Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ξεκίνησε χθες η τριήμερη σύνοδος κορυφής στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή των ηγετών του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, εν όψει της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στο Λονδίνο. Μέσω της συνόδου αυτής, η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η σύνοδος, η τέταρτη του είδους αυτού, διεξάγεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και ο ομόλογός του Πακιστάν Ασίφ Αλι Ζαρνταρί μετέχουν στις εργασίες μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο της συνόδου, συμφωνήθηκε να αναλάβει η Τουρκία την εκπαίδευση τμημάτων του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας και να προμηθεύσει με αμυντικά οπλικά συστήματα την κυβέρνηση του Πακιστάν.
Επιπλέον συζητήθηκε η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, αλλά και η άρση του ιστορικού της βαθιάς δυσπιστίας στις σχέσεις των χωρών τους.
Στο περιθώριο των συνομιλιών, ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με τον Αφγανό ομόλογό του, Χαμίντ Καρζάι και τον Πακιστανό, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι. Η Τουρκία συζητά τρόπους βελτίωσης της στρατιωτικής συνεργασίας με το Αφγανιστάν και της στρατιωτικο-οικονομικής, με το Πακιστάν. Η Άγκυρα συμφώνησε να δωρίσει αμυντικό εξοπλισμό στο Πακιστάν, περιλαμβανομένων και ανταλλακτικών για τα μαχητικά ελικόπτερα Κόμπρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα