Με χρεoκοπία απειλούνται αρκετές επιχειρήσεις του νομού Χανίων καθώς έχουν “πνιγεί” στα χρέη. Μάλιστα, 1.800 – 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο νομό Χανίων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και κινδυνεύουν να βρεθούν στις λίστες του “Τειρεσία”.
Την εκτίμηση αυτή κάνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων το οποίο, όπως και οι έμποροι της πόλης, επισημαίνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στους επιχειρηματίες προσπαθώντας να προλάβουν την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών για την ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών.
Οι τακτικές αυτές των τραπεζών έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου οι εκπρόσωποι του οποίου καλούν τους επιχειρηματίες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις πιέσεις που δέχονται από τις τράπεζες και να μην πανικοβάλλονται.
ΤΟ ΕΒΕΧ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΧ κ. Βαγγέλη Σπανουδάκη “εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε γίνει δέκτες πολλών παραπόνων τους επιχειρηματίες των Χανίων. Οι τράπεζες, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έχουν εμφανίσει ανάλγητες συμπεριφορές, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες τους οποίους, ενώ επί δεκάδες χρόνια τους απομυζούσαν, με την πρώτη οικονομική κρίση τους έκλεισαν τις πόρτες. Αυτή την στιγμή οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και στα Χανιά. Πιστεύω πως εάν οι τράπεζες δεν έδειχναν αυτή την διαγωγή, οι ντόπιοι επιχειρηματίες δεν θα είχαν νοιώσει τόσο έντονα την οικονομική κρίση”.
“Παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ανήγγειλε ορισμένα μέτρα, οι Τράπεζες κώφευσαν και μετά από τεράστιες πιέσεις των παραγωγικών τάξεων και της Ε.Ε., τελευταία στιγμή ο κ. Αλογοσκούφης εδέησε να πιέσει τους τραπεζίτες που έδειξαν κάποια καλύτερη διαγωγή. Όμως δυστυχώς, το κακό είχε ήδη γίνει.
Τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε η κ. Κατσέλη μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ενώ κινούνταν προς την σωστή κατεύθυνση άργησαν πολύ να εφαρμοστούν. Μετά από παρέμβαση των Ελληνικών Τραπεζών στην Ε.Ε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα άσκησε βέτο σε ορισμένα μόνο μέτρα ενώ αρκετά δεν “πέρασαν”. Η υπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που θέλει να εφαρμόσει και μακάρι να το δούμε να συμβαίνει. Διότι είναι η πρώτη φορά που Υπουργός εξαγγέλλει μέτρα για τα συγκεκριμένα θέματα που πράγματι ενοχλούν τις τράπεζες και βοηθούν ουσιαστικά τους επιχειρηματίες. Περιμένουμε από την κ. Κατσέλη να τηρήσει τον λόγο της, να κάνει πράξη αυτά τα οποία εξήγγειλε, υπέρ των οποίων τάσσεται σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος αλλά και οι θεσμικοί φορείς” τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ.
“Στα Χανιά οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 1800-2000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο νομό Χανίων, που αντιμετωπίζουν τρομερό πρόβλημα ρευστότητας και κίνδυνο να σφραγιστούν επιταγές, με τον φόβο να βρεθούν στις λίστες του Τειρεσία.
Δεν λέμε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Χανίων χρωστάνε εκατομμύρια αλλά έχουν σοβαρό πρόβλημα. Και για εμάς το πρόβλημα είναι το ίδιο ως προς την αντιμετώπιση του, είτε πρόκειται για επιχειρηματία που έχει οφειλές 50.000 ευρώ ή 500.000 ευρώ.
Το Επιμελητήριο προσπαθεί να είναι δίπλα στους Χανιώτες επιχειρηματίες στα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν”.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμο τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων.
“Περιμένουμε να δούμε μετά την περίοδο των εκπτώσεων πώς θα αντιδράσει το καταναλωτικό κοινό διότι πάντα μετά τις εκπτώσεις υπάρχει μια ύφεση στην αγορά. Την συγκεκριμένη περίοδο αν η ύφεση είναι μεγάλη ένα μεγάλο μέρος επιχειρηματιών θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και αυτό μας κάνει να έχουμε αγωνία. Παρακολοθούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Πάντως, μέχρι τώρα υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση στην αγορά, δηλαδή περιμέναμε λιγότερα αποτελέσματα, αλλά πήγε καλύτερα”, κατέληξε ο κ. Σπανουδάκης.
Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Μαργαρώνης επεσήμανε ότι “τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος στα Χανιά είναι πολύ μεγάλα. Βλέπουμε ότι οι τράπεζες εδώ και ένα χρόνο συνεχίζουν τις γνωστές πρακτικές τους με το να δίνουν περίπου τα μισά δάνεια από πέρυσι. Εκτός από τα δάνεια έχουν διακόψει πολλές άλλες διευκολύνσεις όσον αφορά τους λογαριασμούς με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.
Διότι τα τελευταία δέκα χρόνια οι επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται κυρίως μέσω του τραπεζικού δανεισμού. Όταν οι Τράπεζες διακόπτουν τα δάνεια, και η ρευστότητα εμφανίζεται μειωμένη κατα 15-20% συνολικά σε ετήσια βάση, σημαίνει ότι πάρα χιλιάδες επιχειρήσεις στα Χανιά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών σε πανελλαδικό επίπεδο, όχι μόνο στα Χανιά, μέχρι και 600% το οποίο είναι πρωτοφανές ποσοστό για την χώρα μας”.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικά τα μέτρα του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης. “Τα μέτρα είναι που προωθεί το Υπουργείο κινούνται προς πολύ θετική κατεύθυνση γι΄ αυτό είναι και τόσο σθεναρές οι αντιδράσεις των τραπεζών.
Οι επιχειρηματίες πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις πιέσεις που δέχονται από τις τράπεζες, να μην υπάρξει πανικός. Πρέπει να ακολουθήσουν τα σωστά βήματα και να απευθυνθούν στους φορείς τους και τους νομικούς συμβούλους τους όσον αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Τάκη Ζερβουδάκη “με την ευκαιρία της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή στους συναδέλφους για τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου αλλά και για την τακτική που ακολουθούν αυτές τις μέρες οι τράπεζες γύρω από αυτό το θέμα”.
Όπως ανέφερε, μερικά από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι:
1) Η ρύθμιση θα έχει ελάχιστη διάρκεια 7 έτη και τα 2 πρώτα καταβάλλονται μόνο τόκοι και όχι κεφάλαιο. Επίσης όλα τα δάνεια παρατείνονται για τουλάχιστον 3 ετη.
2) Δίδεται περίοδος χάριτος ενός έτους χωρίς υποχρέωση πληρωμών εφόσον η σύμβαση δεν εχει υπερβεί το 1/3 της διάρκειας της.
3) Σε όσους έχει μειωθεί το πλαφόν από τις τράπεζες έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν το ποσό αυτό της μείωσης σε 5 έτη.
4) Για να ενταχθει κάποιος σε ρύθμιση δεν καταβάλλει καμία προκαταβολή για ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά από την 30/7/07 και για τις οφειλές από 1/1/06 έως τότε, καταβάλλεται το 10%
5) Οι επιταγές αναγγέλλονται στον Τειρεσία 30 ημέρες μετα την σφράγιση τους και όχι 8 ημέρες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
6) Εάν μια επιταγή πληρωθεί μετα την αναγγελία της, τότε βγαίνει αυτόματα από το σύστημα του Τειρεσία.
Ο κ. Ζερβουδάκης τόνισε ότι “το νομοσχέδιο έχει αρκετές ακόμη σημαντικές παραμέτρους για αυτό και καλούμε τους συναδέλφους να ενημερωθούν πλήρως για αυτό, καθώς και για τα κριτήρια ένταξης σε αυτό, απευθυνόμενοι σε νομικούς συμβούλους, ή στην τηλεφωνικη γραμμη του Υπουργείου(8011197367) ή ακόμη στο τηλ. του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων (28210 43028). Η αίτηση για ρύθμιση μπορεί να κατατεθεί έως την 15/4/2010”.
Ο ίδιος ανέφερε ότι “σχετικα με την συμπεριφορά των τραπεζών, γινόμαστε μάρτυρες καθημερινών περιστατικών με τηλεφωνήματα από πιστωτικά ιδρύματα προς συναδέλφους με σκοπό την πίεση ώστε να προβούν στην ρύθμιση που προτείνει η τράπεζα, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι υποδεέστερη αυτής που μπορούν να επιτύχουν με βάση τον νόμο. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες προσπαθούν είτε να τρομοκρατήσουν τους συναδέλφους με απειλές για άμεσες κινήσεις εναντίον τους, είτε προσπαθούν να τους πείσουν ότι η ρύθμιση που τους προτείνουν είναι αυτή που δικαιούνται από το νομοσχέδιο.
Για αυτό τον λόγο καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην δεχτούν καμία ρύθμιση που τους προτείνεται χωρίς να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως για τις δυνατότητες που τους παρέχει ο νόμος, και μάλιστα να ενημερώνονται όχι από τις τραπεζες αλλά από ανεξάρτητους φορείς.
Επίσης να μην υποκύπτουν σε πιέσεις των τραπεζών, υπό τον φόβο των απειλών τους που επί της ουσίας και με βάση το νομοσχέδιο, δεν ισχύουν.
Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι στην περίπτωση που αποδεχτούν την ρύθμιση της τράπεζας, μετά δεν μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση βάσει του νομοσχεδίου”.