Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

Πρότυπο καλλιέργειας μιας εναλλακτικής – φιλελεύθερης – ψυχιατρικής κουλτούρας, αλλά και παράδειγμα μιας νέας ποιότητας εργασιακών σχέσεων, αποτελεί ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.), ο οποίος κλείνει φέτος 4 χρόνια δημιουργικής δράσης στα Χανιά.
Ο Συνεταιρισμός στον οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή 12 ψυχικά πάσχοντες έχει ήδη αναπτύξει πλούσιες δράσεις
-και προετοιμάζει νέες- αποδεικνύοντας με τις παρεμβάσεις του ότι μια κοινωνία χωρίς άσυλο είναι εφικτή.
Χθες, οι εργαζόμενοι στον Κοι.Σ.Π.Ε., τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μαζί με φίλους του Συνεταιρισμού, μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και αντάλλαξαν ευχές.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και ψυχίατρος Γιώργος Κοκκινάκος χαρακτήρισε δύσκολη τη χρονιά που πέρασε, αλλά στάθηκε περισσότερο σε αυτά που πέτυχαν οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού και τους στόχους για τη νέα χρονιά: “Θέλουμε να οργανώσουμε καλύτερα, σε πιο παραγωγική βάση, το μαγαζάκι (σ.σ. “Φυλλοτόμος Μνήμη”) με είδη δώρων που λειτουργούμε στην Δημοτική Αγορά. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του κυλικείου που έχουμε μέσα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ.). Επίσης, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε ακόμα, μέσα από απίστευτες διαδικασίες γραφειοκρατικού κυρίως τύπου και όχι μόνο, να λειτουργήσουμε το σύγχρονο πλυντήριο αυτοκινήτων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων σε αντικατάσταση του παλιου πλυντηρίου που λειτουργεί στον χώρο του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων (Θ.Ψ.Π.Χ.). Αρχίσαμε να λειτουργούμε μια νέα δράση – το εργαστήριο τέχνης με τομείς ζωγραφικής και κοσμήματος, τα προϊόντα των οποίων θα διατίθενται στη Δημοτική Αγορά. Οργανώσαμε το τριήμερο εκδηλώσεων με την ευκαιρία 4 χρόνων από το κλείσιμο του Ψυχιατρείου. Ενοικιάσαμε ένα καλύτερο χώρο για γραφείο και εργαστήριο στην οδό Δημοκρατίας όπου θα μεταφερθούμε”, ανέφερε ο κ. Κοκκινάκος και πρόσθεσε για τη συμβολή του Κοι.Σ.Π.Ε. στη στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση: “Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει 12 θέσεις εργασίας, όπου εκτός από θέσεις εισοδήματος, είναι και θέσεις παραγωγής νοήματος για τους ανθρώπους του Κοι.Σ.Π.Ε. Όλα αυτά τα χρόνια εκτός από χώρος εργασίας για αρκετούς ασθενείς, είναι και χώρος καλλιέργειας και διαμόρφωσης μιας άλλης εναλλακτικής ψυχιατρικής κουλτούρας, αποκαταστασιακής, ανοιχτής, φιλελεύθερης”.
Ο κ. Κοκκινάκος υπογράμμισε ότι ο Κοι.Σ.Π.Ε. – και παλαιότερα οι ΘΕΣΥΜΟ – έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση των όρων για το κλείσιμο του ψυχιατρείου: “Το ψυχιατρείο Χανίων δεν έκλεισε διοικητικά όπως πολλοί ισχυρίζονται. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο κοινοτικών δομών που αντικατέστησαν το άσυλο. Τέρμα οι μεταγωγές ασθενών. Κάθε ασθενής παίρνει τη θεραπεία που του χρειάζεται στον Νομό του. Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα. Όμως τίποτα δεν θυμίζει το παρελθόν. Το παράδειγμα της Κρήτης, μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα στον κόσμο ολόκληρο, αποδεικνύει ότι δεν είναι ουτοπία η ψυχιατρική χωρίς ψυχίατρο”.
Συνεχίζοντας επεσήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν οικονομικά οι θεσμοί όπως ο Κοι.Σ.Π.Ε. που ενισχύουν το εγχείρημα της αποασυλοποίησης: “Χρειάζονται μια άλλη φιλοσοφία, πόροι, διαθεσιμότητα από τους επαγγελματίες και η στήριξη από την κοινότητα. Αλλά είναι ένας άλλος πολιτισμός, αντάξιος των ιδεωδών του ανθρώπου. Όχι λοιπόν ψυχιατρική της διαχείρισης και της κοινωνικής ανάθεσης, αλλά ψυχιατρική των αναγκών των πασχόντων και της θεραπευτικής ευθύνης”, σημείωσε και παράλληλα τόνισε ότι ο ΚΟΙΣΠΕ, εκτός από πόλος αμφισβήτησης της παραδοσιακής ψυχιατρικής, εκτός από θέσεις εργασίας και μια στοιχειώδη βάση εισοδήματος για τους ασθενείς, είναι και χώρος ανάδυσης μιας άλλης εργασιακής κουλτούρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα