Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΪΤΗΣ

Πορτ ο Πρενς
Τον τερματισμό των προσπαθειών ανάσυρσης επιζώντων από τα συντρίμμια ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση της Αϊτής, τονίζοντας ότι η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης.
Ο επίσημος απολογισμός των καταστροφών συγκλονίζει, καθώς οι νεκροί ανέρχονται σε 120.000, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα. “Βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία να πηγαίνουμε στα γραφεία τελετών και να κάνουμε καταμετρήσεις, αυτό όμως μπορεί να προσθέσει δεκάδες χιλιάδες στον αρχικό αριθμό” δήλωσε η υπουργός Μαρί Λοράνς Ζοσελίν Λασέζ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Αϊτής, από τον σεισμό επλήγησαν περισσότερες από 55.000 οικογένειεςε και σχεδόν 610.000 άνθρωποι στεγάστηκαν σε 500 πρόχειρους καταυλισμούς που είχαν στηθεί σε πλατείες και αλάνες. Περισσότερες από 11.000 κατοικίες καταστράφηκαν και 32.000 υπέστησαν ζημιές. Χθες συνεδρίασαν στο Μόντρεαλ οι δωρήτριες χώρες, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειες για παροχή βοήθειας στην Αϊτή, ενώ Αμερικανοί σεισμολόγοι δήλωσαν πως παρ? όλο που είναι αδύνατον να προβλεφθεί ένας σεισμός, εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες 30 ημέρες υπάρχει πιθανότητα 90% να σημειωθεί στη χώρα νέος σεισμός μεγέθους άνω των 5 βαθμών.

Μετατρέπεται ξανά σε αποικία
Καυτηριάζοντας τα γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της Αϊτής, η Ιταλική εφημερίδα “Rebubblica”, σχολίασε ειρωνικά σε άρθρο της πως “Η ελπίδα πολλών Αϊτινών που επέζησαν από τον σεισμό ίσως είναι να υπαχθούν σε καθεστώς διεθνούς προτεκτοράτου”. Η.Π.Α., Γαλλία και Βραζιλία ερίζουν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την ανοικοδόμηση και τον μελλοντικό έλεγχο της χώρας με τους Αμερικανούς να έχουν τον πρώτο λόγο μέχι στιγμής λόγω της στρατιωτικής και οικονομικής τους υπεροχής αλλά και της γεωγραφικής γειτνίασης και εμπειρίας από την παλαιότερη στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα.
Η Βραζιλία από τη μεριά της, είναι επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Αϊτή, προσπαθώντας να κατοχυρώσει την κυρίαρχη θέση της στη Νότια Αμερική, ενώ η Γαλλία, της οποίας αποτελούσε αποικία η Αϊτή, φαίνεται να παραμένει σε δευτερεύοντα ρόλο, δεδομένου ότι λειτουργεί ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα