Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
Ο πιλότος αγνόησε οδηγία
του πύργου ελέγχου
Βηρυττός
Ευθύνες στον πιλότο του αεροπλάνου των Αιθιοπικών Αερογραμμών, καταλογίζει ο Λιβανέζος υπουργός Άμυνας. Σύμφωνα με στοιχεία, ο πιλότος αγνόησε την τελευταία οδηγία του πύργου ελέγχου, που του υποδείκνυε ποια κατεύθυνση να ακολουθήσει ώστε να αποφύγει την καταιγίδα, η οποία επέφερε την πτώση του αεροσκάφους στα ανοιχτά του Λιβάνου.
“Μία ηχογραφημένη συνομιλία δείχνει ότι ο πύργος ελέγχου ζήτησε από τον πιλότο να στρίψει για να αποφύγει την καταιγίδα, αλλά το αεροπλάνο πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση”, δήλωσε στην τηλεόραση ο υπουργός Άμυνας Ελίας Μουρ. “Δεν ξέρουμε τί συνέβη, ούτε αν ο πιλότος είχε ακόμα τον έλεγχο του αεροπλάνου”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με υπεύθυνο των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου, 24 πτώματα, μεταξύ των οποίων ενός παιδιού, έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί στον τόπο της συντριβής, ανοιχτά του Ναάμεχ, νότια της Βηρυττού.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι δύο κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επέβαιναν ένας Βρετανός πολίτης και ένας πολίτης με διπλή υπηκοότητα», η μία εκ των οποίων είναι η βρετανική, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Νέα επίθεση αυτοκτονίας
στη Βαγδάτη
Βαγδάτη
Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε κοντά σε κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο της Βαγδάτης. Πολλοί από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί, ενώ το κτήριο του υπουργείου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
Η νέα επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα μετά την την τριπλή έκρηξη που έγινε προχθές σε περιοχή με εστιατόρια και ξενοδοχεία κοντά στον ποταμό Τίγρη στη Βαγδάτη, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 36 άτομα.

ΓΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ
Καταδίκη της Τουρκίας
από Διεθνές δικαστήριο
Στρασβούργο
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Τουρκία επειδή λογόκρινε έξι εφημερίδες και επέβαλε κυρώσεις σε είκοσι δημοσιογράφους για άρθρα τους που θεωρήθηκαν επικριτικά από την κυβέρνηση.
Το δικαστήριο, εξέτασε δύο υποθέσεις οι οποίες αφορούσαν την περίοδο 2001 – 2007. Στην πρώτη υπόθεση, η Τουρκική κυβέρνηση είχε επιβάλει κυρώσεις σε 19 δημοσιογράφους για άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε 5 εφημερίδες που οι αρχές θεωρούν ότι είναι “όργανα προπαγάνδας μίας παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)”. Η έκδοση αυτών των εφημερίδων διακόπηκε.
Στην άλλη υπόθεση ο ιδιοκτήτης και διευθυντής σύνταξης του μηνιαίου περιοδικού “Έκκληση για έναν καινούργιο κόσμο” κατηγόρησε το κράτος ότι εξαπέλυσε “μία βάρβαρη επίθεση” εναντίον εξεγερμένων κρατούμενων. Το περιοδικό είχε στο εξώφυλλό του φωτογραφίες κρατούμενων χτυπημένων ή με εγκαύματα.
Ο διευθυντής του περιοδικού Αζίζ Οζέρ καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση και του επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ όλα τα αντίτυπα του περιοδικού κατασχέθηκαν.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι και στις δύο περιπτώσεις παραβιάστηκε η ελευθερία έκφρασης των εναγόντων. Η απαγόρευση μίας ολόκληρης εφημερίδας, όπως συνέβη στην πρώτη υπόθεση, “είναι απαράδεκτη και ισοδυναμεί με λογοκρισία”, αναφέρει στην απόφασή του το δικαστήριο.
Οι 19 δημοσιογράφοι της πρώτης υπόθεσης θα λάβουν ο καθένας 1.800 ευρώ για ηθική βλάβη, ενώ στον Οζέρ επιδικάστηκαν 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 423 ευρώ για να αποζημιωθεί για το πρόστιμο που αναγκάστηκε να πληρώσει.

ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Συλλήψεις μελών της ΕΤΑ
Μαδρίτη
Τη σύλληψη πέντε ατόμων, με την κατηγορία της συμμετοχής στη Βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, ανακοίνωσε η Ισπανική αστυνομία. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν μετά από αστυνομική επιχείρηση στη Χώρα των Βάσκων, στα βόρεια της Ισπανίας, χθες τα ξημερώματα.
Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αστυνομικού τμήματος τον Σεπτέμβριο του 2008, στην οποία τραυματίστηκαν δέκα άνθρωποι.
Την περίοδο των Χριστουγέννων, η Ισπανία αύξησε στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού την επιφυλακή της υπό τον φόβο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άρχισε την 1η Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έξι μήνες. Στις αρχές Ιανουαρίου, η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει τέσσερις συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή τους στην ΕΤΑ σε Γαλλία και Πορτογαλία.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Απαγόρευση του κρέατος
σκύλου και γάτας
Πεκίνο
Μία από τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των Κινέζων, που για τον δυτικό κόσμο φαντάζει βάρβαρη, εξετάζει να αλλάξει η Κινεζική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι παραβάτες που θα καταναλώνουν κρέας από σκύλο ή γάτα, θα τιμωρούνται με πρόστιμα έως 5.000 γουάν (520 ευρώ) και ποινές φυλάκισης έως 15 ημερών, όπως αναφέρει ο κινεζικός Τύπος.
Οι προμηθευτές που εμπλέκονται στη διάθεση τέτοιου κρέατος θα αντιμετωπίζουν την επιβολή προστίμων από 10 έως 500 χιλιάδες γουάν (1.000 έως 52.000 ευρώ).
Το μέτρο θα μπορούσε να εγκριθεί τον Μάρτιο, δεν αποκλείεται όμως να καθυστερήσει για αρκετά ακόμα χρόνια, όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο μεταξύ, εστιατόρια σε όλη την έκταση της Κίνας συνεχίζουν να διαφημίζουν το λεγόμενο «μυρωδάτο κρέας» -ένας ευφημισμός για το κρέας σκύλου. Τα πιάτα με κρέας γάτας είναι πιο δημοφιλή στα νότια της χώρας και οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων επιχειρούν συχνά να εμποδίσουν φορτηγά που μεταφέρουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες αιλουροειδή στις αγορές.

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Δηλητηρίαση
από αγιασμό

Μόσχα
Σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης παρουσίασαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι μετά την κατανάλωση αγιασμού που είχαν πάρει από την εκκλησία κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων στο Ιρκούτσκ, στη Σιβηρία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
Συνολικά 269 κρούσματα “σοβαρής εντερικής λοίμωξης”, εκ των οποίων 156 αφορούσαν παιδιά, καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σε συνοικία της πόλης αυτής, η οποία βρίσκεται κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή υπηρεσία των ρωσικών υγειονομικών αρχών, Rospotrebnadzor, σημειώνοντας ότι 125 από τους ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει τα Θεοφάνια στις 19 Ιανουαρίου. Πολλοί πιστοί φυλάνε τον αγιασμό αυτόν, στον οποίο αποδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες, καθ? όλη τη διάρκεια της χρονιάς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα