Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Ομιλία υφυπουργού Οικονομίας Σταύρου Αρναουτάκη σε ημερίδα στα Χανιά
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν τα έργα που μέσω του ΕΣΠΑ θα δώσουν ανάπτυξη στην περιφέρεια και ειδικά στην Κρήτη. Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης κατά την διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Διπλωματούχων Οικονομικών Επιστημών Νομού Χανίων, προχθες στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΧ).
Το θέμα της ημερίδας ήταν: “Προοπτικές και δυνατότητες αξιοποίησης του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κρήτης”.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της βράβευσης τριών σημαντικών προσωπικοτήτων για την κοινωνική, οικονομική και επιστημονική συνεισφορά τους στην Κρήτη και συγκεκριμένα τους: κ. Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντή του Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, κ. Μιχάλη Μαρακάκη, πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και κ. Αλκίνοο Νικολαΐδη, διευθυντή του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ).
Όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης “αυτό που θέλουμε είναι η ενεργοποίηση των φορέων και με ώριμες μελέτες να κάνουμε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης. Τα μεγάλα έργα πρέπει να μπουν στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων και το Περιφερειακό πρόγραμμα να πάρει τα μικρότερα έργα των δήμων και των φορέων. Θεωρούμε ότι με την συνεργασία και την συνέργεια που πρέπει να υπάρξει μεταξύ όλων των φορέων, μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα με την ωρίμανση μελετών και την δημοπράτηση των έργων. Από την πλευρά του Υπουργείου απλοποιούμε τις διαδικασίες. Τον επόμενο μήνα έχουμε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση του νόμου που στηρίζει το ΕΣΠΑ με απλοποίηση και με αποκέντρωση. Διότι χωρίς αυτά δεν μπορεί το ΕΣΠΑ να “τρέξει”. Είμαστε σίγουροι ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχουμε αυτά τα έργα έτσι ώστε να έχουμε την ανάπτυξη στην περιφέρεια και ειδικά στην Κρήτη και στα Χανιά. Σε όποια περιφέρεια κάνει προόδους θα δοθεί ένα μπόνους ενώ με την αναθεώρηση που θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο θα δούμε πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε, στην λογική της πράσινης ανάπτυξης αυτά τα μεγάλα έργα για την Κρήτη. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ενδογενής ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο”.
Ο ίδιος ανέφερε ότι “στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε το ΕΣΠΑ και να δώσουμε τόνωση στην οικονομία και ανάσα στην ελληνική αγορά”.
Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία 150 εκατ. για τον Αναπτυξιακό νόμο και 150 εκατ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δοθούν ως οφειλές των προηγούμενων ετών. “Κάθε μήνα θα δίνουμε όλες τις οφειλές έτσι ώστε μέχρι το πρώτο εξάμηνο να εξοφληθούν όλες οι οφειλές που υπάρχουν, με τον Αναπτυξιακό νόμο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”ανέφερε.
“Το 2010 είναι μια κρίσιμη χρονιά. Χρειάζεται συστράτευση και ενότητα όλων, σκληρή δουλειά και αξιοπιστία από την Ε.Ε. Το πρόγραμμα που υποβάλλαμε θεωρούμε ότι είναι ενα σοβαρό πρόγραμμα και εκτιμούμε ότι από το β’ εξάμηνο θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη και σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί” κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης που τόνισε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος η χώρα μας να βγεί από την Ευρωζώνη λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Κατα την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν τρείς σημαντικές προσωπικότητες για την κοινωνική, οικονομική και επιστημονική συνεισφορά τους στην Κρήτη και συγκεκριμένα οι: κ. Μιχάλης Μαρακάκης, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, και κ. Αλκίνοος Νικολαΐδης, διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ).
Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Μιχάλης Μαρακάκης, τόνισε ότι “είναι δικαίωση η σημερινή διαδικασία για τον αγώνα που κάνουμε τόσα χρόνια. Ευχαριστώ από καρδιάς τους ανθρώπους που με επέλεξαν για αυτή την βράβευση. Είναι ακόμα ένα βάρος στον αγώνα που κάνουμε, όμως και μια μεγάλη δικαίωση για την προσπάθεια μας.
Στους στόχους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων για το 2010, παρόλο η οικονομία της χώρας μας δεν περνάει τις καλύτερες μέρες, είναι να παραμείνει δυνατή για να βοηθήσει τον κόσμο στα προβλήματα που έρχονται. Διότι το 2010 θα είναι πιο δύσκολο από το 2009, όμως η Συνεταιριστική Τράπεζα αναδεικνύει την επιχειρηματικότητα και προσπαθεί να βοηθήσει τον επιχειρηματικό κόσμο να προσπεράσει αυτή την κρίση.”
Ο ίδιος ανέφερε ότι στο πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων προβλέπεται η ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο ενώ γίνονται συζητήσεις για επενδύσεις στον χώρο της υγείας, των τροφίμων αλλά και των αερομεταφορών.
Από την πλευρά του ο κ. Αλκίνοος Νικολαΐδης, διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) ανέφερε πως “είναι εξαιρετική τιμή η βράβευση αυτή που αντανακλά τους συντελεστές, τους συνεργάτες και το προσωπικό του ΜΑΙΧ. Εδώ και 23 χρόνια με σκληρή δουλειά υλοποιήσαμε ένα έργο που αποδίδει. Στους στόχους για το 2010 θεωρούμε σημαντική την αναγνώριση του Μεταπτυχιακού τίτλου του ΜΑΙΧ, αλλά και χρηματοδοτήσεις, επενδύσεις που θα αυξήσουν την αποδοτικότητα του έργου που γίνεται”.
Τέλος κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής Διοίκησης τόνισε ότι “η βράβευση είναι μια μεγάλη τιμή για μένα και μας δίνει θάρρος για να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε το έργο μας. Από 1987 που λειτούργησε το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα τα οποία βοήθησαν την τοπική κοινωνία. Στοχεύουμε σε νέες συνεργασίες τόσο στο επιστημονικό όσο και στο επαγγελματικό επίπεδο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα