Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ

Συμβολική κατάληψη χθες της Νομαρχίας, σήμερα του Γραφείου της Περιφέρειας

Σήμερα, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν κατάληψη του κτηρίου της Περιφερειακής Διοίκησης, επί της οδού Α. Παπανδρέου. Αγρότες και κτηνοτρόφοι, λιγοστοί στον αριθμό, συγκεντρώθηκαν χθες, γύρω στις 11 το πρωί, με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, έξω από το νομαρχιακό μέγαρο, επισημαίνοντας ότι «ο αγώνας μας δεν σταματάει. Θα είναι μακρόχρονος, επίμονος, σκληρός από κοινού με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που μαζί μας υποφέρουν στις πόλεις αλλά στο τέλος εμείς θα δικαιωθούμε».
Το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Γιάννης Κατσαρός, σημείωσε ότι «συνεχίζουμε. Ο αγώνας είναι δύσκολος, όμως θα το παλέψουμε». Ο ίδιος έκανε λόγο για «ψευδοδιάλογο» από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ γνωστοποίησε ότι αντιπροσωπία των αγροτών που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΠΑΣΥ Χανίων, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Μηθύμνης, Σοφοκλή Τσουρουνάκη, μετέβησαν στην Αθήνα, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες έξω από το Ζάππειο.
Το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αρμένων, Βαγγέλης Καβρουλάκης, επιτέθηκε τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και κατά της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «Η Ενότητα».
«Σήμερα (χθες) δεν ξεκίνησε διάλογος, αλλά συνεχίζεται η κοροϊδία της κυβέρνησης για ένα χρονικό διάστημα ακόμη. Η κυβέρνηση λέει ότι ενδιαφέρεται για τον αγροτικό πληθυσμό και για τον ελληνικό λαό και από την άλλη μεριά μας πετάει, καθημερινά, με τις κλοτσιές στους κάδους των απορριμμάτων», ανέφερε ο κ. Καβρουλάκης τονίζοντας ότι «δεν πωλούνται τα αγροτικά προϊόντα», καθώς και ότι «αναγκάζεται ο καθένας να πάει στον γιατρό και να πληρώνει γιατί χαλάει το σύστημα υγείας, χαλάει το σύστημα παιδείας, δεν μπορεί να επιβιώσει, τα μαγαζιά κλείνουν».
«Γι? αυτό, λοιπόν», συνέχισε ο κ. Καβρουλάκης, «εμείς απαιτούμε εγγυημένες τιμές αγροτικών προϊόντων, να αποζημιωθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών και να μη γίνει διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη».
Παράλληλα, ο κ. Καβρουλάκης ζήτησε «να μη βγαίνουν κάποιοι, οι οποίοι το παίζουν συνδικαλιστές, που έχουν αυτοεκλεγεί από τα χωριά τους στην Ομοσπονδία».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, Γιώργος Βενετάκης, επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα μας αντιδρώντας στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Σήμερα (χθες) αρχίζει στο Ζάππειο ο διάλογος. Κανονικά έπρεπε να τον ονομάσουν μονόλογο, γιατί ό,τι είναι να αποφασιστεί εκεί το έχουν “μαγειρέψει” και απλά περιμένουν να δουν με ποιο τρόπο θα το “σερβίρουν”. Εμείς έχουμε στείλει αντιπροσωπία αγροτών για το συλλαλητήριο που θα γίνει έξω από το Ζάππειο και όχι γι? αυτή τη φιέστα που γίνεται μέσα στο Ζάππειο».
Ο κ. Βενετάκης τόνισε, ακόμη, ότι «καθημερινά προκύπτουν καινούργια προβλήματα. Ψιθυρίζεται τώρα ότι ενδεχομένως να μην εγκριθεί το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, που είχαν καταθέσει δικαιολογητικά από τον Απρίλιο, επειδή δεν υπάρχουν λεφτά να πληρωθούν. Παραμένουν, ακόμη, απλήρωτα, εδώ και δεκατέσσερις μήνες, τα σχέδια βελτίωσης και όσοι κτηνοτρόφοι έχουν κάνει σχέδια βελτίωσης είναι σε απόγνωση. Επίσης τα πριμ των νέων αγροτών εκκρεμούν από το 2003. Καθημερινά, ακούμε συνεχώς ότι πληρώνονται, πληρώνονται, πληρώνονται κι όμως όλοι οι δικαιούχοι είναι απλήρωτοι», κατέληξε ο κ. Βενετάκης.
Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ
Λύσεις στα χρόνια προβλήματα των αγροτών ζήτησε, για άλλη μία φορά, ο αντινομάρχης Χανίων, Χαράλαμπος Κουκιανάκης. «Η ανικανότητα, η απραξία των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει τους αγρότες σε τραγικά αδιέξοδα. Η κυβέρνηση, τα κόμματα, καλούνται την ύστατη τούτη ώρα, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, να σκύψουν στο πρόβλημα και να δώσουν λύσεις. Λύσεις που έχουν να κάνουν με σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές στο συνεταιριστικό και στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τη στελέχωση και λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών της αγοράς και άλλα, αλλά και με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των αγροτών (επιδοτήσεις κ.ά.). Εάν δεν το πράξουν τούτο άμεσα το αγροτικό ζήτημα θα διογκώνεται, θα γίνει χείμαρρος και θα μας πνίξει όλους. Είναι ένα πρόβλημα που ευτελίζει τη χώρα διεθνώς. Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας και ως Νομός περιμένουμε τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τον υφπουργό κ. Καρχιμάκη. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μη μας απογοητεύσουν», σημείωσε ο κ. Κουκιανάκης.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
Την αμέριστη συμπαράστασή του «στα δίκαια αιτήματα» των αγροτοκτηνοτρόφων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ, του Συλλόγου Κτηνοτρόφων και Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Χανίων εκφράζει, με χθεσινή του ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων.
Παράλληλα, καταδικάζει «την αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, που ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τα μονοπώλια, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλο-αγροτών, θέλοντας να εξαφανίσουν τους μικρούς παραγωγούς για να περάσουν ολοκληρωτικά στα χέρια τους η γη, η παραγωγή και το σύνολο των χρηματοδοτήσεων της αγροτικής οικονομίας».
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι «… οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ – ΓΕΣΑΣΕ – ΣΥΔΑΣΕ που έχουν ξεπέσει εντελώς στα μάτια του αγροτικού κόσμου».
Καταλήγοντας, τονίζει ότι «οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι έχουν κοινό συμφέρον και κάθε λόγο να συστρατευθούν αγωνιστικά όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, με την ΠΑΣΥ και το ΠΑΜΕ και να παλέψουν, όχι απλώς για να πάρουν μερικές πενταροδεκάρες, αλλά για να διασφαλίσουν το μέλλον που τους αξίζει».

ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τέλη Φεβρουαρίου
η ενιαία ενίσχυση

Ανακοίνωση
του Υπουργείου
Αγροτικής
Ανάπτυξης

Στο τέλος Φεβρουαρίου θα αποδοθεί στους αγρότες το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης για το 2009, όπως ανακοίνωσε χθες, με ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Παράλληλα, το Υπουργείο επισημαίνει τα εξής:
? «Ταυτόχρονα, η δουλειά που γίνεται, φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους, δηλαδή, μέσα στο 2010 οι αγρότες θα λάβουν αθροιστικά για άμεσες ενισχύσεις ποσό που προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
? Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης κλείνει οριστικά το ζήτημα της αβεβαιότητας στον χρόνο καταβολής της ενίσχυσης.
Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Πιο συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό του 2010 έχει εγγραφεί το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από το 7 στο 11%. Το ποσό αυτό αφορά τη χρήση του 2009.
? Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων.
? Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας. Οι έλεγχοι διεξάγονται στους εισαγωγείς αλλά και στο ράφι. Αξιοποιούνται οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και η εμπειρία της Ε.Ε. για το κλείσιμο της ψαλίδας από το χωράφι στο ράφι. Τελικός στόχος η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή να μην υπερβαίνει το 30%. Φορολογικά μέτρα και έλεγχοι αξιοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή.
? Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών. Οι τιμές εισαγωγής στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο όρο τριών ευρωπαϊκών κρατών ώστε να μειωθεί το κόστος».
Ακόμη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει ότι «μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης το εισόδημα των αγροτών έχει ενισχυθεί:
– «Με 300 εκατ. ευρώ από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.
– Αυξήθηκαν οι συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και από 1/7/2010 αυξάνονται επιπλέον κατά 20 ευρώ με συνολικό ετήσιο κόστος τα 450 εκατ. ευρώ.
– Εντάχθηκαν οι αγρότες στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας. Το συνολικό ύψος των χρεών των παραγωγών που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του μέτρου μόνο στην ΑΤΕ φτάνει τα 2,3 δισ. ευρώ.
– Δώσαμε “ανάσα” στα αγροτικά νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις εγγραφές στον “Τειρεσία”.
– Τακτοποιήθηκαν χρονίζουσες εκκρεμότητες 530 επενδυτικά σχέδια (ΟΠΑΑΧ και σχέδια βελτίωσης) ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα