Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απορρίφθηκε η προσφυγή του Νοριέγκα
Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε εχθές να εξετάσει την προσφυγή του πρώην δικτάτορα του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα κατά της απόφασης για έκδοσή του στη Γαλλία.
Ο Μανουέλ Νοριέγκα είχε καταθέσει την προσφυγή τον Ιούλιο, τρεις μήνες μετά την πρώτη απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης με την οποία είχε δοθεί το πράσινο φως για την έκδοσή του. Η διαδικασία είχε ωστόσο σταματήσει, σε αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.
Ο ηλικίας 75 χρόνων πρώην δικτάτορας του Παναμά, κρατείται σε φυλακή της Φλόριντα, για να εκτίσει ποινή κάθειρξης 17 χρόνων για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Η γαλλική δικαιοσύνη τον είχε καταδικάσει το 1999 σε κάθειρξη δέκα χρόνων για διάφορες κατηγορίες, αλλά επιδιώκει την έκδοσή του στη Γαλλία για να δικαστεί και πάλι, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Δεκατρείς νεκροί από χιονοθύελλα στην Κίνα
Η χειρότερη χιονοθύελλα των τελευταίων εξήντα ετών έπληξε την επαρχία Σιντζιάνγκ στη δυτική Κίνα, αφήνοντας πίσω της δεκατρείς νεκρούς. Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, από τα θύματα τα δώδεκα έχασαν τη ζωή τους από χιονοστιβάδες και το άλλο από το ψύχος.
Η Σιντζιάνγκ, που βρίσκεται κοντά στην κεντρική Ασία δοκιμάζεται από την αρχή το έτους από ένα κύμα ψύχους από τη Σιβηρία που σύμφωνα με το “Νέα Κίνα” έχει προκαλέσει τον τραυματισμό η την εκδήλωση ασθενειών σε 1.168 άτομα.
Ο φετινός χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς για την Κίνα όπου έχουν πληγεί με διάφορους τρόπους περί το 1,42 εκατομμύριο άτομα και περίπου 162.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κυρίως στο βόρειο και δυτικό τμήμα της. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει νέο κύμα ψύχους τις επόμενες ημέρες.

Ο ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ομιλία για το Ολοκαύτωμα

Βερολίνο
Σήμερα ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία του για το Ολοκαύτωμα ο Ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες. Ο κ. Πέρες συνοδεύεται από επιζώντες του Ολοκαυτώματος γεννημένους στη Γερμανία και εκπροσώπους ισραηλιτικών οργανώσεων. Στο πρόγραμμα της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του, περιλαμβάνονται συνομιλίες τόσο με τον ομόλογό του κ. Χόρστ Κέλερ, όσο και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Αύριο, επέτειος της απελευθέρωσης του ναζιστικού κολαστηρίου Άουσβιτς – Μπιρκενάου, ο πρόεδρος Πέρες θα απευθυνθεί, στην εβραϊκή γλώσσα, στα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου.
“Θα τιμηθούν (με την ομιλία) οι ζωές έξι εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα κι ανάμεσά τους οι παππούδες, οι γιαγιάδες κι ένας θείος του προέδρου”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ισραήλ, ο Αγιελέτ Φρις.
Σε μία άλλη επετειακή τελετή, ο πρόεδρος Πέρες θα είναι παρών στην πλατφόρμα 17 του σιδηροδρομικού σταθμού Γκρούνεβαλντ, απ? όπου οι εβραϊκής καταγωγής Γερμανοί της περιοχής του Βερολίνου κατά το Ολοκαύτωμα αναχωρούσαν, πάμπολλοι άνευ επιστροφής, για τα ναζιστικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

ΣΤΟ ΜΠΕΛΦΑΣΤ Ο ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΜΠΡΑΟΥΝ
Κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης στη Β. Ιρλανδία

Μπέλφαστ
Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας μεταβαίνει άμεσα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν μαζί με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μπράιαν Κόουεν, προκειμένου να ηγηθούν διαπραγματεύσεων για την αποφυγή κατάρρευσης της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας.
Μετά από συνομιλίες, οι Γκόρντον Μπράουν και Μπράιαν Κόουεν μίλησαν τηλεφωνικά με τους ηγέτες του συνασπισμού Καθολικών – Προτεσταντών στη Βόρειο Ιρλανδία. Το μεγαλύτερο καθολικό κόμμα Σιν Φέιν απειλεί να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν οι Βρετανοί προτεστάντες δεν σταματήσουν να θέτουν εμπόδια στις προσπάθειες να δοθεί στον συνασπισμό έλεγχος του δικαστικού συστήματος της Βορείου Ιρλανδίας.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόοδος» δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν σε δημοσιογράφους.
Τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό προκάλεσε και το πρόσφατο ερωτικό και οικονομικό σκάνδαλο με επίκεντρο τη σύζυγο του πρωθυπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Ρόμπινσον. Η 60χρονη Αϊρίν Ρόμπινσον, φέρεται να είχε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ για την επιχείρηση του 19χρονου εραστή της, προ δύο ετών. Το ποσό που εικάζεται πως απέσπασε συνολικά ο νεαρός, ανέρχεται στα 56.000 ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα