ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Προσκλητήριο μνήμης
Κρακοβία
Ξεκίνησαν χθες στην Πολωνία οι τελετές για την 65η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού κολαστηρίου Αουσβιτς – Μπιρκενάου. Σε συγκινησιακό κλίμα, οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τις σειρήνες του στρατοπέδου να ηχούν, φέρνοντας μνήμες του ναζιστικού παρελθόντος.
Το Άουσβιτς – Μπιρκενάου (στο δεύτερο συγκρότημά του ήταν τα κρεματόρια του στρατοπέδου) αποτελεί το Σύμβολο των απηνών ναζιστικών διώξεων κατά τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο και ο ΟΗΕ από την πλευρά του, από το 2005 και μετά, την ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς έχει επιλέξει ως “Διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος”.
Επιζώντες πρώην κρατούμενοι, οι -μεγάλης πια ηλικίας- στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που το απελευθέρωσαν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και χιλιάδες κόσμος ήταν παρόντες σ? αυτό το “προσκλητήριο” μνήμης.
Για αρκετούς, σίγουρα θα είναι η τελευταία φορά που μπόρεσαν να βρεθούν στον τόπο του ανείπωτου μαρτυρίου. Εκεί, όπου τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι (Εβραίοι απ? όλη την Ευρώπη, τσιγγάνοι, κομμουνιστές, απλοί όμηροι, άπειρα γυναικόπαιδα) θανατώθηκαν στους θαλάμους των αερίων κι αποτεφρώθηκαν στα κρεματόρια του Μπιρκενάου, σε 24ωρη βάση, από συνεργεία κρατουμένων, τα “Ζόντερ κομμάντο”.
Χιλιάδες άλλοι κρατούμενοι πέθαναν στο Άουσβιτς από ασιτία, από κακουχίες, από τύφο, τουφεκίστηκαν με συνοπτική διαδικασία.
Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, όσους επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα ναζιστικά εγκλήματα.
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
Ανάληψη ευθύνης
από την Αλ Κάιντα
Βαγδάτη
Την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στη Βαγδάτη, ανέλαβε ο Ιρακινός κλάδος του δικτύου της Αλ Κάιντα, όπως έγινε γνωστό από το κέντρο παρακολούθησης Ισλαμιστικών ιστοτόπων – site. Οι επιθέσεις στην Ιρακινή πρωτεύουσα, είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 36 ανθρώπους.
“Το ισλαμικό κράτος στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη του για τη σειρά των συντονισμένων επιθέσεων αυτοκτονίας που έπληξαν τρία ξενοδοχεία στη Βαγδάτη”, ανέφερε ο ιστότοπος site Intelligence Group, επικαλούμενος ανακοίνωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης που δημοσιοποιήθηκε στο Ίντερνετ σε “φόρουμ που υποστηρίζει τον τζιχάντ, στις 27 Ιανουαρίου 2010”.
Τη Δευτέρα, με διαφορά μερικών λεπτών, καμικάζι ανατίναξαν μικρά λεωφορεία κοντά στα ξενοδοχεία Palestine, στη συνοικία Αμπού Ναουάς, Babel, στην Καράντα και Hamra, στην Τζαντρίγια, στη νότια Βαγδάτη.
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Υποψήφιος ο Ερογλου
Λευκωσία
Ο Ντερβίς Έρογλου, πρωθυπουργός του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν στα κατεχόμενα στις 18 Απριλίου. Ο Έρογλου υποστήριξε ότι η νίκη του, με μεγάλη διαφορά θα είναι ένα δυνατό μήνυμα, το οποίο θα δοθεί «στους γείτονες στον νότο» και σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν τι είδους συμφωνία θέλουν οι Τούρκοι της Κύπρου. Είπε, επίσης, ότι μετά την «εκλογή του» θα γίνει μια επαναξιολόγηση και θα συσταθεί μια ομάδα από επιχειρηματίες, διπλωμάτες και ακαδημαϊκούς σε κρίσιμα θέματα, όπως το σύνταγμα, το διεθνές δίκαιο, η οικονομία, το περιουσιακό, η ΕΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρόσθεσε δε, ότι το Κυπριακό είναι «εθνικό ζήτημα» και ότι θα το χειριστεί σε στενή συνεργασία με την Τουρκία. “Ειλικρινά πιστεύω ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι θα ενημερώσει τον Δημήτρη Χριστόφια πως είναι έτοιμος να συναντηθεί μαζί του οπουδήποτε εκείνος θελήσει την επόμενη ημέρα της «εκλογής». Ο Έρογλου ισχυρίστηκε ότι ο κ. Χριστόφιας και ο εκπρόσωπός του Στέφανος Στεφάνου «προσπαθούν να υποστηρίξουν τον άλλο υποψήφιο», μειώνοντας τον ίδιο. Ωστόσο, είπε, «είναι οι Τούρκοι της Κύπρου που θα αποφασίσουν και όχι αυτοί».
ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ – ΛΑΒΡΟΦ
Συζήτηση για
τα πυρηνικά του Ιράν
Λονδίνο
Συναντήθηκαν χθες στο Λονδίνο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της συνόδου για την Υεμένη και το Αφγανιστάν. “Ήταν μια πολύ παραγωγική σύνοδος όσον αφορά το πνεύμα συνεργασίας”, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας. Οι δύο υπουργοί “είχαν ανοικτές συνομιλίες για τα μέσα που μπορεί να ασκηθούν ώστε να ακολουθηθεί ο δρόμος των πιέσεων κυρίως μέσω ενεργειών στους κόλπους του ΟΗΕ”, δήλωσε η ίδια πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία. Η ομάδα των Έξι (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και ΗΠΑ) διαπραγματεύεται με την Τεχεράνη για τη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο κατά τη Δύση στόχο έχει την κατασκευή πυρηνικού όπλου κάτι που το Ιράν αρνείται με επιμονή.