του μέλλοντος. Η κατάρτιση, η επανακατάρτιση, η επιμόρφωση, η εφαρμοσμένη έρευνα, η ψηφιακή σύγκλιση, οι νέες τεχνολογίες αποτελούν έννοιες κλειδιά, γιατί είναι έννοιες που αφορούν το μέλλον. Και γι’ αυτό το Ινστιτούτο ξεκινά με τις καλύτερες δυνατές περγαμηνές, έχει πιάσει το σφυγμό του μέλλοντος για την χώρα μας και για την περιφέρεια. Χρειάζονται όμως τιτάνιες προσπάθειες για να περάσουν αυτές οι έννοιες και να καταλάβει ο κόσμος πραγματικά την σημασία τους”, τόνισε.
“Το μέλλον βρίσκεται στην Περιφέρεια. Το μέλλον βρίσκεται στην ενίσχυσή της με πόρους, αρμοδιότητες, με ευθύνες. Εδώ πρέπει να εξυπηρετείται ο πολίτης και όχι να γίνεται μπαλάκι μεταξύ καρεκλοκένταυρων στην Αθήνα. Γι?΄αυτό και είναι απαραίτητο αυτή η τεράστια δομική αλλαγή, που ακούει στο όνομα «Καλλικράτης», να γίνει πραγματικότητα. Καθοριστική για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος θεωρούμε την συμμετοχή του περιφερειακού Τύπου”, ανέφερε ο κ. Πετρουλάκης.
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Ευτύχης Δαμιανάκης επεσήμανε ότι “το Ινστιτούτο Περιφερειακού Τύπου μπορεί να αναβαθμίσει το κύρος, την περιοχή, αλλά και να δώσει μια ουσιαστική φωνή στα Μέσα του Περιφερειακού Τύπου που δυστυχώς είναι «ριγμένα». Διότι το μεγάλο μέρος της κρατικής διαφήμισης συνειδητά και ηθελημένα κατευθύνεται στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της Αθήνας”.
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης της Πολιτείας στην περιφέρεια, έτσι ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη.
Το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στην κατεύθυνση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επανακατατάρτισης των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στον περιφερειακό Τύπο, επεσήμανε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Σκουλάκης.
Παράλληλα, ο κ. Σκουλάκης τόνισε πως «τα πρώτα δείγματα γραφής του Ινστιτούτου είναι απολύτως θετικά», εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «το έργο του Ινστιτούτου θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ρόλο του περιφερειακού Τύπου στην ενημέρωση αλλά και στη γενικότερη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι η Ελληνική περιφέρεια μπορεί να είναι πρωτοπόρα στην ενημέρωση και πολλαπλά ωφέλιμη στην τοπική κοινωνία».
Ο Νομάρχης Χανίων τόνισε ότι η δραστηριότητα του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και προβολή του νομού Χανίων, αλλά και στην βελτίωση των τοπικών δημοκρατιών.
Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου έρχεται να καλύψει ένα υπαρκτό κενό. “Ελπίζουμε να συμβάλει σημαντικά στην κοινή προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του Τύπου της Περιφέρειας”, σημείωσε.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηναν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αγία Σοφία και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος ¨Ελ. Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης, ο δήμαρχος Φρε κ. Γιαννούλης, ο δήμαρχος Κρυονερίδας κ. Μαρκάκης, ο δήμαρχος Βάμου κ. Λιμαντζάκης κ.ά