Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΛΡΙΒ

Την ανάγκη άμεσης και γενναίας στήριξης από τη διεθνή κοινότητα για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, επεσήμανε ο πρόεδρος της χώρας, Ζαν Μαξ Μπελρίβ, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης στο Μόντρεαλ.
Ο Αϊτινός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη, βεβαιώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση της χώρας του μπορεί να ηγηθεί της κολοσσιαίας προσπάθειας. «Το αϊτινό κράτος εργάζεται σε επισφαλείς συνθήκες, αλλά είναι σε θέση να ασκήσει την ηγεσία που επιθυμεί ο λαός» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το Μόντρεαλ, όπου συγκεντρώθηκαν χθες υπουργοί Εξωτερικών από 20 χώρες για να συντονίσουν την παροχή βοήθειας και τους τρόπους στήριξης της Αϊτής.
Αναφερόμενος στη γιγάντια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του, ο Αϊτινός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για μαζική υποστήριξη. «Η Αϊτή χρειάζεται μαζική υποστήριξη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από τους εταίρους της της διεθνούς κοινότητας. Το εύρος του καθήκοντος αυτού απαιτεί να κάνουμε περισσότερα, να τα κάνουμε καλύτερα και αναμφίβολα να τα κάνουμε διαφορετικά» σημείωσε.
Όμως «άμεση απόλυτη προτεραιότητα είναι να ικανοποιηθούν οι ζωτικές ανάγκες των θυμάτων, όπως η ανάγκη για νερό και τρόφιμα, στέγη και ιατρικές υπηρεσίες» κατέληξε.
Για την ανοικοδόμηση της Αϊτής θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια, δήλωσε από πλευράς του πρωθυπουργός του Καναδά μιλώντας στη διάσκεψη. «Δεν υπερβάλω όταν λέω ότι μας περιμένουν τουλάχιστον δέκα χρόνια δουλειάς στην Αϊτή» είπε ο Χάρπερ, καλώντας τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να επενδύσουν μακροπρόθεσμα.
Στη διάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό του Καναδά Στέφεν Χάρπερ παρέστησαν υπουργοί Εξωτερικών από 20 χώρες, ανάμεσά τους η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, οκτώ διεθνείς οργανισμοί και έξι μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε στόχο να πρετοιμάσει το έδαφος για μεγάλη διάσκεψη δωρητών, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Εν τω μεταξύ ακόμα ένας μετασεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ χτύπησε την Αϊτή χθες το βράδυ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 20 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, μετέδωσε το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.
Παράλληλα, συγκλονιστικά είναι τα επίσημα στοιχεία για τον απολογισμό της καταστροφής. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας Αλεξ Λάρσεν, ο τελικός απολογισμός των νεκρών στην Αϊτή, μετά τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου θα φθάσει τις 150 χιλιάδες. Ο υπουργός είπε ότι ήδη έχουν καταμετρηθεί 90 χιλιάδες νεκροί, ενώ οι άστεγοι πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα