Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Μόντρεαλ
Τον Μάιο στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για την παροχή βοήθειας προς την Αϊτή υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και έπειτα από πρόσκληση των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε προχθές από το Μόντρεαλ ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόρενς Κάνον.
Ο Κάνον έκανε αυτή την ανακοίνωση στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης 20 ηγετών που έγινε στον Καναδά με στόχο να εκτιμηθούν οι άμεσες ανάγκες της σεισμόπληκτης χώρας και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της μακροπρόθεσμης ανάκαμψής της.
Στο μεταξύ, δραματική έκκληση για να διατεθούν περίπου 200 χιλιάδες σκηνές για τους εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους (περίπου 800 χιλιάδες με τους τελικούς υπολογισμούς) πριν ξεκινήσει η εποχή των βροχοπτώσεων απηύθυνε προχθές ο Αϊτινός πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ.
Κάλεσμα για βοήθεια απηύθυνε και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζητώντας να βελτιωθεί ο συντονισμός της διεθνούς βοήθειας που αποστέλλεται στην Αϊτή. “Πρέπει να βρούμε καλύτερους μηχανισμούς συντονισμού, επίβλεψης και εξακρίβωσης για να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια και οι επενδύσεις χρησιμοπούνται αποτελεσματικά”, δήλωσε η Κλίντον η οποία εμφανίστηκε ενοχλημένη, από τις επικρίσεις που δέχθηκαν οι ΗΠΑ για τον τρόπο που αντέδρασαν μετά το σεισμό στην Αϊτή. Η Κλίντον είπε ότι η Ουάσιγκτον έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να βοηθήσει την Αϊτή και δήλωσε βαθιά ενοχλημένη με όσους δεν αναγνωρίζουν τη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού και τον ηγετικό ρόλο του Ομπάμα στην προσπάθεια να ανταποκριθούν οι ΗΠΑ στην ιστορική καταστροφή που έπληξε τη χώρα μετά τον σεισμό.

Ο Τσάβες ακύρωσε το χρέος της Αϊτής
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ακυρώσει το χρέος της Αϊτής που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ενεργειακής συμφωνίας Petrocaribe.
“Θα ακυρώσουμε (το χρέος). Θα επεξεργαστούμε τα έγγραφα και το χρέος θα ακυρωθεί”, δήλωσε ο Τσάβες χωρίς να αναφερθεί στο ποσό του χρέους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το χρέος της Αϊτής προς τη Βενεζουέλα φτάνει τα 295 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικό χρέος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Κλιμάκιο της Unesco στην Αϊτή
Ειδικούς συνεργάτες της θα αποστείλει η UNESCO προκειμένου να βοηθήσει τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, της κατεστραμμένης από τον σεισμό, Αϊτής. Οι ειδικοί θα ασχοληθούν ειδικά με το εθνικό ιστορικό πάρκο της Αϊτής, όπου υπάρχουν κτίσματα των αρχών του 19ου αιώνα, το παλάτι Σαν Σουσί, καθώς και τα σπουδαία κτίρια Ραμιέρ και Σιταντέλ που έχουν χαρακτηριστεί από το 1982 ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, γιατί είναι τα πρώτα κτίσματα που οικοδομήθηκαν εξ ολοκλήρου από μαύρους σκλάβους πριν κατακτήσουν την ελευθερία τους.
“Η εκπαίδευση παραμένει μια προτεραιότητα αλλά εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ και στον τομέα του πολιτισμού: Αποστέλλω από σήμερα ειδικούς για να ελέγξουν την κατάσταση των μουσείων, τι απέγιναν τα διάφορα πολιτιστικά αντικείμενα γιατί, με βάση πληροφορίες, έχουν καταστραφεί πάρα πολλά”, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Ιρίνα Μπόκοβα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα