Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΟΜΠΑΜΑ

Την πρώτη του ομιλία για την “Κατάσταση του Έθνους” εκφώνησε χθες τα ξημερώματα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Ενώπιον του Κογκρέσου, δεσμεύτηκε για αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας, μείωση του χρέους, επιβολή περιορισμών στη Γουόλ Στριτ και τις τράπεζες, αύξηση των φοροαπαλλαγών για τη μεσαία τάξη και μείωση των κρατικών δαπανών.
“Πριν έναν χρόνο, ανέλαβα την εξουσία εν μέσω δυο πολέμων, μιας οικονομίας που κλυδωνιζόταν από μια σοβαρή ύφεση, ένα οικονομικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού και μια κυβέρνηση καταχρεωμένη. Ειδικοί από όλο το πολιτικό φάσμα προειδοποιούσαν ότι εάν δεν δρούσαμε, θα αντιμετωπίζαμε μια δεύτερη Μεγάλη Ύφεση. Έτσι δράσαμε άμεσα και επιθετικά. Και ένα χρόνο αργότερα, το χειρότερο μέρος της καταιγίδας έχει περάσει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια “επανασύνδεσης” με τον Αμερικανικό λαό, του οποίου η εμπιστοσύνη προς τον πρόεδρο κλωνίζεται το τελευταίο διάστημα.
Ο Ομπάμα εμφανίστηκε να αντιλαμβάνεται τη δυσαρέσκεια των πολιτών η οποία οφείλεται στην κακή πορεία της οικονομίας και στο υψηλό ποσοστό ανεργίας, που αγγίζει το 10%. Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του συστήματος υγείας και πρόνοιας, ζητώντας τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα αυτό.
«Ώσπου να σταματήσω να μιλάω απόψε, κι άλλοι Αμερικανοί θα έχουν χάσει την ασφάλιση υγείας τους. Εκατομμύρια θα τη χάσουν εφέτος» είπε. «Δε θα απομακρυνθώ από αυτούς τους Αμερικανούς. Και ούτε θα έπρεπε να το κάνουν οι άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα» πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Αντί να δίνουμε τις ίδιες κουραστικές μάχες που κυριάρχησαν στην Ουάσιγκτον για δεκαετίες, είναι καιρός να κάνουμε κάτι καινούριο. Ας δοκιμάσουμε την κοινή λογική».
Αντικρούοντας τις κατηγορίες για υπερδιόγκωση των κρατικών δαπανών, ο Ομπάμπα πρότεινε το πάγωμα εγχώριων προγραμμάτων και τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη λήψη μέτρων αναφορικά με το δημόσιο χρέος το οποίο έφτασε τα 1,4 τρις δολάρια το οικονομικό έτος 2009.
Πέραν των οικονομικών μέτρων, ο αφροαμερικανός πρόεδρος, πρότεινε βελτίωση των μέτρων για την προστασία των ΗΠΑ από ενδεχόμενες επιθέσεις «τρομοκρατών με βιολογικά όπλα».

Ομιλία κλειδί
Ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει δημοφιλής, αλλά η εμπιστοσύνη στις πολιτικές που εφαρμόζει μοιάζει να εξανεμίζεται, με το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι τις εγκρίνουν να βρίσκεται κάτω από το 50%. Η ομιλία του για την “Κατάσταση του Έθνους, αποτελούσε προσωπικό στοίχημα, δεδομένου ότι θα προσέλκυε κοινό 30 – 50 εκατομμυρίων τηλεθεατών. Μετά την ήττα στη Μασαχουσέτη, για τις εκλογές της Γερουσίας, οι Δημοκρατικοί είδαν τους Ρεπουμπλικάνους να αυξάνουν τη δύναμή τους στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας, με αποτέλεσμα το κόμμα του Ομπάμα να μην έχει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία και να χρειάζεται τις ψήφους της αντιπολίτευσης για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ
Απαλλάχθηκε ο ένας ύποπτος
Λευκωσία
Ελεύθερος αφέθηκε από τις αστυνομικές αρχές ο ένας από τους τρεις υπόπτους που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του Κύπριου επιχειρηματία, Άντη Χατζηκωστή. Ο Κώστας Προεστός, απαλάχθηκε από τις κατηγορίες καθώς η εμπλοκή του στην υπόθεση δε δικαιολογούσε περαιτέρων κράτηση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός.

ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
Διασώθηκε 16χρονη
Πορτ ο Πρενς
Μια 16χρονη κοπέλα ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια ενός κολεγίου στην πρωτεύουσα της Αϊτής, 15 μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό και πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι σταματούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Γάλλοι διασώστες έσωσαν το κορίτσι όταν γείτονες που έψαχναν στα ερείπια των σπιτιών τους, άκουσαν τη φωνή της και κάλεσαν για βοήθεια. Το κορίτσι έχει εμφανή σημάδια αφυδάτωσης και είναι τραυματισμένο στο πόδι, ενώ πιθανότατα να είχε πρόσβαση σε νερό, καθώς είχε εγκλωβιστεί στο μπάνιο και γι? αυτό κατάφερε να επιβιώσει τόσες μέρες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα