Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Αλλαγές σε ημιυπαίθριους και τέλη κυκλοφορίας
Αθήνα
Την παρουσίαση ολοκληρωμένης λύσης για τους ημιυπαίθριους χώρους, σε τρεις μήνες από σήμερα, υποσχέθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής». Δεσμεύτηκε ότι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2011 θα είναι δικαιότερα.
Η υπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της χρήσης του αυτοκινήτου και όχι της ιδιοκτησίας τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μείγμα μέτρων που θα εφαρμοστεί προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι “πιο αποτελεσματικό και απολύτως δίκαιό”. Δικαιολόγησε τα υψηλά τέλη που κλήθηκαν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες παλαιότερων Ι.Χ. λέγοντας ότι χρειάστηκε να αντιμετωπίσει άμεσα μία κατάσταση, γιατί διαφορετικά θα εφαρμοζόταν η ρύθμιση της Ν.Δ. Όπως υποστήριξε, εκείνη, υπό τον μανδύα της απόσυρσης, ήταν πιο άδικη.
Ημιυπαίθριοι
Αναφορικά με τους ημιυπαίθριους, η Τίνα Μπιρμπίλη χαρακτήρισε επιφανειακή την κριτική που δέχεται. “Η άρνηση προσφυγής σε μία καθαρά εισπρακτική πολιτική που αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στους νόμους δεν νομίζω ότι αποτελεί βάση έγκλησης”, τόνισε. Αρνήθηκε ότι το “πάγωμα” της ρύθμισης Σουφλιά συνέβαλε και στο “πάγωμα” της οικοδομικής δραστηριότητας. Εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται σε αλλαγές που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στον γενικό πολεοδομικό κανονισμό, “τις οποίες πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά”.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ
“Πρόκληση εθνικού μεγέθους”
η δημοσιονομική προσαρμογή

Αθήνα
Αξεχώριστους και… σιαμαίους, χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη Λούκα Κατσέλη, κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες τους, και εξηγεί ότι από την επιτυχία του ενός κρίνεται η επιτυχία του άλλου. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι υπουργός Οικονομικών σε μία χώρα που πάσχει και έχει στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους. Η κα Κατσέλη έχει στόχο την ανάπτυξη, να αυξηθεί η απασχόληση» δηλώνει ο κ. Πάγκαλος στο Έθνος της Κυριακής και προσθέτει:
«Αυτά τα δύο είναι διαφορετικές προσεγγίσεις, θέλουν διαφορετικές ευαισθησίες, δεν είναι όμως αντιφατικά μεταξύ τους […] Αν αυξηθεί η παραγωγή, αν επιτύχει η κα Κατσέλη, αυτόματα θα μειωθεί το έλλειμμα […] Όσοι έχουν κοινό συμφέρον, αλλά αυτοί οι δύο είναι με ένα τρόπο αξεχώριστοι, είναι σιαμαίοι».
Ο κ. Πάγκαλος, που εκτός του συντονισμού της κυβέρνησης ανέλαβε και το ρόλο της παρακολούθησης της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάνει λόγο για μία «φοβερή δοκιμασία, μία πρόκληση εθνικού μεγέθους» ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή.
«Σχέδιο Β με την έννοια κάποιου κόλπου για να αποφύγουμε τα δύσκολα δεν υπάρχει. Προοπτική ακόμη πιο δύσκολη και πιο καταστροφική για τη χώρα αν αποτύχουμε είναι πρωτοφανές ότι υπάρχει και δεν θέλω καν να τη συζητήσουμε!» δηλώνει. «Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Έλληνα πολίτη και στη δυνατότητά του να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε το Σχέδιο Α» προσθέτει και απευθύνει μήνυμα του πολίτες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους χωρίς ακρότητες, βιαιότητες και αυθαιρεσίες.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
“Ναι” Χριστόφια στον διορισμό
απεσταλμένου των ΗΠΑ
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα καλωσορίσει τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Κυριακή ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας.
«Νομίζω τα περί διορισμού ειδικού απεσταλμένου δεν είναι απλώς πληροφορίες» ανέφερε ο Δ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως πρόκειται για «κάτι που έχουν ανακοινώσει ήδη και οι εκπρόσωποι της ομογένειας, το έχουν συζητήσει δηλαδή με επίσημους ανθρώπους του κ. Ομπάμα».
Εάν, συνέχισε, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο, είναι καλοδεχούμενος.
«Νοουμένου ότι οι πολιτικές των ΗΠΑ θα είναι τέτοιες ώστε να σέβονται την Κυπριακή Δημοκρατία και να υποβοηθήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, θα καλωσορίσουμε ένα τέτοιο εκπρόσωπο» κατέληξε ο Κύπριος πρόεδρος.

ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ
Επανεμφάνιση Σουφλιά για
το θέμα
των διοδίων

Αθήνα
Στο θέμα των διοδίων αναφέρεται ο Γιώργος Σουφλιάς, με άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος αποχώρησε από την πολιτική ζωή μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, εκφράζει τον προβληματισμό του για την απόφαση της κυβέρνησης να εξαγγείλει μείωση των διοδίων. Αρχικά, ο κ. Σουφλιάς διευκρινίζει ότι το θέμα της τοποθέτησης σταθμών διοδίων και το ύψος τους περιλαμβάνονται στις συμβάσεις που ψήφισαν στη Βουλή η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ. «Επομένως, το ύψος των διοδίων και πότε αυτά αυξάνονται δεν εξαρτώνται από αποφάσεις του υπουργείου ούτε του παραχωρησιούχου» τονίζει.
Για τη χρέωση των 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο (0,09 στην Πορτογαλία, 0,07 στην Ισπανία και 0,06 στην Γαλλία) υπενθύμισε ότι είχε αποφασιστεί το 2003 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ότι η ΝΔ τη διατήρησε.
Στο ίδιο άρθρο σημειώνει την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικών διαδρομών για όσους δεν θέλουν να πληρώνουν διόδια. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι άλλο εναλλακτική διαδρομή και άλλο παράπλευρο δίκτυο.

ΣΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Δεν αποδέχτηκε
τη θέση ειδικού γραμματέα
ο Αρ. Αλεξόπουλος
Αθήνα
Τη μη αποδοχή της τοποθέτησής του στη θέση του νέου ειδικού γραμματέα Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για προσωπικούς λόγους, ανακοίνωσε ο Άρης Αλεξόπουλος.
Η τοποθέτηση του νέου ειδικού γραμματέα αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, όπως γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2004
Επιστολή Κ. Καραμανλή
στον Μ. Χριστοφοράκο

Αθήνα
Προσωπική ευχαριστήρια επιστολή του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Ελλάς, Μιχάλη Χριστοφοράκο, η οποία εστάλη μετά τις εκλογές του 2004, αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Στην επιστολή αναφέρεται:
«Κύριε Χριστοφοράκο,
για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου το κόμμα μας διεξήγαγε έναν προεκλογικό αγώνα που, πέραν του νικηφόρου αποτελέσματος, κατά γενική ομολογία έθεσε τα θεμέλια για την οικοδόμηση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού στην πατρίδα μας. Η εμπιστοσύνη με την οποία μας περιέβαλε το 45% του εκλογικού σώματος και η ανάθεση της εντολής για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι μεγάλη τιμή αλλά ταυτόχρονα και τεράστια ευθύνη. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την υποστήριξή σας στη μεγάλη μας προσπάθεια για το νέο ξεκίνημα και να σας διαβεβαιώσω ότι η Νέα Διακυβέρνηση έχει θέσει ως μείζονα στόχο της να κάνει τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων, για ένα καλύτερο αύριο, πραγματικότητα.
Με εκτίμηση
Κώστας Καραμανλής».
Συνεργάτες του κ. Καραμανλή χαρακτήρισαν «πολιτικά ύποπτο» το γεγονός ότι δημοσιοποιείται αυτή η επιστολή (την ύπαρξη της οποίας δεν αμφισβητούν) λίγες ημέρες πριν συζητηθεί στη Βουλή η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens.
Επίσης, ανέφεραν ότι πρόκειται για μία «τυπική επιστολή» που αποστάλθηκε μαζικά μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2004 και τόνιζαν ότι στα ταμεία της ΝΔ δεν έχουν μπει χρήματα από τη Siemens με οποιαδήποτε μορφή.
«Η κοινή γνώμη αξιολογεί όλα τα στοιχεία που γίνονται γνωστά για μια υπόθεση που έχει ταλανίσει, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και όχι μόνο το πανελλήνιο, αλλά πολλές χώρες του κόσμου. Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής νομίζω ότι θα δώσει την ευκαιρία να μάθουμε την αλήθεια» σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα