Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Αθήνα
Άνοιξε η αυλαία των Εξεταστικών Επιτροπών, με πρώτη την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Η ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την πρόταση 128 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.
Η Ολομέλεια υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, να συγκροτηθεί η Επιτροπή από 19 βουλευτές με σύνθεση κατ? αναλογία του μεγέθους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών της την 15η Μαρτίου του τρέχοντος έτους.
Κατά το ΠΑΣΟΚ, στην Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε επί Νέας Δημοκρατίας και στο πόρισμα που εκείνη εξέδωσε, «ένοχος δεν υπήρξε τελικά και όλοι παραπλανήθηκαν», όπως ανέφερε η εισηγήτρια του κόμματος, Χρύσα Αράπογλου, κάνοντας λόγο για «μεθόδευση λήξης του σκανδάλου» από την τότε πλειοψηφία. «Δεν έλαμψε η αλήθεια, οι ευθύνες δεν προσωποποιήθηκαν. Είναι μια αποτυχία» εκτίμησε για την προηγούμενη Εξεταστική και ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης.
Υπόθεση Υποκλοπών
Στο εταξύ, τη θέση του ότι η πρέπει να συσταθεί Εξεταστική για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών επανέλαβε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε παρέμβασή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
«Εκτίθεται η Βουλή και η πλειοψηφία, αλλά η διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών έχει για μένα μεγαλύτερη αξία από τα πόσα έφαγε ο Εφραίμ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης, ενώ η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε κατ? αρχήν να ζητηθεί από την ΕΥΠ το πόρισμα που είχε βγάλει για την υπόθεση και να κληθούν όλοι οι διατελέσαντες διοικητές της ΕΥΠ της περιόδου εκείνης.
Να προσδιορίσει τις θέσεις της η κυβέρνηση επί του ζητήματος, αν θα συσταθεί ή όχι Εξεταστική, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μέλος της επιτροπής Θεσμών Φώτης Κουβέλης, ενώ υπέρ της κοινοβουλευτικής εξέτασης τάχθηκε και η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ.
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Θεσμών μπαίνει και το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης, που ετέθη ως πρώτη προτεραιότητα λόγω των στενών χρονικών ορίων που υπάρχουν για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
«Συμφέρει την κυβέρνηση προτού βρεθεί στο στόχαστρο εκβιασμών από τους επιχειρηματίες των μέσων, να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη αδειών ψηφιακής» είπε ο Απόστολος Κακλαμάνης.
Πρόσθεσε ότι εκτός της ΕΡΤ που είχε αρχικώς συμφωνήσει και μετά υπαναχώρησε, όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια συγκρότησαν την κοινοπρακτική εταιρεία DIGEA και καλούνται οι καταναλωτές να αγοράσουν νέους δέκτες ή αποκωδικοποιητές, και όλα αυτά ερήμην της κυβέρνησης, όπως είπε.
«Θα είναι ντροπή αν αυτοί οι κύριοι, εν όψει της ψηφιακής, επαναλάβουν το καθεστώς της αναλογικής, με βάση τα συμφέροντα της τσέπης τους» συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης, υπογράμμισε ότι όπως είναι ο ισχύων νόμος είναι αδύνατο να είμαστε έτοιμοι το 2012. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έθεσε το γενικότερο ζήτημα του ηλεκτρονικού Τύπου, την ανάγκη καθιέρωση ποιοτικών κριτηρίων στην κρατική διαφήμιση, τον επανέλεγχο του μείζονος ζητήματος της μέτρησης της τηλεθέασης και των δημοσκοπήσεων, καθώς και της κατάστασης που επικρατεί στην κρατική τηλεόραση, για την οποία ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι «συνιστά διαχρονικό σκάνδαλο» και έχει εκφραστεί η θέση για συγκρότηση και γι? αυτήν εξεταστική επιτροπή. Τελικώς αποφασίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα να κληθούν από την Επιτροπή Θεσμών τόσο η DIGEA, όσο και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα