Γράφει η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΡΑΣΑΚΗ
Στα τέλη του 2009 η Δ΄ τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων απέδρασε απ’ τον αύλειο χώρο του σχολείου για ένα μάθημα ζωής.
Με άνεση δυνατών πεζοπόρων ανηφόριζαν το δρόμο προς τη δεξαμενή του Άι – Γιάννη. Ελάχιστες οι στάσεις για ξεκούραση, μιας κι όλα τα παιδιά καμάρωναν για την καλή τους φυσική κατάσταση.
Φτάνοντας στην κορυφή της διαδρομής θαυμάσαμε το πετρόχτιστο υδραγωγείο.
Στην αυλή δέσποζαν δύο πελώρια πεύκα που έστρωναν τη γη με τις πευκοβελόνες και το χώμα χνούδιαζε καταπράσινο λόγω της εποχής.
Ο “υδροχόος της δεξαμενής” μας καλοδέχτηκε χαμογελαστός.
Κάποια δύσκολα στο κατέβασμα σκαλάκια μας οδήγησαν στη μεγάλη αίθουσα του νερού. Οι τουρμπίνες των μηχανημάτων ηχούσαν και ο εκκωφαντικός θόρυβος έσβηνε πάνω σε ξύλινα σκέπαστρα των ανοιγμάτων – παραθύρων που ήταν στρωμένα με αφρολέξ. Όπως μας εξήγησε ο κ. Πέτρος Νικολιουδάκης ήταν για την απορρόφηση των θορύβων.
Πραγματικά, τα εντυπωσιακά τόξα απλώνονταν πετρόχτιστα πάνω απ’ το νεράκι μας! Σ’ αυτά στηριζόταν το διατηρητέο οικοδόμημα. Είδαμε δύο δεξαμενές με το νερό να γυαλίζει δεξιά μας. Είναι πολύ σημαντικές γιατί συνεργάζονται και βοηθούν σε περίπτωση που γίνεται καθαρισμός. Ο καθαρισμός γίνεται δύο φορές το χρόνο με πλυστικές μηχανές και τα ξεπλύματα οδηγούνται στη θάλασσα.
Τα μάτια μας πλούτισαν με πρωτόγνωρες εικόνες και στο μυαλό ξύπνησαν μπόλικες απορίες. Χείμαρρος ερωτήσεων άρχισε! Και σαν άριστος δάσκαλος ο κ. Πέτρος παρότι είναι μηχανικός, συνέχισε να μας δίνει εξηγήσεις.
Το νερό περιέχει μεταλλικά άλατα, γι’ αυτό ξεδιψάζουμε. Τα Χανιά μας έχουν άριστο καθαρό νερό από τις πηγές της Αγιάς και χάρη στους ορεινούς όγκους των Λευκών Ορέων. Υπόγειες λίμνες -υδροφόρος ορίζοντας- αγκαλιάζουν στα σπλάχνα τους το νερό απ΄ το λιώσιμο του χιονιού και τις βροχές. Με γεωτρήσεις αντλούμε νερό ύδρευσης ή άρδευσης. Τα τελευταία χρόνια τα καλοκαίρια έχουμε μεγάλη κατανάλωση νερού και ο υδροφόρος ορίζοντας όλο και μειώνεται.
Ο κύριος Νικολιουδάκης μέσω Η/Υ μας πρόβαλε το δίκτυο των Χανίων και μας καθοδήγησε για να καταλάβουμε με πλήθος γραφικών εικόνων τη λειτουργία του συστήματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μείωσε το προσωπικό, χάθηκαν θέσεις εργασίας. Το δωμάτιο ελέγχου λειτουργεί με οχτάωρες βάρδιες.
ΝΕΡΟ! ΝΕΡΑΚΙ ΜΑΣ!!!
Τώρα σε γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα. Ελπίζουμε κι εσείς κάτι να μάθατε από εμάς!