Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ

Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες ο 32χρονος Βρετανός ο οποίος μαζί με τέσσερα ακόμα άτομα – ένα Έλληνα, ένα Βρετανό και δύο Αμερικανούς – κατηγορούνται για τους εμπρησμούς της εβραϊκής συναγωγής.
Ο 24χρονος Έλληνας και ο δεύτερος Βρετανός (22 ετών), μετά την απολογία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα καθώς και υπό τον όρο της καταβολής εγγύησης ποσού 2.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα.
Και οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό εκ προθέσεως (με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέθηκαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές) και για την από κοινού ένωση για τη τέλεση αδικήματος.
Την ερχόμενη Πέμπτη θα οδηγηθεί στον ανακριτή ο 24χρονος Αμερικανός που συνελήφθη στις αρχές της εβδομάδας, ενώ αναζητείται ακόμα ο δεύτερος Αμερικανός ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στην Ιταλία.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ:
“ΣΚΟΤΕΙΝΗ”
ΥΠΟΘΕΣΗ
Οι δύο Βρετανοί που απολογήθηκαν χθες αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή τους στους εμπρησμούς, ενώ οι συνήγοροι τους έκαναν λόγο για “σκοτεινή” υπόθεση χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά “αμφιλεγόμενη” την κατάθεση του Έλληνα – λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει – στην οποία βασίζονται σε μεγάλο μέρος οι κατηγορίες που τους αποδίδονται.
Συγκεκριμένα ο συνήγορος του 23χρονου Βρετανού Δημήτρης Κακατσάκης δήλωσε σχετικά: “Ως δικηγόρος του εντολέα μου του νεαρού Βρετανού αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι καταδικάζουμε τις πράξεις βίας που γίνονται όχι μόνο στην εβραϊκή συναγωγή αλλά και σε οποιονδήποτε τρόπο λατρείας από τον οποιονδήποτε. Σήμερα (σ.σ. χθες) προσήχθη ο εντολέας μου ενώπιον του ανακριτού για να απολογηθεί κατηγορούμενος για τον εμπρησμό της εβραϊκής συναγωγής. Απολογήθηκε και δέχθηκε και ο ανακριτής και ο εισαγγελέας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν ήταν ικανά για να κρατηθεί στη φυλακή”.
Συνεχίζοντας ο κ. Κακατσάκης ανέφερε: “Σας δηλώνω ότι η υπόθεση εμπρησμού της εβραϊκής συναγωγής στα Χανιά όχι μόνο είναι νεφελώδης αλλά μπορώ να πω ότι είναι σκοτεινή. Δεν αποδεικνύεται από τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν προσαχθεί ότι όχι μόνο ο εντολέας μου αλλά και ότι οι άλλοι έχουν διαπράξει τον εμπρησμό και πιστεύω ότι έως ότου οριστεί το δικαστήριο για να διευκρινιστεί και διασαφηνιστεί ποιος είναι υπεύθυνος ενδεχομένως να εμφανιστούν καινούρια στοιχεία και οι νυν κατηγορούμενοι να μην έχουν καμία σχέση με τον εμπρησμό της εβραϊκής συναγωγής”.
Ο συνήγορος του 33χρονου Βρετανού Τάσος Κακατσάκης αναφερόμενος στον εντολέα του σημείωσε: “Κρίθηκε προφυλακιστέος από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα δεδομένου ότι κατά τη γνώμη τους προέκυψαν κάποιες σοβαρές ενδείξεις ότι συμμετείχε στην τέλεση του αδικήματος για το οποίο κατηγορείται. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι στη συνέχεια θα ασκήσει κάποιο από τα δικαιώματα που έχει στη διάθεσή του και δεδομένου ότι συνεχίζει να αρνείται τις αποδιδόμενες κατηγορίες σε αυτόν εν τέλει θα δικαιωθεί. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι προφυλακίστηκε βάση μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης κατάθεσης του πρώτου κατηγορουμένου, του Έλληνα, ο οποίος όπως – είναι πλέον γνωστό – πάσχει από πολύ σοβαρά προβλήματα”.
Ερωτηθείς ο κ. Κακατσάκης για τον αν ο Βρετανός έχει σχέση με την ΝΑΤΟϊκή βάση στα Χανιά, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, τόνισε: “Ο πελάτης μου από όσο μπορώ να ξέρω και από όσα μου είπε δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση. Είναι Βρετανός, βρίσκεται για μεγάλο διάστημα στα Χανιά και εργάζεται σε μαγαζί στο λιμάνι. Τώρα κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να συμβαίνει και τι άλλο μπορεί να υπάρχει. Πάντως από όσα μου είπε σε εμένα και χθες που τον επισκέφθηκα στα κρατητήρια και σήμερα που ήμασταν όλο το πρωί στην ανάκριση δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα