Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

Κάιρο
Την ευθύνη για την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροπλάνο της Delta την ημέρα των Χριστουγέννων ανέλαβε η Αλ Καϊντα, με ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάντεν. Το ηχητικό ντοκουμέντο μεταδόθηκε από το Al Jazeera χθες το πρωί και πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι γνήσιο.
Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, χαρακτήρισε “ηρωϊκό πολεμιστή” τον Νιγηριανό που επιχείρησε να ανατινάξει το αεροπλάνο της Delta, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ προς τις Η.Π.Α. Εξαπολύοντας νέες απειλές, ο ηγέτης της Αλ Καίντα ανέφερε στο μήνυμά τους πως η απόπειρα αυτή ήταν “ένα μήνυμα που επιβεβαίωνε τα προηγούμεντα μηνύματα που σας παρέδωσαν οι ήρωες της 11ης Σεπτεμβρίου”. “Η Αμερική δεν θα ονειρευτεί ποτέ την ασφάλεια μέχρι να δούμε την ασφάλεια στην Παλαιστίνη” πρόσθεσε, απειλώντας με τρομοκρατικά πλήγματα εναντίον των ΗΠΑ εάν συνεχιστεί η υποστήριξη στο Ισραήλ.
Η φωνή στο ηχητικό μήνυμα είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων μηνυμάτων, όπως αυτό της 26ης Σεπτεμβρίου στο οποίο η Αλ Καϊντα ζητούσε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποσύρουν τα στρατεύματα που συμμετέχουν στη Νατοϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν.
O Ντέιβιντ Άξερολντ, κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Κυριακή στο CNN ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα της ηχητικής ταινίας με το μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν. “Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω (την ανάληψη της επίθεσης από την Αλ Κάιντα), ούτε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αυθεντικότητα της μαγνητοταινίας, αλλά υποθέτουμε ότι είναι αυτός, το μήνυμά του περιλαμβάνει τις ίδιες απατηλές δικαιολογίες για τη μαζική δολοφονία αθώων ανθρώπων που έχουμε ακούσει και στο παρελθόν”, ανέφερε στην εκπομπή του CNN “Η Κατάσταση του Εθνους”.

Έμφαση στο Παλαιστινιακό
Σύμφωνα με αναλυτές, τον περασμένο χρόνο τα μηνύματα του Μπιν Λάντεν επικεντρώνονται πολύ περισσότερο από ό,τι νωρίτερα στο Παλαιστινιακό, σε μία προσπάθεια της Αλ Κάιντα να ενισχύσει την απήχησή της στις αραβικές χώρες της περιοχής.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία του νέου μηνύματος χαρακτηρίζοντάς το απόπειρα σύνδεσης του Ισραήλ με τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. “Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, τα έχει ξαναπεί, οι τρομοκράτες πάντοτε ψάχνουν παράλογες δικαιολογίες για τις πράξεις τους” σχολίασε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη βόμβας στο νότιο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ το οποίο δεν προέβη σε περισσότερες διευκρινήσεις. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης που δρα στο Αφγανιστάν, το τελευταίο 24ωρο άλλοι πέντε αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από εκρήξεις βομβών. Σημειώνεται ότι στην επαρχία Χέλμαντ στο νότιο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν έχουν πολύ ισχυρή παρουσία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα