Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

ΝΕΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αθήνα
Προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου και το άνοιγμα των μπλόκων καταβάλει η κυβέρνηση, καλώντας τους αγρότες, ακόμα μία φορά, να ανοίξουν τους δρόμους και να προσέλθουν σε διάλογο.
Συνάντηση με αγρότες από τα Γρεβενά και την Ηλεία είχε χθες το απόγευμα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ σήμερα το απόγευμα η κ. Μπατζελή θα συναντηθεί με Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο με τους αγρότες να δηλώνουν ότι ανάλογα τις απαντήσεις που θα πάρουν εξαρτάται και η στάση που θα κρατήσουν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει αρκετά αιτήματα των αγροτών και δεν υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων. “Καλούμε ακόμα μια φορά τους αγρότες μας να ανοίξουν τα μπλόκα και τα σύνορα, να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αυτού του είδους και να προσέλθουν σε διάλογο”, δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι “εμείς δεν τάζουμε αμφιβόλου νομιμότητας επιδοτήσεις που εκθέτουν την χώρα στην ΕΕ και διεθνώς και τις οποίες καλείται να πληρώσει στο τέλος ο ελληνικός λαός”.
“Εμείς απαντάμε με ουσιαστικό και μακρόπνοο σχέδιο για τα μεγάλα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής: Η απάντησή μας είναι οικονομική στήριξη ύψους 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2010 με πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος, με αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, την μείωση του κόστους παραγωγής και την εξομάλυνση της λειτουργίας της αγροτικής αγοράς”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλώντας την “κοινωνία σε συστράτευση για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές”.
Γενικές συνελεύσεις αγροτών
Στις γενικές τους συνελεύσεις, τις δύο τελευταιες ημέρες, οι αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο της Αλαμάνας εκτίμησαν ότι έχουν γίνει κάποια βήματα στο θεσμικό επίπεδο ενώ παράλληλα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για επιτάχυνση των πληρωμών φαίνεται πως έχουν διαμορφώσει θετικό κλίμα μεταξύ των αγροτών. Παρά ταύτα, ως βασικό αναπάντητο θέμα αναδεικνύεται και από τους ίδιους, εκείνο που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα.
“Το ισοζύγιο ανάμεσα σε αυτά που ζητήσαμε και σε αυτά που έχουν προταθεί από το Υπουργείο είναι ακόμη αρνητικό. Άλλωστε, γι? αυτό παραμένουμε στον δρόμο”, τονίζει ο Γιώργος Παλιούρας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου.
Την τακτική των ολιγόωρων αποκλεισμών των δρόμων συνέχισαν και χθες οι αγρότες στον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο Λάρισας, καθώς έκλεισαν τα σημεία διέλευσης από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα.
Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της Νίκαιας.
Εξάλλου, εκπρόσωποι των παραγωγών από Πλατύκαμπο και Τύρναβο θα συμμετάσχουν, τελικά σήμερα, σε σύσκεψη των 12 μπλόκων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, η οποία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλάστρας. Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχει απευθυνθεί και στους αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα.
Στόχος των παραγωγών είναι να προκύψει ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο – όπως επισημαίνουν άλλωστε οι εκπρόσωποι από τα 12 μπλόκα και εν συνεχεία να ζητηθεί συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.
Το τελωνείο του Προμαχώνα έκλεισε από τις 10 χθες το πρωί για τα φορτηγά, ενώ επιτρέπεται η διέλευση μόνο των ΙΧ και λεωφορείων. Ανοιχτή είναι η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία.
Στην Εγνατία οδό κλειστά παραμένουν τα μπλόκα Κερδυλλίων και ο κόμβος Χρυσούπολης. Αντίθετα ανοιχτό είναι το μπλόκο του Στρυμονικού λόγω της χιονόπτωσης όπως και η παλιά Εθνική Οδός Σερρών – Καβάλας.
Αναφορικά με την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας, για το πακέτο των 500 κατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει πέρυσι ο κ. Χατζηγάκης στους Έλληνες αγρότες, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε: “Θα υπερασπίσουμε με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της χώρας μας ώστε να μην έχουμε δημοσιονομική επιβάρυνση και πρόστιμα”. Η κ. Μπατζελή επανέλαβε ότι οι εθνικές και οι έκτακτες ενισχύσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα των αγροτών και γι? αυτό η κυβέρνηση επιμένει στις θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το εισόδημα του αγρότη και θα εξυγιάνουν τον αγροτικό. Στην προσφυγή εναντίον της χώρας μας έχει ενταχθεί και το ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει πρόπερσι ο κ. Κοντός στους συνεταιρισμούς χώρο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα