Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ

Άγκυρα
Δίωξη εναντίον 17 ακόμη ατόμων άσκησε η τουρκική Εισαγγελία, με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι εισαγγελείς θα ζητήσουν την επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε πέντε αξιωματούχους.
Η έρευνα της υπόθεσης που είναι γνωστή ως Εργκένεκον έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο κόμμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σε όσους επιθυμούν την απαλλαγή από τις θρησκευτικές επιρροές.
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατιωτικοί αξιωματούχοι, δικηγόροι και πολιτικοί έχουν συλληφθεί από την περίοδο που η υπόθεση Εργκένεκον ήλθε στο φως της δημοσιότητας περίπου δυόμισι χρόνια πριν.
Οι Τούρκοι εισαγγελείς κατηγορούν την ομάδα ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει χάος στη χώρα με βομβιστικές επιθέσεις προκειμένου να αναγκάσουν τον στρατό να αναλάβει δράση και να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το νέο κατηγορητήριο το οποίο ετοιμάστηκε μετά από έρευνες που είχαν γίνει σχετικά με τον οπλισμό που βρέθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε ασιατική περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Το κατηγορητήριο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο “Σχέδιο Κλωβός” που συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2009 και θέτει ως στόχο βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρες δολοφονίας εναντίον μελών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τις έρευνες που είχαν γίνει στις 21 – 28 Απριλίου 2009 στο Ποϊράζκιοϊ της ασιατικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης, είχε βρεθεί πολεμικό υλικό, το οποίο συσχετίστηκε με αξιωματικούς της τουρκικής Μονάδας Υποβρύχιων Καταδρομών.
Το νέο κατηγορητήριο αφορά τους 17 κατηγορούμενους της υπόθεσης αυτής, τους οποίους συνδέει με το “Σχέδιο Κλωβός” και γενικότερα με την υπόθεση “Εργκενεκόν”. Η σχετική δίκη θα ξεκινήσει στις 9 Απριλίου, και οι κατηγορούμενοι εγκαλούνται για σύσταση συμμορίας και η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει το σχέδιο “Δράσης της Επιχείρησης Κλωβός” τον οποίο υπογράφει η “Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων”, με την ένδειξη Μάρτιος 2009.
Στην εισαγωγή του σχεδίου αναφέρεται ότι “μετά από της επιχειρήσεις του ιερέα Σαντόρο, του εκδοτικού οίκου Ζιρβέ στη Μαλάτια και του Χραντ Ντινκ διαμορφώθηκε στην κοινή γνώμη η άποψη ότι οι μη μουσουλμάνοι είναι στόχος των οπισθοδρομικών ομάδων, αλλά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με τη στήριξη και των αντίθετων ΜΜΕ προέβη σε έντονη προπαγανδιστική δραστηριότητα για το ότι τα εν λόγω γεγονότα οργανώθηκαν από την Εργκενεκόν”. Ο Σαντόρο είναι ο καθολικός ιεράς που είχε δολοφονηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2006 στην Τραπεζούντα.
Στις 18 Απριλίου 2007 δολοφονήθηκαν τρία άτομα στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ στη Μαλάτια. Ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ είχε δολοφονηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιανουαρίου 2007.
Το “καθήκον”, σύμφωνα με το “σχέδιο”, ήταν “να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια των μη μουσουλμάνων που ζουν στην Τουρκία, να αυξηθούν οι εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις προς την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, να απασχοληθεί η κοινή γνώμη και να αλλάξει η θεματολογία της επικαιρότητας,με πρώτο το θέμα της δίκης Εργκενεκόν”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα