Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Νέα Υόρκη
Τον εφιάλτη της 11ης Σεπτεμβρίου, πρόκειται να ξαναζήσουν οι κάτοικοι του Μανχάταν με αφορμή τη διεξαγωγή της δίκης των υπόπτων για το τρομοκρατικό χτύπημα που είχε συγκλονίσει την ανθρωπότητα το 2001. Η επιλογή του Μανχάταν ως έδρα του δικαστηρίου, προκαλεί αντιδράσεις πολιτικών και πολιτών της Νέας Υόρκης, οι οποίοι θεωρούν πως η δίκη έπρεπε να διεξαχθεί αλλού.
Ο δήμαρχος της πόλης, εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους και τα έξοδα της μεταφοράς των κατηγορουμένων από το Γκουαντάναμο στη Νέα Υόρκη. «Θα ήταν σπουδαίο εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορούσε να βρει έναν χώρο που δεν κοστίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια και δεν θα επηρεάσει την κυκλοφορία, το εμπόριο και τις ζωές των ανθρώπων στο κέντρο της πόλης», είπε ο Μπλούμπεργκ, ο οποίος εκτίμησε ότι το κόστος της ασφάλειας θα είναι 216 εκατομμύρια δολάρια για την πρώτη χρονιά και 206 εκατομμύρια για κάθε επιπλέον χρονιά και απηύθυνε έκκληση στο κογκρέσο να αναλάβει το κόστος.
Τις ανησυχίες του Μάικλ Μπλούμεργκ, συμμερίστηκε με δηλώσεις της η πρόεδρος της επιτροπής των μυστικών υπηρεσιών της γερουσίας των ΗΠΑ, Ντάιαν Φάινσταιν και και αρκετοί άλλοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί συμφωνούν, υποστηρίζοντας ότι ο Χάλιντ Σεϊχ Μοχάμεντ και οι άλλοι τέσσερις ύποπτοι, πρέπει να δικαστούν αλλού ή να παρουσιαστούν σε στρατοδικεία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, υποστηρίζει τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, ότι οι δίκες θα γίνουν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, πολύ κοντά στο σημείο, που τα αεροπλάνα που είχαν καταληφθεί από τους τρομοκράτες, κατέστρεψαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001. «Ο πρόεδρος δεν έχει αλλάξει άποψη», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μπιλ Μπάρτον.
Στην καρδιά του Μανχάταν η δίκη

Το σχέδιο ασφαλείας που κατάρτισε η αστυνομία της Νέας Υόρκης προβλέπει μία περίμετρο ασφαλείας σε μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της πόλης, κοντά στη Γουόλ Στριτ, τη Τσάινατάουν και τη γέφυρα του Μπρούκλιν.
Οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι, οι ζωές των οποίων αναστατώθηκαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρήθηκαν για το σχέδιο λέγοντας ότι «η δίκη θα προκαλέσει καταστροφή στην γύρω κοινότητα, με τις εκτεταμένες προδιαγραφές ασφαλείας και τις μαζικές αναστατώσεις, όπως το μόνιμο κλείσιμο κάποιων δρόμων».
Ανησυχίες εξέφρασαν επίσης τόσο ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ντέηβιντ Πέτερσον όσο και ο γερουσιαστής Κίρστεν Τζιλιμπράντ, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι αντιδράσεις στο να δικαστούν οι πέντε από πολιτικό και όχι στρατιωτικό δικαστήριο.
Τα σενάρια που διαμορφώνονται από δω και πέρα είναι τρία. Το πρώτο είναι να προχωρήσει η διαδικασία για τις δίκες στο Μανχάταν. Το δεύτερο να γίνουν οι δίκες σε άλλο σημείο της Νέας Υόρκης, όπως το ακατοίκητο νησί Γκόβερνορ, μισό μίλι νότια του Μανχάταν, ή σε κάποια φυλακή, όπως στη φυλακή Τόμπσον στο Ιλινόι, και το τρίτο να γίνουν σε στρατιωτικό δικαστήριο. Το τελευταίο όμως θα αποτελέσει μείζονα μεταστροφή και συνθηκολόγηση για την κυβέρνηση εξαιτίας της πολιτικής πίεσης κάτι που ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Δικαιοσύνης απεχθάνονται να κάνουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα