Στο Νομό Χανίων έχω καταγράψει 113 εξωκκλήσια που είναι χτισμένα μέσα σε σπηλιάρια ή βραχοσκεπές. Από αυτά τριάντα τιμώνται στο όνομα του ερημίτη Αγίου Αντωνίου.
Σε ένα από αυτά, στη νοτιοδυτική βραχοπλαγιά του Βόθωνα Ακρωτηρίου, λειτουργήθηκε την περασμένη Κυριακή ο Ερημίτης.
Το σπήλαιο αυτό, με μια αίθουσα υψηλή και μεγάλη, φωτίζεται σχετικά με το φυσικό φως από την είσοδο και άλλο άνοιγμα, ενώ σε μια γωνιά του, που έχει περιοριστεί με έναν τοίχο χωρίς οροφή, είναι το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου.
Παρά την κακοκαιρία και το γεγονός ότι το σπήλαιο είχε πλημμυρίσει, προσκυνητές με κουβάδες άδειασαν τα νερά και έτσι έγινε δυνατόν να μας προσφέρουν την θεία λειτουργία ο λατρευτός Σφακιανός παπα Γιώργης Χιωτάκης με τον σεβαστό παπά Βασίλη (Καλαθά).
Ο καιρός επίσης δεν εμπόδισε αρκετούς προσκυνητές να εορτάσουν φέρνοντας μάλιστα ο καθένας τους και από κάποιο πεσκέσι ταμένο στον άγιο με πρώτο το σουβλιστό αρνί της Μαρίας Ζυμβραγουδάκη που την συνήθεια αυτή ξεκίνησε ο αλησμόνητος πατέρας της Χρήστος. Παρών και βοηθός σε κάθε εκδήλωση και ο τόσο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος Κορακιών με τον πρόεδρό του Γιώργο Βασιλάκη.
Τα εδέσματα ήταν τόσο πολλά που λες κι ευλογήθηκαν για να θρέψουν… 5.000 ανθρώπους. Η φωτιά έκαιγε σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας για ζέσταμα ανθρώπων και… μεζέδων.
Μετά την ευλογία των άρτων και την ομιλία του παπα Γιώργη κόπηκε και η πίτα της Ενορίας.
Για όσους θέλουν να επισκεφθούν το σπήλαιο θα προχωρήσουν μετά το Ολύμπιον θεραπευτήριο (έναντι δημαρχείου Ακρωτηρίου) ως ότου συναντήσουν την οδό Αγιου Αντωνίου δεξιά. Από αυτήν θα πεζοπορήσουν για λιγότερο από επτά λεπτά στο μονοπάτι και δεξιά είναι το σπήλαιο.
Δεν μπορώ ακόμη να μην αναφερθώ και στον κατανυκτικό εσπερινό στο σπηλαιώδες επίσης εκκλησάκι του μοναστηρακιού του Αγίου δυτικά του Γουβερνέτου όπου έφθασαν αρκετοί προσκυνητές την παραμονή της εορτής. Ηταν αφάνταστα όμορφη και η εικόνα των μοναχών και προσκυνητών που έψαλαν τον εσπερινό κάτω από το σταλαητό της οροφής του σπηλαίου. Και του χρόνου.