Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ
Κάλεσμα συνεργασίας
σε Ρωσία και Κίνα
Παρίσι
Τη συνεργασία Ρωσίας και Κίνας με τους Διεθνής οργανισμούς ζήτησε η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, για τη διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας απέναντι σε νέες απειλές όπως η τρομοκρατία, οι κυβερνοεπιθέσεις και οι φυσικές καταστροφές.
Σε ομιλία της στη Στρατιωτική Ακαδημία του Παρισιού, η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν συνιστά απειλή για τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα για την αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της συνεργασίας ανάμεσα στη Συμμαχία και το Κρεμλίνο.
«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν θα συμφωνούν πάντα. Όμως όταν διαφωνούμε θα αναζητούμε εποικοδομητικούς τρόπους για να συζητούμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας» είπε η Κλίντον, φέρνοντας ως παράδειγμα το ζήτημα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας των γεωργιανών επαρχιών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.
Συνεχίζοντας την ομιλία της Χίλαρι Κλίντον σημείωσε ότι «δεν υπάρχει παρά μία Ευρώπη, μία Ευρώπη σύμμαχος των ΗΠΑ, μία Ευρώπη που περιλαμβάνει τη Ρωσία».
Διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το νέο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που προωθεί η κυβέρνηση Ομπάμα δεν αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα της Μόσχας. Τόνισε ότι το σύστημα θα καταστήσει πιο ασφαλή την ευρωπαϊκή ήπειρο και εκτίμησε ότι η «ασφάλεια αυτή μπορεί να επεκταθεί και στη Ρωσία εφόσον εκείνη αποφασίσει να συνεργαστεί μαζί μας».
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι είναι απαρχαιωμένες οι ρωσικές φιλοδοξίες για τη διατήρηση σφαιρών επιρροής στους πρώην σοβιετικούς δορυφόρους. Τόνισε ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, απορρίπτοντας τις αντιρρήσεις της Ρωσίας για τη διεύρυνση της Συμμαχίας προς τα σύνορά της.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
Απεγκλώβισαν 1.400
τουρίστες στο Περού
Λίμα
Εκατοντάδες τουρίστες παρέμεναν από την Κυριακή εγλωβισμένοι στον αρχαιολογικό χώρο Μάτσου Πίτσου στο Περού, εξαιτίας κατολισθήσεων. Οι Περουβιανές αρχές, έστησαν μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των επισκεπτών, επιτυγχάνοντας την απομάκρυνση 1.400 από τους 2.500, μέχρι χθες το βράδυ.
Κατά την επιχείρηση που είχε διάρκεια μεγαλύτερη των 11 ωρών πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από ενενήντα πτήσεις ελικοπτέρων. Οι αρχές, εκμεταλλεύθηκαν την ύφεση που παρουσίασε ο καιρός, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών.
Προτεραιότητα στη μεταφορά δόθηκε στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα ελικόπτερα μετέφεραν τους εγκλωβισμένους σε ασφαλείς περιοχές, από όπου με δικά τους εναέρια μέσα χώρες όπως η Χιλή και η Αργεντινή πραγματοποίησαν τον επαναπατρισμό τους, δεδομένου ότι όλοι είχαν χάσει τις πτήσεις για την επιστροφή τους στην πατρίδα.

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Βιοκαύσιμα στα οχήματα του δήμου
Παρίσι
Σε ένα πρωτοποριακό και άκρως οικολογικό μέτρο προχωράει η δημοτική αρχή του Παρισιού, με την απόφασή της να χρησιμοποιήσει βιοκαύσιμο από χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο, στα πλυστικά οχήματα του Δήμου.
Σε πρώτη φάση θα υπάρχουν τέσσερα ή πέντε οχήματα καθαρισμού των δρόμων και των πεζοδρομίων του Παρισιού, τα οποία για να κινηθούν θα χρειάζονται μόνο το χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο των εστιατορίων της περιοχής, δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Πόλης του Φωτός Φρανσουά Νταγκνό, ο οποίος έχει αναλάβει το ζήτημα της καθαριότητας και των αποβλήτων.
Το τηγανόλαδο θα επεξεργάζεται έτσι ώστε τα πλυστικά οχήματα να κινούνται με πετρέλαιο κίνησης που θα αναμειγνύεται με 30% βιοντίζελ τηγανόλαδου (B30). Στόχος του αντιδημάρχου του Παρισιού είναι να τροφοδοτηθούν συνολικά 600 οχήματα καθαρισμού.

ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ
Ολονύχτιες συγκρούσεις
Μογκαντίσου
Σφοδρή αναταλλαγή πυρών μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης που έχει στείλει η Αφρικανική Ένωση στη Σομαλία, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή νεκρούς.
Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι μάχες ξεκίνησαν περίπου στις 2 τα ξημερώματα και συνεχίστηκαν καθ? όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, οι μάχες ξέσπασαν στον οδικό κόμβο Κ4, που συνδέει το αεροδρόμιο με το λιμάνι, περιοχή όπου βρίσκεται μόνιμα δύναμη κυανοκρανων από την Ουγκάντα και δέχτηκε την επίθεση των ισλαμιστών.

ΕΦΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ
Αθωώθηκε
ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν

Παρίσι
Εφεση κατά της απόφασης με την οποία αθωώθηκε ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, θα ασκήσει η Εισαγγελία του Παρισιού, σύμφωνα με δήλωση του γενικού εισαγγελέα Ζαν Κλοντ Μαρέν, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Europe1”.
«Αποφάσισα να εφεσιβάλω την απόφαση. Ό,τι κι αν συμβεί θα υπάρξει δεύτερη δίκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαρέν. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ Ντε Βιλπέν απαλλάχθηκε προχθές από τις κατηγορίες για συμμετοχή σε συνωμοσία δυσφήμησης τους Σαρκοζί, μετά από απόφαση του δικαστηρίου, η οποία του ανοίγει τον δρόμο της επιστροφής στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, ενώ πολλοί δεν αποκλείουν ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012.
Ο Ντε Βιλπέν κατηγόρησε τον Νικολά Σαρκοζί ότι δρα βασισμένος σε «μίσος» προς το πρόσωπό του. «Αυτή η απόφαση είναι πολιτική απόφαση και δείχνει ότι ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτιμά να συνεχίσει με τη σκληρότητα και το μίσος, παρά να ασκήσει τα καθήκοντά του» δήλωσε, σχολιάζοντας την απόφαση για έφεση κατά της αθώωσής του.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν δήλωσε: «Μετά από χρόνια δοκιμασία, η αθωότητά μου αναγνωρίστηκε. Με πλήγωσε η εικόνα της πολιτικής που παρουσιάστηκε (το ότι διαστρεβλώθηκε) η επί 30 χρόνια αφοσίωσή μου. Επιθυμώ στο μέλλον να υπηρετήσω τους πολίτες της Γαλλίας και να συμβάλλω στο πνεύμα ανάκαμψης της Γαλλίας». Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας αρνήθηκε στο δικαστήριο την ενορχήστρωση οποιασδήποτε μορφής συνωμοσίας στο πλαίσιο της υπόθεσης Clearstream.

ΝΕΟ ΡΩΣΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ
Πρώτη πτήση για το T-50

Μόσχα
Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του νέου Ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, Sukhoi T-50. Το νέο μαχητικό των Ρώσων παρουσιάζεται ως αεροκάφος αδύνατον να εντοπιστεί από τα ραντάρ και έρχεται να ανταγωνιστεί το Αμερικανικό F-22. Η κρατική Ρωσική τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες εικόνες του αεροσκάφους να προσγειώνεται στην περιοχή Κομσομόλσκ στη Ρωσική Άπω Ανατολή.
To T-50 κατασκευάστηκε κάτω από άκρα μυστικότητα στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. “Η πτήση ήταν επιτυχημένη. Το αεροσκάφος παρέμεινε στον αέρα 47 λεπτά. Ο,τι έπρεπε να γίνει σε αυτήν την πρώτη πτήση ολοκληρώθηκε με επιτυχία”, δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφαξ εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας Σουχόι.
Σύμφωνα με το Ιντερφαξ, το αεροσκάφος αυτό έχει τη δυνατότητα να εκτελεί μεγάλες πτήσεις σε υπερηχητική ταχύτητα και να επιτίθεται ταυτόχρονα σε πολλούς στόχους.
Το νέο μαχητικό έρχεται να συνεχίσει τη μεγάλη σοβιετική παράδοση στο χώρο της αεροναυπηγικής. Οι Σοβιετικοί ήταν οι πρώτοι που τοποθέτησαν ακροφύσια μεταβλητής γεωμετρίας σε αεροσκάφος (YAK 141), τεχνολογία που έκτοτε καθιερώθηκε και χρησιμοποιείται σε όλα τα σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα