Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αύξηση της εγκληματικότητας
Αθήνα
Δραματική αύξηση σημειώνουν οι κλοπές και οι διαρρήξεις το 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
 Στην Αττική οι ληστείες που σημειώθηκαν όλο το 2009 ήταν 3.625 με αύξηση 43,91% με βάση το 2008. Τους πρώτους 11 μήνες του 2009 είχαν σημειωθεί 3.237 ληστείες, ενώ μόνο τον Δεκέμβριο 388 ληστείες. Όσον αφορά τις διαρρήξεις και τις κλοπές σε όλη την Ελλάδα, όλο το 2009 σημειώθηκαν 72.658 με αύξηση 7,14% σε σχέση με το 2008. Το πρώτο 11μηνο του 2009 σημειώθηκαν 65.558 και τον Δεκέμβριο 7.100 διαρρήξεις.
Και το Λιμενικό
στην αντιμετώπιση
της εγκληματικότητας
«Πρέπει να ενισχυθεί ο επιχειρησιακός ρόλος του Λιμενικού, να μετεξελιχθεί δηλαδή σε Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής -με νέο οργανόγραμμα υπηρεσιών και ξεχωριστό Αρχηγείο- έτσι ώστε μαζί με την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα να λειτουργήσουν διακλαδικά για καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας», δήλωσε στο μεταξύ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας κατά την επίσκεψή του στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι “το υπουργείο θα σταθεί στο πλευρό του Λιμενικού Σώματος ενισχύοντας την υλικοτεχνική υποδομή, με στόχο τα πλωτά μέσα να είναι ετοιμοπόλεμα κατά τη θερινή περίοδο, στην οποία ο όγκος εργασίας είναι μεγαλύτερος”.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
1 – 22 Φεβρουαρίου
η υποβολή αιτήσεων
Αθήνα
Τις αιτήσεις για εισαγωγή στα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλούνται να υποβάλουν οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές του 2010 των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ – Ομάδα Β?) από 1 έως 22 Φεβρουαρίου.
Υπόχρεοι για την υποβολή της ανάλογης Αίτησης – Δήλωσης είναι:
Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ),
Β) οι απόφοιτοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ,
Γ) οι απόφοιτοι – κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης των ετών 2008 ή 2009 ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (Ομάδα Β?) που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για εισαγωγή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και στα ΤΕΦΑΑ,
Δ) οι μαθητές της τελευταίας τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) – Ομάδα B?,

Ε) οι απόφοιτοι – κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (Ομάδα Β?),
Η αίτηση – δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Ήδη αναρτήθηκαν τα πέντε κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης – Δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: www.ypepth.gr
Ο υποψήφιος είτε από το διαδίκτυο είτε από το Λύκειό του θα προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του, θα συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στην Αίτηση – Δήλωση και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, όπου θα την υποβάλει ηλεκτρονικά.

Αθήνα
Ακόμη τρεις ασθενείς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό απεβίωσαν από επιπλοκές της νέας γρίπης, ανεβάζοντας σε 115 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον ιό Η1Ν1 στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο άνδρες 31 και 71 ετών, ο ένας με ιστορικό παχυσαρκίας και ο δεύτερος με ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος, καθώς και για μία 74χρονη γυναίκα με ιστορικό καρδιαγγειακού και πνευμονικού νοσήματος. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, άλλος ένας ασθενής εισήχθη και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω επιπλοκών της νέας γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης συνεχίζεται έως το Πάσχα.

ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
Δημιουργία οργανισμών
λαϊκών αγορών
Αθήνα
Την αντίθεσή τους στη μεταφορά αρμοδιοτήτων των λαϊκών αγορών στους δήμους, εκφράζουν οι παραγωγοί και επαγγελματίες της χώρας, οι οποίοι ζητούν να δημιουργηθούν οργανισμοί λαϊκών αγορών ανά περιφέρεια.
Σε ενημερωτική ημερίδα, που διοργάνωσαν χθες στην Αθήνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Πωλητών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, εξέφρασαν την αρνητική τους θέση στην υπαγωγή των λαϊκών αγορών στους νέους δήμους, όπως αυτό προβλέπεται στο νέο σχέδιο συνένωσης των δήμων «Καλλικράτης».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Πωλητών, Παντελής Μόσχος, η εφαρμογή του σχεδίου θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των προϊόντων και τελικά στον μαρασμό και τη διάλυση των λαϊκών αγορών.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πωλητών, Ιωάννης Καρακεσίσογλου, είπε ότι η έως σήμερα αντιμετώπιση των λαϊκών αγορών από τους δήμους, έχει καταδείξει ότι η κάθε δημοτική αρχή τις αντιμετωπίζει με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα.
Για τους λόγους αυτούς οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών προτείνουν, η διαχείριση να περάσει στις αρμοδιότητες των νέων διευρυμένων περιφερειών, μετά την κατάργηση των Νομαρχιών. Ως τότε, ζητούν να διατηρηθούν οι οργανισμοί λαϊκών αγορών Αθηνών – Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Προτείνουν, επίσης, να συγκροτηθεί ένας Πανελλήνιος Οργανισμός Λαϊκών Αγορών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο οποίος θα ασκεί συνολική πολιτική για όλη την Ελλάδα και όλες τις λαϊκές αγορές.
Επισημαίνουν δε, ότι για την οργάνωση αυτή δεν ζητούν καμία οικονομική στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, τονίζουν ότι η δημιουργία της θα δώσει απασχόληση σε χιλιάδες αγρότες, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστούν οι λαϊκές αγορές, καθετοποιώντας τη διαδικασία παραγωγής – διακίνησης – πώλησης, με αποτέλεσμα την οικονομική στήριξη της υπαίθρου και μεγαλύτερο όφελος για τους καταναλωτές.

58ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΗ
Επεσε με το αυτοκίνητό του
στο λιμάνι και πνίγηκε
Κέρκυρα
Τη ζωή του έχασε ένας 58χρονος όταν έπεσε μαζί με το αυτοκίνητό του στο λιμάνι της Λευκίμης, στην Κέρκυρα. Ο άτυχος άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του με τη συνδρομή ιδιώτη δύτη και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Λευκίμης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ επρόκειτο να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Λευκίμης.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εμπρησμοί οχημάτων

Θεσσαλονίκη
Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Δράστες επιχείρησαν να πυρπολήσουν αυτοκίνητα, ενώ δεν ανακοινώθηκαν συλλήψεις από την αστυνομία. Συγκεκριμένα, εμπρηστική επίθεση εναντίον αυτοκινήτου με διπλωματικές πινακίδες, σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στην οδό Γεννηματά στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Η φωτιά, που εκδηλώθηκε στις 3.35 τα ξημερώματα, επεκτάθηκε και σε παρακείμενο όχημα. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που κατάφερε να σβήσει τη φωτιά, πριν τα δύο οχήματα καταστραφούν ολοσχερώς.
Δύο ώρες αργότερα σημειώθηκε εμπρησμός σε ΙΧ αυτοκίνητο στην περιοχή Βούλγαρη.
Τέλος, στις 2.25 τα ξημερώματα έγινε απόπειρα εμπρησμού σταθμευμένου ΙΧ αυτοκινήτου στην οδό Ολύμπου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από περίοικο και αποχώρησαν εγκαταλείποντας στο σημείο τον εμπρηστικό μηχανισμό.

ΣΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ
Εγκλημα πάθους
Αθήνα
Τριαντάχρονος από το Μπαγκλαντές, μαχαίρωσε και σκότωσε την 24χρονη σύντροφό του από τη Ρουμανία, χθες το πρωί.
Ο δράστης παρέμεινε στο διαμέρισμα όπου συζούσαν, στην οδό Φιλιππουπόλεως 27, στον Κολωνό και συνελήφθη από τους αστυνομικούς, που έφτασαν στο σημείο. Σύμφωνα με την αστυνομία, το έγκλημα οφείλεται σε ερωτική αντιζηλία.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλήψεις για εκβιασμό
Θεσσαλονίκη,
Δύο άτομα, ηλικίας 25 και 26 ετών, συνέλαβε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Οι δύο άντρες κατηγορούνται ότι εκβίαζαν ιδιοκτήτη καφέ μπαρ στη Σταυρούπολη.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δύο δράστες, που απαιτούσαν από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος την καταβολή χρηματικού ποσού σε εβδομαδιαία βάση, συνελήφθησαν σε αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Κατά την ώρα της αστυνομικής επέμβασης, αντιστάθηκαν και προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψη.
Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 25χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 521 ναρκωτικά χάπια, μια συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης και ένα ζεύγος χειροπέδων. Σε βάρος των δύο δραστών σχηματίστηκε δικογραφία και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ:
“Υπάρχει σχέδιο
εξόντωσής μου”

Αθήνα
Την ύπαρξη σχεδίου “φυσικής του εξόντωσης από την ΕΛ.ΑΣ.”, καταγγέλλει με επιστολή του στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Ο περιβόητος δραπέτης, δίνει τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν τον Απρίλιο του 2009 στο Αλεποχώρι, όπου συνεπλάκη με πάνοπλους αστυνομικούς.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στην επιστολή του, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του στο Αλεποχώρι, ρίχνοντας τουλάχιστον 150 σφαίρες. Η αστυνομία είχε υποστηρίξει τότε ότι οι άνδρες της πυροβόλησαν προς τα λάστιχα του τζιπ με το οποίο διέφυγε, ωστόσο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το μόνο άθικτο στο τζιπ ήταν τα λάστιχα.
Στο περιστατικό υπάρχει μάλιστα και αυτόπτης μάρτυρας, οδηγός που παρευρέθη τυχαία στη σκηνή και το αυτοκίνητο του οποίου υπέστη ζημιές. Ο Παλαιοκώστας αποκαλύπτει ότι είχε εγκαταλείψει το όχημα όταν βρέθηκε σε αδιέξοδο, αλλά η αστυνομία το εξαφάνισε σκόπιμα.
Κατηγορώντας τα Μ.Μ.Ε. για παραπληροφόρηση και “συναλλαγή με την ΕΛ.ΑΣ.”, ο δραπέτης αναφέρεται και στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές, στην αστυνομική βία, στις δολοφονίες και στις άδικες καταδίκες νέων κυρίως ανθρώπων. Δηλώνει τη συμπαράστασή του στους Β. Χρυσοχοΐδη και Π. Γεωργιάδη, κατηγορούμενους για την απαγωγή του βιομήχανου Γ. Μυλωνά τους οποίους εντάσει στην κατηγορία των “ανθρώπων με μπέσα”.
Η επιστολή του Παλαιοκώστα (στην οποία έβαλε και το δακτυλικό του αποτύπωμα ως στοιχείο γνησιότητας), ολοκληρώνεται με ένα “κουίζ” για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ένα υστερόφραφο στο οποίο αναφέρει “Λίγο λαδάκι, παιδιά. Σκουριάζουν”.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Επίσκεψη Οικουμενικού
Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Στην πόλη της Καλαμάτας έφτασε χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο τετραήμερης επίσκεψης στην πόλη ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα.
Η επίσημη υποδοχή του πατριάρχη, πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πλατεία 23ης Μαρτίου, από τον δήμαρχο Καλαμάτας, τον νομάρχη Μεσσηνίας και πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο, τους βουλευτές του νομού Δημήτρη Κουσελά, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέα Βουδούρη, Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, πλειάδα μητροπολιτών και πλήθους πιστών.
Στην ομιλία του, κατά την τελετή υποδοχής του κ. Βαρθολομαίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας μίλησε εγκάρδια για τον Οικουμενικό Πατριάρχη. “Σας υποδεχόμαστε στην πόλη της Παναγίας της Υπαπαντής, στην πόλη της ιστορίας και του πολιτισμού”, είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι Καλαμάτα “υποδέχεται με υπερηφάνεια τον πατριάρχη που κατάφερε μέσα από πολλές δυσκολίες να κρατήσει ζωντανό τον φάρο του Πατριαρχείου”.
Ο κ. Βαρθολομαίος, στην αντιφώνησή του, ανέφερε: “Σας φέρομεν τον χαιρετισμό της βασιλίδος των πόλεων, η οποία, ως καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξακολουθεί να είναι πάντοτε η Βασιλεύουσα στις καρδιές των Ορθοδόξων”.
Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι “χρωστούσαμε αυτή την επίσκεψη, διότι ο ευσεβής Μεσσηνιακός λαός είναι κατά πάντα άξιός της, αλλά και διότι η Μεσσηνία έδωκε εις την Κωνσταντινούπολη δύο Οικουμενικούς Πατριάρχες, τον εξ Αλαγονίας Προκόπιον τον Πελεκάσην, και τον εξ Ανδρούσης Αθανάσιο τον Α, ο οποίος και τιμάται ως Άγιος”.

Κεραία
σε πυλώνα
φωτισμού

Θεσσαλονίκη
Δύο άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία, όταν επιχείρησαν να εγκαταστήσουν κεραία κινητής τηλεφωνίας πάνω σε πυλώνα φωτισμού.
Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για έναν 30χρονο κι έναν 23χρονο οι οποίοι ενεργούσαν για λογαριασμό εταιρείας τεχνικών έργων, χωρίς σχετική άδεια.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ αναζητείται ο υπεύθυνος της εταιρείας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα