Βρυξέλλες
Από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου εμφανίζουν οι απαντήσεις των Ελλήνων πολιτών στις ερωτήσεις που τους ετέθησαν στο πλαίσιο της έρευνας του τακτικού Ευρωβαρόμετρου (φθινόπωρο 2009) για την Ελλάδα. Ειδικότερα, οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται από τους πιο δυσαρεστημένους του ευρωπαϊκού δείγματος τόσο για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα όσο και για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα καταγράφηκε αρνητικό ποσοστό 92%, στην Ευρώπη των «27» 75%. Για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην Ελλάδα 78%, στην Ευρώπη των «27» 62%. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης έρευνας του ευρωβαρόμετρου την άνοιξη του περασμένου έτους.
Εξίσου έντονη δυσαρέσκεια, όμως, εκφράζεται και για την κατάσταση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το ελληνικό δείγμα καταγράφει το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό (91%), εκτιμώντας ότι η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση (Ε.Ε. των «27» 72%).
Στην πλειονότητά τους οι Έλληνες και σε ποσοστό 94% των ερωτηθέντων εμφανίζονται απογοητευμένοι από την παρούσα κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα, καθώς θεωρούν ότι βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. των «27» είναι 85%.
Πάντως, παρά τη γενικότερη δυσαρέσκεια είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έξι στους δέκα Έλληνες πολίτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την καθημερινή τους ζωή. Παρατηρείται αλλαγή της στάσης της ελληνικής κοινής γνώμης συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, λίγους μήνες πριν, καθώς την άνοιξη του 2009 ποσοστό 56% εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθημερινή του ζωή συγκεντρώντας μάλιστα ένα από τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ελληνικό ποσοστό δυσαρέσκειας παραμένει υψηλό (Ελλάδα 42% – Ε.Ε. των «27» 22%) και στην παρούσα έρευνα αν και παρατηρείται σημαντική μείωση 14 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με αυτό της προηγούμενης έρευνας, της άνοιξης 2009.
Εξάλλου, αναφορικά με την αγοραστική δύναμη των ερωτηθέντων, δηλαδή τα αγαθά που το νοικοκυριό τους μπορεί να αντέξει οικονομικά στην καθημερινή τους ζωή, οι Έλληνες πολίτες στην πλειονότητά τους και σε ποσοστό 71% βρίσκουν ότι η τωρινή τους κατάσταση έχει χειροτερέψει συγκριτικά με αυτή προ πενταετίας. Σημειώνεται ότι το ελληνικό ποσοστό που διαπιστώνει επιδείνωση της τωρινής του κατάστασης είναι το υψηλότερο αρνητικό της συνολικής έρευνας (Ε.Ε. των «27» 45%).
Οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες (61%) επιδοκιμάζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε. των «27» 53%) και πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της σε αυτήν (71%). Παρόλα αυτά, όμως, θεωρούν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν λαμβάνονται καλά υπόψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα 65% – Ε.Ε. των «27» 47%). Το ελληνικό αρνητικό ποσοστό είναι το τρίτο υψηλότερο της έρευνας ύστερα από αυτό της Λετονίας, 77%, και της Φινλανδίας, 66%.
Τέλος, οι Έλληνες, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τάσσονται υπέρ μιας ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης με νόμισμα το ευρώ (Ελλάδα 63% – Ε.Ε. των «27» 60%).