Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

Αεροσκάφος τύπου Boeing 735, συνετρίβη χθες τα ξημερώματα σε θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά του Λιβάνου. Το δυστύχημα συνέβη λίγο μετά την απογείωση του αεροπλάνου, στο οποίο επέβαιναν 82 άτομα και 8μελές πλήρωμα, από το αεροδρόμιο της Βηρυττού. Μέχρι χθες βράδυ, οι ομάδες διάσωσης που συμμετέχουν στις έρευνες είχαν ανασύρει 24 πτώματα. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι κήρυξε
τη χθεσινή ημέρα, ως ημέρα εθνικού πένθους.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το αεροσκάφος κατέπεσε φλεγόμενο, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, γεγονός που ενισχύει το σενάριο να χτυπήθηκε από κεραυνό. Λίγη ώρα μετά τη συντριβή, οι αρχές του Λιβάνου απέκλεισαν το εδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης με τον υπουργό Αμυνας Ελίας Μουρ να δηλώνει ότι “όταν υπάρχει έκρηξη σε ένα αεροσκάφος, κατά γενικό κανόνα δεν μένει τίποτε”, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες που χτενίζουν την ακτή και έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής πολλά τμήματα του αεροσκάφους.
Το μοιραίο αεροσκάφος των Αιθιοπικών Αερογραμμών είχε προορισμό την Αντίς Αμπέμπα και κατέπεσε στις 3.10 π.μ. ανοιχτά των ακτών του Ναάμεχ, 912 χιλιόμετρα νότια της Βηρυττού. Σύμφωνα με την επίσημη λίστα 54 από τους επιβαίνοντες είναι Λιβανέζοι, 22 Αιθίοπες, δύο Βρετανοί, ενώ υπάρχουν και Καναδοί, Ρώσοι, Γάλλοι, Ιρακινοί και Σύροι υπήκοοι. Ανάμεσα στους επιβάτες, βρισκόταν και η σύζηγος του Γάλλου πρέσβευτή στον Λίβανο.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, απέκλεισε από την πρώτη στιγμή τη δολιοφθορά δηλώνοντας ότι “Μέχρι αυτή τη στιγμή, αποκλείεται η δολιοφθορά. Η έρευνα θα αποκαλύψει τα αίτια του δυστυχήματος. Πρόκειται για ένα οδυνηρό δράμα, ένα τραγικό γεγονός. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων. Εκφράζουμε τη συμπόνια μας προς τις οικογένειες όσων επέβαιναν στο αεροσκάφος. Οι νοσοκομειακές και ιατρικές ομάδες πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, μαζί με εκείνους, οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί με την ενημέρωση των οικογενειών. Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι τρομακτικές, αλλά οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη”.
Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν δέκα χιλιόμετρα από τις Λιβανικές ακτές και στις έρευνες διάσωσης συμμετέχουν και οι Κυπριακές αρχές. Εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Κύπρο δήλωσε ότι ένα ελικόπτερο της Κυπριακής αστυνομίας βρίσκεται πάνω από το σημείο, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος και συμμετέχει στις προσπάθειες εντοπισμού τυχόν επιζώντων. Εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού που εδρεύει στην Κύπρο δήλωσε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται σε επιφυλακή για να προσφέρουν βοήθεια και ότι στον τόπο του δυστυχήματος έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα των Ηνωμένων Εθνών ενώ στις έρευνες συμμετέχουν ο στρατός και το πολεμικό ναυτικό του Λιβάνου, καθώς και η στρατιωτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο.
Το απόγευμα της Δευτέρας, το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, μετέδωσε ότι αξιωματούχοι του Λιβανέζικου στρατού δήλωσαν στα τοπικά ΜΜΕ πως εντοπίστηκαν επιζώντες, είδηση που διαψεύστηκε αργότερα από τις αρχές της χώρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα