Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

Λονδίνο
Πραγματοποιήθηκε χθες η πολυαναμενόμενη κατάθεση του Τόνι Μπλερ, ενώπιον της επιτροπής που διερευνά την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ. Ο πρώην πρωθυπουργός, διέψευσε την ύπαρξη μυστικής συμφωνίας με τον Τζορτζ Μπους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι, διαδήλωναν
στο κέντρο του Λονδίνου κατηγορώντας τον ως ψεύτη.
Σε προηγούμενες καταθέσεις, μάρτυρες υποστήριξαν πως στην επίσκεψη του Μπλερ στο ράντζο Μπους, στο Κρόφορντ του Τέξας τον Απρίλιο του 2002, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών είχε δεσμευτεί να συνδράμει με στρατιωτική δύναμη στις αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον του Σαντάμ.
Ο Μπλερ αρνήθηκε πεισματικά τα σενάρια αυτά σημειώνοντας ότι το μόνο που είχε πει στον τότε Αμερικανό πρόεδρο, ήταν ότι θα ήταν “μαζί του” αν αποτύγχανε η διπλωματία.
Ο Μπλερ εξήγησε ότι έλεγε πάντα πως η Δύση οφείλει να απαντήσει στην απειλή που έθετε ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν, όμως επέμεινε στο γεγονός ότι η απάντηση που θα δινόταν ήταν ένα θέμα ανοιχτό σε συζητήσεις. “Γεγονός είναι ότι η στρατιωτική ισχύς είναι πάντα μια επιλογή”, προσέθεσε. “Αυτό που άλλαξε μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν ότι, αν κρινόταν απαραίτητο και αν δεν υπήρχε κανένα άλλο μέσο για να τελειώνουμε με αυτήν την απειλή, θα έπρεπε να ανατρέψουμε τον Σαντάμ Χουσέιν”.
Παρ? όλα αυτά, ο πρώην πρωθυπουργός, αναγνώρισε ότι εν τέλει δεν υπήρχε κανένας δεσμός του Σαντάμ με την Αλ Κάιντα, σημειώνοντας όμως ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα από το πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, της Βαγδάτης.
Στην ερώτηση γιατί το Ιράκ κι όχι τα άλλα κράτη που συνιστούν απειλή, ο Μπλερ απάντησε: “Ο λόγος που επικεντρωθήκαμε στο Ιράκ ήταν λόγω του ιστορικού της παραβίασης των αποφάσεων του ΟΗΕ και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα αρκετά σημαντικό σημείο, και επίσης επειδή (ο Σαντάμ) είχε ήδη χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής”.
Διαδηλώσεις
στο κέντρο
του Λονδίνου
Την ώρα της κατάθεσης του Τόνι Μπλερ, εκατοντάδες άτομα διαδήλωναν στο κέντρο του Λονδίνου, κατηγορώντας τον πρώην πρωθυπουργό για τις επιλογές του που ενέπλεξαν τη Βρετανία στον πόλεμο του Ιράκ. Πλήθος διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο όπου διεξαγόταν η ακροαματική διαδικασία, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Τόνι Μπλερ, εγκληματία πολέμου”.
“Τις απαντήσεις που καλείται να δώσει ο Τόνι Μπλερ θα πρέπει τελικώς να τις δώσει στη Χάγη ενώπιον του δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου”, λέει ο πρόεδρος του Stop the War, Άντριου Μάρεϊ. “Είναι ένας φτασμένος ηθοποιός, αλλά νομίζω ότι πολύς κόσμος έχει δει εδώ και καιρό (τι κρύβεται) πίσω από το σενάριό του”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα