Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ

Πορτ ο Πρενς
Νέοι μετασεισμοί σημειώθηκαν στην Αϊτή προχθές το βράδυ, τρομοκρατώντας τους κατοίκους για ακόμα μία φορά, δύο εβδομάδες μετά από τον φονικό σεισμό που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, ζωντανός ανασύρθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες ένας 31χρονος άντρας.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες ανέσυραν ζωντανό τον 31χρονο από τα ερείπια κτηρίου στο Πορτ-ο-Πρενς, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές, οι στρατιώτες ήταν από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία. Μέχρι προχθές βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό αν ο άντρας είχε πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή τρόφιμα, όσο παρέμεινε εγκλωβισμένος στα ερείπια, δύο τετράγωνα από τον καθεδρικό ναό της αϊτινής πρωτεύουσας. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έχει υποστεί κάταγμα στον μηρό και υποφέρει από αφυδάτωση με αποτέλεσμα να μεταφερθεί για νοσηλεία σε ένα από τα νοσοκομεία εκστρατείας που έχει στήσει ο αμερικανικός στρατός.

Διαγραφή χρεών;
Μετά τον Ούγκο Τσάβες, και η Χίλαρι Κλίντον τοποθετήθηκε υπέρ της παραγραφής των χρεών της Αϊτής.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε πως είναι αμφίβολο το κατά πόσον η κατεστραμμένη από τον φονικό σεισμό θα μπορέσει να το αποπληρώσει. “Απλά δεν είναι ρεαλιστικό να νομίζει κανείς ότι η Αϊτή θα μπορούσε ποτέ, στο ορατό μέλλον, να ξεπληρώσει τα χρέη της”, δήλωσε σε συνέντευξή που παραχώρησε στο American Urban Radio Networks.
Ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται σχέδια από διεθνείς δανειστές για την παραγραφή του χρέους της Αϊτής, που βρισκόταν περίπου στο 1 δισ. δολάρια πριν τον σεισμό.
Ήδη τρεις πιστωτές της Αϊτής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, παρουσίασαν σχετικές προτάσεις προχθές στην έκτακτη σύνοδο για τη χώρα στο Μόντρεαλ.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα πέρυσι είχαν παραγράψει χρέη 1,2 δισ. δολαρίων που όφειλε η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, καθώς ήδη αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα λόγω των πλημμυρών και των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα και από ταραχές εξ αιτίας των τιμών των τροφίμων.
Επίσης μετά τον σεισμό η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δίνει στην Αϊτή 5ετή περίοδο χάριτος όσον αφορά την πληρωμή του χρέους, ενώ το Κλαμπ του Παρισιού πρότεινε να διαγραφούν χρέη ύψους 214 εκατ. δολαρίων προς μέλη του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα