Αν ένας άνθρωπος μπορούσε να βαδίζει ασταμάτητα επί 42 χρόνια θα είχε διανύσει δύο εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Αν η γη ήταν ένα μονοπάτι θα είχε κάνει τον γύρο 50 φορές (εντάξει, ο γατόπαρδος θα είχε κάνει πεντακόσιους γύρους και το τσιτάχ πάνω από χίλιους). Το περιστέρι θα πετούσε χίλιες τριακόσιες φορές και, θεωρητικά, το πεινασμένο γεράκι – πετρίτης τρεισήμισι χιλιάδες. Ο μυθικός Ίκαρος θα είχε κάνει πετώντας πάνω από εκατό γύρους.
Αν ήταν αυτοκινητόδρομος, χωρίς φανάρια, το πιο γρήγορο αυτοκίνητο της δεκαετίας του ΄70 θα είχε κάνει τον γύρο της γης δυόμισι χιλιάδες φορές (τα σημερινά μοντέλα, τουλάχιστον χίλιους παραπάνω).
Αν ο σκακιστής έπαιζε ασταμάτητα επί 42 χρόνια θα είχε ενενήντα χιλιάδες παρτίδες κλασικού χρόνου σκέψης ή ένα εκατομμύριο ράπιντ ή πάνω από δύο εκατομμύρια μπλιτς.
Αριθμοί…
Στην Ικαρία, όπου θα οργανωθεί από 9 μέχρι 17 Ιουλίου το 42ο Διεθνές Τουρνουά «Ίκαρος ΄19» – Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου, οι ταχύτητες είναι άγνωστες, τα ρεκόρ αδιάφορα, η εκτός σκακιέρας αντιπαλότητα απευκταία.
Όπως λένε οι τακτικοί επισκέπτες, «στην Ικαρία δεν έχει αλλάξει τίποτα», ίσως επειδή οι αλλαγές είναι αργές, ίσως επειδή έτσι θέλουν να πιστεύουν.
Το καλό κλίμα των αγώνων, οι χαλαροί ρυθμοί του νησιού, οι ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις και η φιλόξενη διάθεση των ντόπιων αποτελούν τους κύριους πόλους έλξης των όλο και περισσότερων σκακιστών και σκακιστριών!
Από τις πρώτες συμμετοχές που έχουν αναρτηθεί στο http://chess-results.com/tnr445578.aspx?lan=1,
επικεφαλής στη λίστα των ΕΛΟ είναι οι γκραν μετρ Προχάσκα (Ουγγαρία, 2598), Χαριτόνοβ (Ρωσία, 2547), Ριτσαγκόβ (Ρωσία, 2520) και ο κορυφαίος λύτης σκακιστικών προβλημάτων Μούρτζια (Πολωνία, διεθνής μετρ, 2412).
Όπως φαίνεται στην αναλυτική προκήρυξη (http://www.ikaroschess. gr/ ) το κόστος του πακέτου είναι συμπιεσμένο, δεν υπάρχουν διπλοί γύροι, (το β΄ γκρουπ έχει και ελεύθερες ημέρες!) και υπάρχει από τις χορηγούς ναυτιλιακές εταιρείες Blue Star Ferries και Hellenic Seaways έκπτωση 40% στα εισιτήρια και στο ναύλο των οχημάτων των σκακιστών από Πειραιά, Καβάλα και Κυκλάδες και 30% από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο.
Ανάλογες εκπτώσεις προβλέπονται και για τους παίκτες από τα Δωδεκάνησα, με την Dodekanisos Seaways.
Ουσιαστική και ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι για μια ακόμα χρονιά η στήριξη από την Δήμο Ικαρίας.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 6978-197617, ikaroschess2019@gmail.com.
Πόσο “αντρικό” είναι το σκάκι;
Στη σκακιστική στήλη της Αυγής ο Κοσμάς Κέφαλος έγραψε ένα άρθρο σχετικά με το θέμα γιατί ο άνδρες είναι ισχυρότεροι σκακιστές από τις γυναίκες. Ανάμεσα σε αυτούς που απάντησαν ήταν και η πολυπρωταθλήτρια Άννα- Μαρία Μπότσαρη οι κυριότερες επισημάνσεις της οποίας ήταν οι εξής:
«Ας δούμε λοιπόν πόσες γυναίκες μπορούσαν να κάνουν οποιονδήποτε αθλητισμό όταν όχι πολλά χρόνια πίσω η πρώτη γυναίκα που παρουσιάστηκε και τελικά με πολλά βάσανα έτρεξε μαραθώνιο κόντεψε να λιντσαριστεί από τους εξαγριωμένους άντρες που θεωρούσαν αντρικό προνόμιο την συμμετοχή αυτή. Όταν λοιπόν σε μια οικογένεια το κορίτσι παραδοσιακά προορίζεται και κατευθύνεται στα «κοριτσίστικα» μπαλέτα, χορούς, ρυθμικές γυμναστικές κ.α., ενώ αντίθετα ένα αγόρι στα δυναμικά αθλήματα αλλά και στα πνευματικά! -λες και τα κορίτσια υπολείπονται νοημοσύνης ενώ είναι γνωστό πως είναι σ αυτές τις ηλικίες πολύ πιο αναπτυγμένες και νοητικά και συναισθηματικά αλλά και σωματικά- δημιουργείται ένα κοινωνικό στάτους πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Όταν ο ανταγωνισμός αναδεικνύει τον καλύτερο σε οτιδήποτε (άραγε οι Κινέζοι που σαρώνουν σε οτιδήποτε νοητικό πνευματικό αλλά και στα αθλήματα τα τελευταία χρόνια είναι επειδή είναι εξυπνότερο η πιο αναπτυγμένο είδος;) πως η γυναίκα που ανταγωνίζεται σε πολύ μικρότερο βαθμό και επίπεδο μπορεί να συγκριθεί με αυτόν που βγαίνει πρώτος από τους υπερδεκαπλάσιους; Γιατί άραγε η Τζούντιθ αλλά και χιλιάδες γυναίκες σε επιστήμες και αθλήματα όταν σπάνε το κατεστημένο διακρίνονται έχοντας πληρώσει όμως πολλαπλάσια κόστη από ότι θα πλήρωνε ένας άντρας με την ίδια πορεία. Ο οποίος παρεμπιπτόντως θα είχε την αναγνώριση στο τσεπάκι του ενώ η γυναίκα θα κόπιαζε απίστευτα για να την αποκτήσει.
Είμαστε και παραμένουμε εκτός από όμορφο, ισχυρό και παντοδύναμο φύλο, φέρνουμε ανθρώπους στην ζωή και τους συντηρούμε σε αυτή, θέλει πολύ εξυπνάδα αυτό μην γελιέστε, θέλει δύναμη ψυχής και αφιέρωση.»
Πανευρωπαϊκά – παγκόσμια ατομικά νεανικά 2019
Τα φετινά πανευρωπαϊκά ατομικά πρωταθλήματα (8-18 ετών) θα διεξαχθούν στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας από 1 (άφιξη) έως 11 Αυγούστου 2019 (αναχώρηση).
Τα αντίστοιχα παγκόσμια ατομικά πρωταθλήματα διεξάγονται χωριστά:
Οι κατηγορίες 12, 10 και 08 ετών (όπεν – κορίτσια) θα διεξαχθούν στην πόλη Weifang στην Κίνα από 20 Αυγούστου (άφιξη) έως 2 Σεπτεμβρίου 2019 (αναχώρηση).
Οι κατηγορίες 18, 16 και 14 ετών (όπεν – κορίτσια) θα διεξαχθούν στην πόλη Mumbai στην Ινδία από 1 (άφιξη) έως 13 Οκτωβρίου 2019 (αναχώρηση).
Σύμφωνα με πάγια απόφαση της ΕΣΟ (ΔΣ 07.07.2007) από το 2008 ισχύει ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας κάθε κατηγορίας (8-18 ετών) επιλέγει πρώτος το αντίστοιχο πρωτάθλημα (παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό) στο όποιο επιθυμεί ν’ αγωνιστεί και ο δεύτερος μπορεί να αποδεχθεί το πρωτάθλημα που απομένει. Σε περίπτωση άρνησης οποιουδήποτε εκ των δύο πρώτων γίνεται αναπλήρωση με βάση την κατάταξη του πανελλήνιου πρωταθλήματος μέχρι και την 5η θέση. Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει διαφορετικά κατά περίπτωση.
Με βάση τα παραπάνω, αμέσως μετά τη λήξη των πανελλήνιων ατομικών πρωταθλημάτων 8-16 ετών στην Πάτρα, καλούνται οι πρωταθλητές του 2019 ανά κατηγορία (8-10-12-14-16, αγόρια και κορίτσια) να δηλώσουν γραπτώς στην ΕΣΟ (info@chessfed.gr), το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 5/7/2019 το πρωτάθλημα (ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο) στο οποίο επιθυμούν να αγωνιστούν ως προσκεκλημένοι (invited) των διοργανωτών.
Ειδικά για τα πανευρωπαϊκά ατομικά πρωταθλήματα (8-18 ετών) στη Μπρατισλάβα, λόγω των πολύ στενών χρονικών ορίων και των σχετικών προθεσμιών που θέτουν οι διοργανωτές, παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, καθώς και οι συνοδοί τους, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία δήλωσης συμμετοχής (αποστολή αντίγραφου διαβατηρίου, φωτογραφίες, κράτηση δωματίων, εξόφληση παραβόλων, κόστους διαμονής, στοιχεία πτήσεων κλπ) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προκήρυξη των αγώνων, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 12/6/2019 ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των φετινών πανελλήνιων νεανικών πρωταθλημάτων (8-16 ετών) στην Πάτρα. Με την λήξη των πρωταθλημάτων (8-16 ετών) θα δηλωθούν ως προσκεκλημένοι (invited) όσοι αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ.
Τουρνουά διεκδικητριών του παγκόσμιου πρωταθλήματος
Στο Καζάν (πρωτεύουσα του Ταταρτάν της Ρωσίας) συνεχίζεται το πρωτάθλημα των διεκδικητριών για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μετά την ολοκλήρωση του 7ου γύρου έχει πάρει καθαρό προβάδισμα η Κοριάτσκινα ξεφεύγοντας 1,5 βαθμό από τις αντιπάλους της. Αναλυτικότερα η βαθμολογία μετά τον 7ο γύρο έχει διαμορφωθεί ως ακολούθως:1. Α. Κοριάτσκινα (Ρωσία 2522) 5,5β. 2-3.Κ. Λάχνο (Ρωσία 2554), Ν. Τζαγκνίτζε (Γεωργία 2510) 4β. 4-7. Α. Κόστενιουκ (Ρωσία 2546), Α. Μούζιτσιουκ (Ουκρανία 2539), Β. Γκούνινα (Ρωσία 2506), Μ. Μούζιτσιουκ (Ουκρανία) 3β. 8.Ταν Ζ. (Κίνα 2513)
Τουρνουά Altibox
Στη Νορβηγία διεξάγεται το τουρνουά Altibox με το σύστημα Αρμαγεδών. Οι διοργανωτές προσπαθώντας να αποφύγουν τις ισοπαλίες μεταξύ των κορυφαίων σκακιστών του κόσμου διεξάγουν το τουρνουά με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Ο νικητής στις κανονικές παρτίδες παίρνει 2 βαθμούς. Στην ισοπαλία μισό. Όμως οι παίκτες μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη ένα πόντο με τον Αρμαγεδώνα. Αυτός είναι ένας αγώνας μπλιτς όπου ο λευκός έχει 10 λεπτά και ο μαύρος 7. Ο λευκός είναι υποχρεωμένος να κερδίσει για να πάρει τον πόντο ενώ ο μαύρος κερδίζει τον πόντο ακόμη και με ισοπαλία. Έτσι μετά τις κλασικές ισοπαλίες διεξάγονται πολύ ενδιαφέροντες και αγωνιώδεις αγώνες. Μετά τον 3ο γύρο η βαθμολογία έχει διαμορφωθεί ως ακολούθως: 1. Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία) 5β. 2.Ντιγκ Λιρέν (Κίνα), Λεβόν Αρονιάν (Αρμενία), Ουέσλι Σο (ΗΠΑ) 4β. 5. Σακριγιάρ Μαμεντιάροβ (Αζερμπαϊτζάν) 3,5β. 6.Γιου Γιαντζί 9Κίνα) 3β. 7.Φαμπιάνο Καρουάνα (ΗΠΑ) 2,5β. 8.Βισί Ανάντ (Ινδία) 2β. 9-10. Αλεξάντερ Γκρίστσιουκ (Ρωσία), Μαξίμ Βασιέ-Λαγκράβ (Γαλλία) 1β.