Ρεπορτάζ: Γιάννης H. Κάκανος
www.yanniskakanos.gr
ghk@otenet.gr
Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Κρήτης με πολλά μέλη αλλά και νέους φίλους πραγματοποίησε χθες στις 11 π.μ. επίσκεψη στο φρούριο Ιτζεδίν Καλαμίου της δημοτικής περιφέρειας Σούδας με ξεναγό και αφηγητή, τον κ. Μιχάλη Ποταμιτάκη, συνταξιούχο πολιτικό υπάλληλο Πολεμικού Ναυτικού. Στη συνέχεια, σε ταβέρνα του χωριού, έκοψαν τη βασιλόπιτα και γευμάτισαν ανταλλάσσοντας ευχές για τα καλύτερα στη νέα χρονιά.
Στο φρούριο περίμεναν να καλωσορίσουν το διοικητικό συμβούλιο με τη μεγάλη παρέα πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σούδας με τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Γιάννη Περάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής: “Έχω πει στην πρόεδρό σας ότι στην προσπάθεια που κάνουμε τώρα, εμείς πρέπει να βρούμε κάποιο φορέα που θα κάνει προτάσεις για να βρει τον τρόπο να αξιοποιήσει αυτό τον χώρο. Μέσα λοιπόν σε αυτό τον φορέα απαραίτητη προϋπόθεση, θεωρούμε εμείς, θα το κάνουμε και πρόταση στον φορέα αυτό που θα δημιουργηθεί, να υπάρχει ένας αντιπρόσωπος από την Εταιρεία σας, γιατί έχετε μια σπουδαία ιστορική παρουσία κι εδώ θα πρέπει να παντρέψουμε την ιστορικότητα του χώρου με την αντιστασιακή του συμπεριφορά?”.
Στη συνέχεια ακολούθησε η ξενάγηση από τον κ. Μιχάλη Ποταμιτάκη ο οποίος αποδείχθηκε δεινός ιστοριοδίφης με τόσα λεπτομερή ιστορικά στοιχεία από την κατασκευή του κτηρίου ως φρούριο, όσο και στη συνέχεια ως εγκληματική φυλακή, καταγράφοντας από την «μακρόσυρτη» προφορική αφήγηση, τα εξής βασικά στοιχεία: “Ο πρωταρχικός σκοπός του φρουρίου ήταν στρατιωτικός, να εξασφαλίζει άλλον ένα επιπλέον αριθμό οχυρωματικών έργων την άμυνα του λιμανιού της Σούδας τόσο από τους ντόπιους επαναστάτες όσο και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι προθέσεις των οποίων προς την Τουρκία δεν ήταν πάντα ορατές. Για να πετύχει αυτό τον σκοπό μετακάλεσε Γερμανούς Στρατιωτικούς της οχυρωματικής, οι οποίοι επέβλεπαν στην κατασκευή του. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται μεταξύ 1871 – 72 και ολοκληρώθηκε το 1875. Πιέσθηκε τα επόμενα χρόνια από τους επαναστάτες αρκετές φορές οι οποίοι δεν κατάφεραν όμως να το καταλάβουν. Το 1878 μετά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων περιήλθε στην Κρητική Πολιτεία μεταξύ των πρώτων σκέψεων της οποίας ήταν η εξεύρεσης κατάλληλου χώρου για σωφρονιστήριο. Ο Βενιζέλος, ο Φούμης και ο μηχανικός ο Σαλιβέρος συνηγόρησαν ή πείστηκαν ότι είναι ο καταλληλότερος χώρος. Εκπόνησαν τα σχέδια και άρχισαν για την κατασκευή σωφρονιστικού καταστήματος πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα και θα αποκλειόταν οι θανατοποινίτες. Θα παρέμεναν ισοβίτες και άλλοι για άλλα αδικήματα. Μετά την καθαίρεση του Βενιζέλου από τα «πράγματα» λόγω της διαφωνίας του με τον Πρίγκιπα αυτοί που τον διαδέχθηκαν αποφάσισαν και μετέτρεψαν τον χώρο από σωφρονιστήριο σε εγκληματικές φυλακές, οι οποίες διαχρονικά άλλαξαν διάφορα ονόματα, ο ρόλος όμως των οποίων, εξακολουθούσε να ήταν ίδιος?”.
Μετά την ξενάγηση κατευθύνθηκαν όλοι σε ταβέρνα του χωριού όπου η πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ κα Αρχόντισσα Παπαδερού Ναναδάκη με το διοικητικό συμβούλιο έκοψαν τη βασιλόπιτα και ευχήθηκαν σε όλους μια χαρούμενη χρονιά. Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα τόσο από το εγκαταλειμμένο φρούριο του οποίου ο χρόνος και όχι μόνο έχουν προκαλέσει σημαντικές φθορές?
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΤΑΜΙΔΑ ΚΙΣΑΜΟΥ
Νέα πνευματική δημιουργός
Ρεπορτάζ: Γιάννης Η. Κάκανος
Στην πρόσφατη εορταστική εσπερίδα των πνευματικών δημιουργών του νομού μας, ανάμεσα τους βρισκόταν και μία νέα ποιήτρια – συγγραφέας, η κα Στέλλα Κόνιαρη από την Ποταμίδα Κισάμου την οποία συναντήσαμε και μας μίλησε για τη διάκρισή της?
Στο μικρό όμορφο χωριό, Μαρμαράς, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τις φυλακές Αγιάς, στο σπίτι του συγγραφέα κ. Παύλου Πολυχρονάκη, ήταν καλεσμένη η νέα συνάδελφος τους που προτίθεται να γίνει μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Νομού Χανίων.
H κα Στέλλα Κόνιαρη, μεταξύ άλλων μας είπε:
“Μέσα λοιπόν, από τις εκατοντάδες σελίδες των γραφτών μου που έχω φυλλομετρήσει, επέλεξα με δυσκολία, γιατί όλα τα θέματα ήταν για μένα το ίδιο αγαπημένα, ορισμένα και προχώρησα στην πρώτη έκδοση με το βιβλίο που είχε τίτλο: «Αυτή είναι η γη των κόσμων μας», δηλαδή, ζούμε σε μία γη, αλλά ο καθένας κουβαλάει πολλούς κόσμους μέσα του. Και το δεύτερο βιβλίο που βραβεύθηκε, έχει τίτλο: «Εξαγνισμός ψυχής». Η βράβευση έγινε από τη Διεθνή Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών στην Αθήνα. Με την ευκαιρία όμως αυτή θέλω να ευχαριστήσω την πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών κα Χρυσούλα Βαρβέρη Βάρρα, τον συγγραφέα κ. Τυραϊδή που με προέτρεψε να συνεχίσω όπως και την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων που με δέχτηκε στη μεγάλη οικογένειά της”.