Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Αθήνα
Αυστηρή προειδοποίηση στα στελέχη του κόμματός του και κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Κεντρικής επιτροπής της ΝΔ.
Στον απόηχο των διαφορετικών απόψεων που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα από βουλευτές, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί την εσωστρέφεια και ότι δεν εξελέγη για να τηρεί εύθραυστες ισορροπίες. Στην εφ? όλης της ύλης ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων στην οικονομία.
Την ανάγκη να υπάρξει νέα Μεταπολίτευση στη χώρα διακήρυξε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι ήδη έχει αρχίσει η πορεία για τη νέα Νέα Δημοκρατία που θα ολοκληρωθεί με το 8ο τακτικό Συνέδριο Αρχών και Θέσεων του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος λέγοντας ότι “δεν πρόκειται να ανεχθώ την εσωστρέφεια που έπνιξε πολλές φορές τη ΝΔ” και ξεκαθάρισε ότι, παρά τη δύσκολη συγκυρία, είναι αντίθετος σε εξωθεσμικές λύσεις.
Ειδικότερα ανέφερε: “Εσωστρέφεια δεν θα υπάρξει. Δημοκρατία ναι. Όσο ποτέ. Αλλά εσωστρέφεια ποτέ. [..] Δεν εκλέχτηκα για να τηρώ εύθραυστες ισορροπίες. Δεν χρωστάω τίποτα σε κανένα. Το μόνο μου χρέος είναι απέναντι στους εκατοντάδες πολίτες που ψήφισαν. Η ΝΔ θα γίνει πόλος νέας κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι εύθραυστος συνασπισμός προσωπικών στρατηγικών και ομάδων”. Πρόσθεσε, δε, απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος ότι “η ΝΔ τους χωράει όλους και τον καθένα ξεχωριστά, δεν περισσεύει κανείς”.
Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση: “Οταν χάνει η κυβέρνηση τον έλεγχο από σύγχυση και στρεβλή αντίληψη, όταν ανεβαίνουν τα spread, όταν καθημερινά μας πυροβολούν οι αγορές, όταν υπουργός διακηρύσσει ότι δεν υπάρχει σάλιο, είμαι υποχρεωμένος να βαράω καμπάνα” και αναφέρθηκε στη δική του αντιπολιτευτική τακτική λέγοντας: “Ασκούμε νέου τύπου αντιπολίτευση που ξάφνιασε το κατεστημένο πολιτικό σύστημα. Αν εμείς υπονομεύουμε κάθε κίνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν θα βλάψουμε μόνο το ΠΑΣΟΚ, θα βλάψουμε την πατρίδα μας. Αλλά και δεν θα παρακολουθούμε ως απλοί θεατές, ούτε ως «καλοπροαίρετοι σύμβουλοι». Προσπαθούμε να την προτρέψουμε να κάνει το σωστό για τον τόπο και εναντιωνόμαστε όταν κάνει λάθη. Ξέρουμε τα προβλήματα και έχουμε σχέδιο. Θα δείχνουμε αυστηρότητα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ όταν παραπαίει ή όταν παίρνει επιζήμιο δρόμο και όταν χάνει τον έλεγχο” είπε ο κ. Σαμαράς.
Αναφερόμενος στο αγροτικό, επανέλαβε ότι είναι κατά των μπλόκων αλλά πρόσθεσε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι σοβαρά γιατί οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και αφορούν όλη την κοινωνία. Ξεκαθάρισε πάντως ότι παρά τη δυσκολία της συγκυρίας “εκφράζω με κάθε σαφήνεια την αντίθεσή μου σε διάφορες προτάσεις εξωθεσμικών λύσεων που απαξιώνουν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, εγώ και το κόμμα της ΝΔ δεν τις δεχόμαστε”.
Ντ. ΜπακογιΑννη:
“Να υπAρξει εσωκομματικΟς διΑλογος”
Την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να ορθώσει έναν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε να υπάρξει εσωκομματικός διάλογος για τα αίτια της εκλογικής ήττας. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε για μισόλογα ούτε για προσωπικές στρατηγικές.
“Χρειάζεται να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Οφείλουμε λοιπόν στην κοινωνία, στα στελέχη και στην ιστορία μας να κάνουμε έναν ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο, έναν διάλογο πρώτα εσωτερικά για τα αίτια της ήττας”, τόνισε η κα Μπακογιάννη η οποία δεν παρέλειψε να εμφανιστεί και αυτοκριτική. “Δεν τολμήσαμε, δεν συγκρουστήκαμε, φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και τέλος πληρώσαμε αυτή την τακτική με τη μεγαλύτερη εκλογική συντριβή που γνώρισε ποτέ η παράταξη”.
Π. ΨωμιΑδης: ΣτΗριξη στον πρΟεδρο
Στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά στάθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος ζήτησε από τα στελέχη να στηρίξουν το νέο πρόεδρο για να μην χωριστεί η παράταξη. “Ένας είναι ο αρχηγός και εμείς”, είπε χαρακτηριστικά.
ΣυνΕντευξη ΣαμαρΑ
Στο μεταξύ, συνέντευξη, με τίτλο “δεν θα κυβερνήσω πάνω σε ερείπια”, παραχώρησε στην εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής” ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει εικόνα γενικευμένης απραξίας και χαλαρότητας, και δουλειά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να χτυπά την καμπάνα: “Το ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση σε αυτά που είναι απαραίτητα για να ξεπεράσουμε την κρίση, δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε”. Ο κ. Σαμαράς εκφράζει -εκ νέου- τη διαφωνία της ΝΔ στο κλείσιμο των δρόμων από τις αγροτικές κινητοποιήσεις οι οποίες, όπως σημειώνει, “μας προειδοποιούν για πολύ χειρότερα”. Δυστυχώς, προσθέτει, η πολιτεία δεν έχει αγροτική πολιτική, αλλά πολιτική διανομής επιδοτήσεων και άλλων ενισχύσεων. “Και αυτό το έλλειμμα πολιτικής διαχρονικά θα παράγει όλο και περισσότερη απελπισία στους αγρότες, όλο και περισσότερα μπλόκα”.
Αναφερόμενος στη διαδικασία κομματικής ανασυγκρότησης της ΝΔ ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι “ξεπεράσαμε την εσωστρέφεια”. Όσο για την κριτική, λέει ότι είναι ευπρόσδεκτη, αλλά, “ακριβώς επειδή δεν είμαστε «άπειροι» ξέρουμε πότε είναι χρήσιμη”. Τονίζει μάλιστα ότι “δεν χαριζόμαστε σε κανένα, γιατί δεν χρωστάμε σε κανένα”. Για το “γερμανικό” εκλογικό μοντέλο, ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι η άποψη του κόμματος θα στηριχτεί στη Βουλή, ενώ για τις εξεταστικές επιτροπές που προτείνει η συμπολίτευση, ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι η ΝΔ δεν τις φοβάται: “Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα”. Τέλος, προτείνει να παίρνουν ιθαγένεια όσα παιδιά γεννιούνται από νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα, αφού ολοκληρώσουν την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα