Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Ενδιαφέρουσα αναπτυξιακή διημερίδα για την «Προώθηση των Έργων Υποδομών και Περιβάλλοντος Ν. Χανίων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007 ? 2013» διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, σήμερα Σάββατο 30 και αύριο, Κυριακή 31 Ιανουαρίου,
στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Στη διάρκεια της ημερίδας θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης.
Στόχος της διημερίδας είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο και να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα όσον αφορά τα στάδια ωριμότητας μελετών και έργων στο νομό Χανίων προκειμένου να προωθηθούν και να υλοποιηθούν με γρήγορους ρυθμούς.
Όπως τόνισε χθες, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αντώνης Πιταριδάκης, “είναι γνωστό οτι τρία χρόνια μετά την έναρξη του λεγόμενου ΕΣΠΑ 2007-2013 η πρόοδος της εφαρμογής του, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Κρήτης, είναι πραγματικά τραγικά χαμηλή. Ως εκ τούτου, εγκεκριμένοι κοινοτικοί πόροι οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν ενταχθεί στην πραγματική οικονομία και να είχαν βοηθήσει στην δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάμε, έχουν μείνει πίσω. Επιβάλλεται σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, μετά από τρία χρόνια καθυστέρησης, όλοι μαζί να προσπαθήσουμε, να επιταχύνουμε την εφαρμογή των κοινοτικών προγραμμάτων.
Παράλληλα πραγματικά απαιτείται η ριζική, ποιοτική και ποσοτική αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, να γίνουν σημαντικές αλλαγές που θα αφορούν τον τρόπο διαχείρισης, ελέγχου και των σχετικών διαδικασιών έτσι ώστε οι μελέτες, τα έργα να μπορούν απορροφηθούν πιο γρήγορα”.
Ο ίδιος ανέφερε οτι η διάθεση κοινοτικών κονδυλίων και πόρων μέσω του ΕΣΠΑ προς της Ελληνική περιφέρεια, και μάλιστα σε ποσοστό 82%, αποτελεί επιταγή της Ε.Ε. “Αυτό είναι δέσμευση της χώρας απέναντι στην Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, με συγκεκριμένες λογικές και πολιτικές δεν το έχουμε δει. Εάν θέλουμε ουσιαστική αλλαγή του αναπτυξιακού ελλείματος που έχουμε στην Κρήτη και ιδιαίτερα στον νομό μας, πρέπει να προσηλωθούμε και να εντάξουμε μεγάλα έργα στα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων” τόνισε ο κ. Πιταριδάκης.
Και πρόσθεσε πως: “απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι ο νομός Χανίων και η Κρήτη ως ενιαία αναπτυξιακή περιφέρεια, να γνωρίζουμε σε τι στάδιο ωριμότητας βρίσκονται έτσι ώστε αυτή η πολιτική θέληση και βούληση να μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί.
Στόχος μας είναι να γνωρίζουμε την ωριμότητα των έργων, ποια από αυτά μπορούν να ενταχθούν στα μεγάλα Τομεακά προγράμματα των Υπουργείων και στο ΠΕΠ Κρήτης έτσι ώστε τα σχέδια που έχουμε την τρέχουσα περίοδο να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Στο πλαίσιο αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο, αυτή την κρίσιμη περίοδο, να διοργανώσουμε την διημερίδα σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, προκειμένου να αποτυπώσουμε την πραγματική εικόνα για τα στάδια ωριμότητας στα οποία βρίσκονται μελέτες και έργα του νομού Χανίων έτσι ώστε να μπορέσουν στην συνέχεια να προωθηθούν με την βοήθεια των υπηρεσιών, των φορέων, της Περιφέρειας Κρήτης και των Υπουργείων”.
“Υπάρχει ένα διαπιστωμένο έλλειμμα σε επίπεδο νομού και Περιφέρειας Κρήτης, στο ότι θα έπρεπε να υπάρχει καταγεγραμμένη και αποτυπωμένη η εξέλιξη σημαντικών έργων των Χανίων, οι ενέργειες που απαιτούνται έτσι ώστε να υπάρχει ετοιμότητα και ανά πάσα στιγμή να μπορούν να προωθηθούν” ανέφερε ο κ. Πιταριδάκης και επεσήμανε πως είναι ανάγκη να υλοποιηθεί η πρόταση του ΤΕΕ για την δημιουργία Παρατηρητηρίου Μελετών και Έργων στο νομό Χανίων.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως επεσήμανε ο ίδιος “κάναμε μια τεράστια προσπάθεια, συνεργαστήκαμε με συναδέλφους από το ΤΕΕ, άλλους έμπειρους συναδέλφους που διαθέτουν τεχνογνωσία, από τον ΟΑΔΥΚ, το Πολυτεχνείο Κρήτης έτσι ώστε η εικόνα αυτή που θα παρουσιάσουμε στην διημερίδα, να γίνει ένα αναπτυξιακό εργαλείο που θα βοηθήσει την περιοχή μας και την Κρήτη γενικότερα”.
Σύμφωνα με τον κ. Πιταριδάκης σήμερα, Σάββατο, η διημερίδα θα επικεντρωθεί στο ΕΣΠΑ, τις διαδικασίες και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, τον φάκελο του έργου, με βασικό σημείο τον Βόρειο Οδικό Άξονα.
Αύριο, Κυριακή, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ένταξη έργων στα Τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, όπως οι μεγάλοι βιολογικοί καθαρισμοί του νομού Χανίων.
Επίσης θα συζητηθεί η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων του νομού.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1η ημέρα,
Σάββατο 30- 01- 2010
Θεματική Ενότητα
ΕΣΠΑ 2007-2013 και η ανάγκη για ποιοτική και ποσοτική αναθεώρησή του
Αναθεώρηση ? Τροποποίηση του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου του ΕΣΠΑ
Φάκελος Έργου – Μεθοδολογία Σύνταξης και Υποβολής για Ένταξη Έργων
ΒΟΑΚ, Υπάρχουσα Κατάσταση ? Προβλήματα – Προοπτικές
Ποιότητα Έργου ? Δημόσια Διοίκηση
17.00 – 17. 30
Προσέλευση
17.30 Έναρξη
1. Χαιρετισμός και εισηγητική τοποθέτηση Προέδρου ΤΕΕ/ΤΔΚ Αντώνη Πιταριδάκη
2. Χαιρετισμός ? τοποθέτηση Νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη
3. Τοποθετήσεις – Παρεμβάσεις:
-Εκπροσώπων Υπουργείων & Κυβέρνησης
-Γ. Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθ. Καρούντζου
-Βουλευτών Ν. Χανίων
-Προέδρου ΤΕΔΚ Κυριάκου Βιρβιδάκη Δημ. Χανίων
21:30 Βασικές Εισηγήσεις – Παρεμβάσεις
-«Τρόποι Υποβολής Προτάσεων για ΕΣΠΑ» Κολυβάκης Γιώργος, Αρχ. Μηχ. Προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης
-“Φάκελος έργου” Παυλάκης Παύλος Δρ Πολιτικός Μηχανικός
-” ΒΟΑΚ Υπάρχουσα κατάσταση-Προβλήματα-Προοπτικές” Αγαπάκης Γιώργος, Τοπογράφος Μηχαν. Διευθυντής ΕΥΔΕ-ΒΟΑΚ
-“Ποιότητα έργων και μελετών-Δημόσια Διοίκηση” Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Χανίων.
21.30 Συζήτηση-Συμπεράσματα.
Κυριακή 31-01-2010
9.30 – 10.00 Προσέλευση
10.00 1η Θεματική Ενότητα
ΕΣΠΑ 2007-2013 και Ένταξη στα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων Έργων Αξιοποίησης Υδατικού Δυναμικού Ν. Χανίων (Υδρεύσεις ? Αρδεύσεις) Έργων Περιβάλλοντος ? Μεγάλοι Βιολογικοί Καθαρισμοί (Ομάδα Εργασίας ΤΕΕ/ΤΔΚ: Πιταριδάκης Αντώνης, Στεργιάννης Κων/νος, Παυλάκης Παύλος, Πατρελάκης Μάρκος, Κοπάσης Λευτέρης, Βουγιουκαλάκης Ιωσήφ).
Έναρξη
1ης Θεματικής Ενότητας
? Εισηγητική Τοποθέτηση Προέδρου ΤΕΕ/ΤΔΚ Αντώνη Πιταριδάκη
Βασικές Εισηγήσεις – Παρεμβάσεις
? «Διαχείριση – Αξιοποίηση Υδατικού Δυναμικού – Έργα Υδρεύσεων»
(Παυλάκης Παύλος Δρ. Πολ. Μηχ/κός και συνεργάτες Αικ. Παυλάκη, Δρ. Γεωλόγος, Νικ. Λιδάκης Επ. Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης)
Παρουσίαση: Παυλάκης Παύλος Δρ. Πολ. Μηχ/κός
«Αξιοποίηση Υδατικού Δυναμικού – Έργα Αρδεύσεων Παρουσίαση Κοπάσης Ελευθέριος Ηλ. Μηχ/κός, Υπεύθυνος Η/Μ Εγκ/ων ΟΑΔΥΚ
«Έργα Περιβάλλοντος – Μεγάλοι Βιολογικοί Καθαρισμοί»
Παρουσίαση Στεργιάννης Κώστας Πολ. Μηχ/κός, Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών ΔΕΥΑ Χανίων
? «Ζητήματα Οργάνωσης Περιφερειακής Υπηρεσίας Υδάτων»
Μαυράκης Εμμανουήλ Χημ Μηχ/κός, Δ/ντής Δ/νσης Υδάτων Περιφέρειας Κρήτης
? «Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Προτεινόμενα έργα» Βοζινάκης Κώστας, Γεωλόγος, Υπευθ. Γεωλ. Γραφ. Δ/νσης Εγγ. Βελτιώσεων Ν. Χανίων
12.00 Λήξη 1ης Θεματικής Ενότητας
2η Θεματική Ενότητα
Λοιπά Έργα Υποδομών Περιβάλλοντος & Χωροταξικού Σχεδιασμού Ν. Χανίων ΠΕΠ Κρήτης και Τομεακά Προγράμματα 2007-2013
(Ομάδα Εργασίας ΤΕΕ/ΤΔΚ: Μπροκαλάκης Κων/νος, Στρογγυλός Ιωάννης, Καζάσης Φώτης, Βογιατζάκης Παρασκευάς, Λίτος Χαράλαμπος)
12.00 Έναρξη
2ης Θεματικής Ενότητας
Παρουσίαση: Μπροκαλάκης Κώστας, Πολ, Μηχ/κός, Γ.Γ. Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΔΚ, Τεχν. Συμβ. Νομάρχη Χανίων
12.30 Λήξη 2ης Θεματικής Ενότητας
12.30 ? 13.00 Διάλειμμα
13.00 Έναρξη
3ης Ενότητας
Τοποθετήσεις Παρεμβάσεις για τις θεματικές ενότητες
Κλείσιμο – Συμπεράσματα
15.30 Λήξη 3ης Ενότητας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα