Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 26 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αγοράς. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη φορέων μετά από κάλεσμα της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στο Σύλλογο Δασκάλων. Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται: “Οι εργαζόμενοι και η νεολαία που αγωνιζόμαστε για να μην φορτωθούμε τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης στις πλάτες μας με τις απολύσεις, τη λιτότητα, το πάγωμα μισθών δεν δεχόμαστε ότι για αυτά τα προβλήματα φταίνε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες”. Ακόμη τονίζεται: “Φτάνει πια με τις επιθέσεις των φασιστών στις γειτονιές μας που τις υποβαθμίζουν οι κυβερνήσεις με την διάλυση της δημόσιας παιδείας, της υγείας, με την ιδιωτικοποίηση και τις απολύσεις στους Δήμους”. Ζητούν “πλήρη κοινωνικά, πολιτικά, συνδικαλιστικά και θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες για τους μετανάστες, νομιμοποίηση των μεταναστών, άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες, κατάργηση της FRONTEX». Υπογράφουν:
Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Σύλλογος Μαγκρέμπ ? Αράμπι, Κοινωνικό Στέκι ? Στέκι Μεταναστών, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Κάλεσμα απευθύνει με χθεσινή ανακοίνωσή της και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία τονίζει:
“Πρέπει να ξαναβγούμε στο δρόμο του αγώνα για να εμποδίσουμε τη διάσπαση της εργατικής τάξης με βάση τη καταγωγή, το χρώμα του δέρματος, την θρησκεία και να απαιτήσουμε πλήρη δικαιώματα εφ άπαξ και όχι? σε μικρές δόσεις κάθε μία δεκαετία η εικοσαετία. Οι μετανάστες που ζουν στη χώρα για είκοσι και παραπάνω χρόνια και φτάνουν το ένα εκατομμύριο αξίζουν να έχουν ίσα δικαιώματα και ελευθερίες σαν κι αυτές που καταχτήσαμε με τους αγώνες μας και όχι να ζουν σε καθεστώς παρανομίας, μαύρης εργασίας και υπερεκμετάλλευσης. Γιατί όπου επικρατεί ο ρατσισμός και οι διακρίσεις περνάει η διάσπαση, δυναμώνουν τα αφεντικά και χτυπιούνται τα μεροκάματα και οι δουλειές μας. Αντίθετα, με την ενότητα και τον κοινό αγώνα όλοι μαζί υπερασπίζουμε τα δικαιώματα μας.
Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες των μεταναστών, την Αριστερά και τα κινήματα, να δώσουμε ενωτικά την μάχη σε αυτόν τον δρόμο”. Ζητεί μεταξύ άλλων “Δικαίωμα επιλογής της ελληνικής ιθαγένειας, χωρίς απώλεια της ιθαγένειας της χώρας προέλευσης. Δικαίωμα ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά των μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου. Κατοχύρωση όλων των κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων για όλους τους μετανάστες. Λατρευτικοί χώροι και κοιμητήρια. Βοήθεια στην εκπαίδευση, με τάξεις υποδοχής για μαθητές και ενήλικες, προγράμματα εκμάθησης της μητρικής γλώσσας κλπ. Άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς όρους και προυποθέσεις, να σπάσει ο φαύλος κύκλος παρανομία ? εξαθλίωση ? παρανομία. Να απλοποιηθεί και να διευρυνθεί χρονικά η απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς τα απαράδεκτα χαράτσια που βαρύνουν τους μετανάστες”, κ.α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα