Αργά, αλλά σταθερά, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με τα οικονομικά, το αγροτικό και την διοικητική μεταρρύθμιση, προχωρεί στα εξωτερικά αδιέξοδα, που πάνε να γίνουν απροσπέλαστα. Η εξωτερική πολιτική απαιτεί δυναμική αντιμετώπιση, γι’ αυτό και ο κ. Παπανδρέου κράτησε για τον εαυτό του το Υπ. Εξωτερικών με τον κ. Δρούτσα, πολύ γνωστή των θεμάτων, προκειμένου να ‘χει την άμεση εποπτεία και να δώσει με το κύρος του, όσο μπορεί μεγαλύτερη βαρύτητα, να αναβαθμίσει τη διεθνή εικόνα της χώρας και να πετύχει αποτελέσματα, που δεν θα βλάπτουν την ελληνική κυριαρχία.
Τούτο όμως δεν εμποδίζει την Άγκυρα να προωθεί τα σχέδιά της και να συντηρεί ένα κλίμα αμφισβήτησης των όσων υποστηρίζει η Ελλάδα, όσον αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της. Στήνει ένα σκηνικό επιδιώκοντας να γίνει η αναντικατάστατη και η πρώτη δύναμη στην περιοχή, ευθυγραμμιζόμενη με τις ΗΠΑ και το Λονδίνο κατά τους σχεδιασμούς του Υπ. Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου. Πέρασε ανώδυνα με το αζημίωτο τη δοκιμασία της Δεκεμβριανής Συνόδου της Ε.Ε. υπό την πλήρη υποστήριξη της Σουηδικής Προεδρίας και την επιμελημένη σιωπή του επιτρόπου επί οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν, που αντικατέστησε τον Αλμούνια. Βάζει όλα τα δυνατά της, να καταλήξει σε κάποια συμφωνία για το Κυπριακό, μέχρι την επαναξιολόγησή της τον Ιούνιο, για να αφοπλίσει την Κύπρο, η οποία μπορεί να μπλοκάρει τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή της πορεία.
Βέβαια, υπάρχει το αγκάθι στις τάξεις της Ε.Ε. των Γαλλογερμανικών απόψεων, που δεν συζητούν για πλήρη ένταξη, αλλά για εξεύρεση μιας ειδικής σχέσης μ? αυτήν. Η χώρα μας δεν ακολουθεί αυτήν την ιδεολογία και δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στις διακηρυγμένες απόψεις της για πλήρη ένταξη, εφ΄ όσον πληροί τις νομικές προϋποθέσεις, συνοδοιπορούσα με τους Άγγλους και άλλους δεδηλωμένους “ανθέλληνες” εταίρους μας, κι ας μας έχουν βάλει στη μπούκα, τώρα με την οικονομική κρίση που περνάμε.
Ο κ. Ερντογάν, όμως, παρά την επιμονή της εφημερίδας “Ταφάτ” να ανασύρει κάθε τόσο στην επιφάνεια τη δράση της οργάνωσης “Εργκένεκον” φαίνεται πως παραμένει ο ισχυρός της Τουρκίας και ο μόνος ρυθμιστής των πάντων. Το ερώτημα αν η προσπάθειά του θεωρείται εκδημοκρατισμός, ή επιδιώκεται ένα είδος “δημοκρατικού αυταρχισμού” συζητείται ευρέως στην Τουρκία απ΄ το αντιπολιτευόμενο κόμμα. Ο σκοπός, λοιπόν, της “Εργκένεκον” είναι η εκκαθάριση των μειονοτήτων για να Τουρκοποιηθούν όσοι ζουν στο Τουρκικό έδαφος και η δημιουργία τουρκικού κράτους από γνήσιους Τούρκους, προβοκάροντας σχέδια πραξικοπηματικά, για ν’ ανατρέψει την Τουρκική κυβέρνηση, που στηρίζεται μόνο στον Ισλαμισμό. Δεν πτοείται, όμως, ο κ. Ερντογάν και τον ηγεμονισμό του δεν τον ασκεί μόνο μέσα στη χώρα του, αλλά τον περνά και έξω στους γείτονές του.
Πρόσφατο δείγμα ή αυτοπρόσκλησή του στην Αθήνα, που ανακοίνωσε στο Αμπού Ντάμπι, όταν συναντήθηκε ατύπως με τον κ. Παπούλια. Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στο ότι ο κ. Ερντογάν επικεντρώθηκε στο Κυπριακό και στα προβλήματα της “Τουρκικής μειονότητας της Θράκης”. Έτσι την ονομάζουν και όχι “Μουσουλμανική”. Εκεί, που έχει εξασφαλισμένα τα νώτα του, είναι το Ισραήλ, οι σχέσεις με το οποίο τεταμένες δεν είναι. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε πρόσφατα την Άγκυρα και εκτός των άλλων επιβεβαίωσε την παράδοση μη επανδρωμένων Α/Φ, που προορίζονται για επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν και στο Αιγαίο. Το Αιγαίο το ?χουν αφήσει στην Αμερικανική πρωτοβουλία. Κάνουν ό,τι λένε αυτοί που πάντα αποβαίνει προς όφελός τους. “Συμβιβαστείτε με τις Τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο”, μας προτρέπουν, όταν μας λένε: “βρείτε τα με τους Τούρκους”. Τα αιτήματά τους είναι συγκεκριμένα και θίγουν την εθνική μας κυριαρχία. Το “βρείτε τα”, σημαίνει να υποχωρήσουμε. Και το λένε παντοιοτρόπως. Τώρα, που βρισκόμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση υποκείμεθα σε εκβιασμούς. “Βρείτε τα”, γιατί θα υποβαθμίζεσθε εθνολογικώς, θα υποτιμάται η αξιοπρέπειά σας και δεν θα σας δανείζουμε. Τέτοια προβλήματα η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει εδώ κι ένα χρόνο. Τώρα δεν δανείζεται. Απέκτησε ισχυρή οικονομία, πανίσχυρη στρατιωτική βιομηχανία και τα κατάφερε να παίζει σε δύο ταμπλώ. Με τις ΗΠΑ και την Ρωσία και να χει καλές διασυνδέσεις με τον Αραβικό κόσμο. Της Ελλάδας της υποβάθμισαν την αξία, της απομείωσαν την υπόσταση. Μας φθείρουν συνεχώς ποιοτικά σ΄ όλα τα σημεία, γιατί σκοπεύουν να μας επιβάλουν επαχθείς λύσεις στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Κύπρο. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι απαραίτητο ν΄ αντιδράσει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος προς τη σωστή κατεύθυνση, να ενημερωθεί ο κόσμος. Τα πράγματα ομιλούν από μόνα τους!