Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αθώος ο Ντε Βιλπέν
Παρίσι
Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμηση του Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ Ντε Βιλπέν. Σε μία υπόθεση που χαρακτηρίστηκε ως η δίκη της δεκαετίας στη Γαλλία, ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ Ντε Βιλπέν βρέθηκε στο εδώλιο κατηγορούμενος για συμμετοχή σε συνωμοσία για τη δυσφήμηση του Νικολά Σαρκοζί και το σαμποτάρισμα της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007.
Η υπόθεση είχε την κωδική ονομασία Κλίαρστριμ και αφορούσε δήθεν εμπλοκή του τότε υπουργού Εσωτερικών και νυν προέδρου της Γαλλίας να διατηρεί λογαριασμούς σε χρηματοπιστωτική εταιρία του Λουξεμβούργου μαζί με επιχειρηματίες και μυστικούς πράκτορες. Ο Ντε Βιλπέν από την αρχή υποστήριζε ότι ήταν αθώος και η απόφαση του δικαστηρίου, του ανοίγει τον δρόμο -αν το επιθυμεί- στην πολιτική ζωή της Γαλλίας και πολλοί δεν αποκλείουν να βάλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2012. Αντίθετα, η ετυμηγορία συνιστά πλήγμα για τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν είχε κρύψει την εχθρότητά του για τον Ντε Βιλπέν, όταν αμφότεροι υπηρετούσαν στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ.
Ο Ντε Βιλπέν, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2005 έπειτα από θητείες ως υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών, κατηγορούνταν ότι χρησιμοποίησε πλαστά έγγραφα για να συνδέσει τον Σαρκοζί με μια έρευνα για διαφθορά την περίοδο που οι δυο τους διαγκωνίζονταν για τη διαδοχή του Σιράκ.
Στην απόφαση την οποία ανέγνωσε ένας δικαστής στο ακροατήριο αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις πως ο Ντε Βιλπέν προσπάθησε να δυσφημήσει τον Σαρκοζί.
Ένας συγκατηγορούμενός του απαλλάχθηκε επίσης, όμως οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι, περιλαμβανομένου του Ζαν – Λουί Γκεργκορέν, ενός πρώην στελέχους του αεροδιαστημικού ομίλου EADS, βρέθηκαν άπαντες ένοχοι συνωμοσίας στην υπόθεση.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Παγώνει ο διάλογος
Νταβός
Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι στιγμής για επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα σε Ιραήλ και Παλαιστίνη, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων Σαλάμ Φαγιάντ, εκφράζοντας τη δυσπιστία του απέναντι στη διαδικασία η οποία απέτυχε να σταματήσει την επέκταση των ισραηλινών οικισμών.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μελετά αμερικανική πρόταση για συνομιλίες, σε επίπεδο αντιπροσωπειών όχι πλήρους σύνθεσης, οι οποίες έχουν παγώσει επί 13 μήνες. “Έχουμε ακούσει για συνομιλίες χαμηλού, μέσου και υψηλού επιπέδου”, δήλωσε ο Φαγιάντ στο πρακτορείο Ρόιτερ και συνέχισε “δεν νομίζω ότι έχει αποκρυσταλλωθεί τίποτα προς το παρόν, υπό την έννοια του όρου ότι κάτι προωθείται”. “Εμείς οι Παλαιστίνιοι έχουμε να χάσουμε τα περισσότερα από μια τελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία, ωστόσο θα θέλαμε να δούμε τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται με τέτοιο τρόπο που θα μας έπειθε ότι θα διεξάγετο για αυτό που έπρεπε να διεξαχθεί”, τόνισε ο Φαγιάντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
“Ωστόσο δεν γνωρίζω πότε θα επαναληφθεί η διαδικασία”, κατέληξε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός.
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Αποφάσεις για το μέλλον του Αφγανιστάν
Λονδίνο
Η μεταβίβαση της ευθύνης στον τομέα της ασφάλειας στην Αφγανική κυβέρνηση μέχρι το 2011, ανακοινώθηκε από τους αξιωματούχους χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Λονδίνου.
Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, η μεταβίβαση στους Αφγανούς της ευθύνης στον τομέα της ασφάλειας θα αρχίσει σε μερικές επαρχίες του Αφγανιστάν στα τέλη του 2010 ή στις αρχές του 2011, όπως ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο.
“Οι μετέχοντες στη διάσκεψη χαιρέτισαν την κοινή δέσμευση για την πλήρωση των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν τη μεταβίβαση (του ελέγχου) το ταχύτερο δυνατό. Αυτό αποσκοπεί στη μεταβίβαση της διοίκησης ενός κάποιου αριθμού επαρχιών στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, υπό το όρο ότι θα υπάρχουν οι συνθήκες που χρειάζονται, ως τα τέλη του 2010, τις αρχές του 2011”, επισημαίνεται στο κείμενο που υπογράφουν οι αξιωματούχοι των περίπου 70 χωρών που μετέχουν στη διάσκεψη.
Εξάλλου, σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, οι ίδιοι προβλέπουν την πρόσκληση στο Αφγανιστάν ξένων παρατηρητών, οι οποίοι θα μετάσχουν σε μια αποστολή αποτίμησης που θα είναι επιφορτισμένη με την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν χαρακτήρισε τη διάσκεψη αυτή “αποφασιστική στιγμή για τη διεθνή συνεργασία που σκοπό έχει να βοηθήσει τον αφγανικό λαό να αναλάβει την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση της χώρας του”.
Ο βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε εξάλλου την υποστήριξή του στο σχέδιο συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν που πρότεινε ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, υπογραμμίζοντας ότι “γι? αυτούς τους αντάρτες” που δεν αποκηρύσσουν τη βία, “δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από να τους καταδιώξουμε”.
Ο Μπράουν υπενθύμισε ότι το 2009 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά από τότε που άρχισε ο πόλεμος, ο οποίος, όπως είπε, έχει φθάσει “σε ένα αποφασιστικής σημασίας σημείο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα