Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

Ουάσιγκτον
Το πρώτο διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό, αναμενόταν να γίνει σήμερα τα ξημερώματα, από τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Η πολιτική και οικονομική συγκυρία οδηγεί τον αφροαμερικανό πρόεδρο σε δύσκολη θέση, βλέποντας τα ποσοστά δημοτικότητάς του να πέφτουν με ταχύτατους ρυθμούς. Ο αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ανακοινώσει μέτρα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας αλλά και την αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας στις Η.Π.Α.
Σύμφωνα με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, στα σχέδια του Ομπάμα βρίσκεται το πάγωμα των μισθών σε ανώτατους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου καθώς και σε άλλους κορυφαίους πολιτικούς υπαλλήλους, στο πλαίσιο της προσπάθειας περικοπής δαπανών για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Αμερικανός πρόεδρος, στοχεύει στην εξοικονόμηση 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια εξαετία, ώστε να καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα της χώρας.
Ο στόχος είναι να τεθεί ένα όριο στις δαπάνες που υπόκεινται στην έγκριση του Κογκρέσου, εκτός από εκείνες που αφορούν την εθνική ασφάλεια.
“Προτείνουμε ένα αυστηρό πάγωμα των μη αναγκαίων δαπανών, που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια, για το 2011 αλλά και να συνεχιστεί το πάγωμα αυτό το 2012 και το 2013”, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Η απόφαση αυτή, πλήττει αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που κερδίζουν περισσότερο από 100.000 δολάρια και άλλους κορυφαίους κυβερνητικούς υπαλλήλους, όπως πρεσβευτές διορισμένους με πολιτική απόφαση. Πρόκειται συνολικά για 1.200 άτομα. Η κίνηση είναι ουσιαστικά συμβολική καθώς η εξοικονόμηση των δαπανών θα είναι ελάχιστη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Washigton Post.

Το διάγγελμα Ομπάμα, έρχεται σε μια έποχη κατά την οποία η Αμερικανική κοινή γνώμη εμφανίζεται να χάνει τον “ενθουσιασμό” που είχε για τον αφροαμερικανό πρόεδρο. Ο ίδιος βέβαια, δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η δημοτικότητά του και ότι δεν ασχολείται με την επανεκλογή του. Σε συνέντευξή του στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “Προτιμώ είμαι ο πρόεδρος μιας καλής θητείας, παρά δύο μέτριων. Υπάρχει μία τάση στην Ουάσιγκτον να πιστεύουμε ότι αποστολή μας, όλων των εκλεγμένων, είναι να επανεκλεγούμε. Δεν είναι αυτή η αποστολή μας. Αποστολή μας είναι να λύνουμε προβλήματα και να βοηθάμε τους ανθρώπους”. Αναφορικά με τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του, ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε: “Το είδα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας. Οταν πέφτει η δημοτικότητα, είμαστε χαζοί. Οταν ανεβαίνει, είμαστε ιδιοφυίες”.

Το έλλειμμα
Το έλλειμμα στον αμερικανικό κρατικό προϋπολογισμό, για το τρέχον οικονομικό έτος, διαμορφώνεται στο 1,349 τρισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή είναι ελαφρά κατώτερο από το περυσινό του 1,4 τρισεκατομμυρίου δολάρια, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στο Καπιτώλιο, από τη δικομματική επιτροπή για τον προϋπολογισμό. Εκπρόσωπος της ίδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ανέφερε ότι, “κατά την ερχόμενη δεκαετία, το έλλειμμα αυτό θα βαίνει μειούμενο, αισθητά, σε ετήσια βάση”.
Ο ίδιος πρόσθεσε τέλος ότι, οπωσδήποτε η κυβέρνηση από τούδε θα πρέπει να προσέχει να τιθασεύει, διαρκώς, τις κρατικές δαπάνες και να μεγιστοποιεί, παράλληλα, τα κρατικά έσοδα, ώστε “το έλλειμμα να μην αποβαίνει σε καταστροφική ζημιά της ομοσπονδιακής οικονομίας”. Αιτιολογώντας την κατάσταση ανέφερε ότι “το υπερβολικό έλλειμμα κατέστη αναγκαίο, όταν οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη βαθύτερη ύφεση, μετά από εκείνη της δεκαετίας του 1930”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα