Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ

Πορτ ο Πρενς
Δώδεκα άτομα συνέλαβε η αστυνομία της Αϊτής προχθές, την ώρα που επιχειρούσαν να βγάλουν 31 παιδιά από τη χώρα. Οι συλληφθέντες είναι δέκα Αμερικανοί και δύο Αϊτινοί, όλοι τους μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, και ισχυρίζονται ότι πρόκειται περί “παρεξήγησης”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διασποράς, οι ύποπτοι συνελήφθησαν στη μεθοριακή ζώνη στο Μαλπάσο, κοντά στη Δομινικανή Δημοκρατία. Η επικεφαλής της ομάδας των συλληφθέντων, Σίλσμπι Λόρα Λάβον, εξήγησε στις αρχές ότι “Η ιδέα ήταν να πάμε τα παιδιά κάπου όπου θα είχαν φροντίδα, τρόφιμα και ρουχισμό”, ισχυριζόμενη ότι αγόρασε πρόσφατα μια έκταση σε παράκτια πόλη της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου σχεδίαζε να κτίσει ορφανοτροφείο για τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Διασποράς Εντουίν Παρεζόν δήλωσε ότι μόνο το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων έχει την εξουσία να επιτρέπει την έξοδο ανηλίκων από τη χώρα. “Πέρα από τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν σχετικά με τις προθέσεις των υπόπτων, έχουμε να κάνουμε με μια παραβίαση του νόμου της Αϊτής”, σημείωσε.
Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ιβ Κρισταλέν είπε ότι στην υπόθεση φέρονται να ενέχονται και δυο πάστορες, ένας στην Αϊτή και ένας στην Ατλάντα, στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. “Πρόκειται για απαγωγή, όχι για υιοθεσία”, τόνισε. Τα παιδιά ήταν από 2 μηνών έως 12 ετών και προέρχονταν από διάφορες περιοχές της χώρας. “Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς στην Αϊτή είναι ότι ένα παιδί χρειάζεται να έχει εκδοθεί άδεια από το υπουργείο μας για να βγει από τη χώρα”, ανέφερε σε δηλώσεις του.   
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, μέλος της οικογένειας ενός από τους συλληφθέντες είπε πως πιστεύει ότι πρόκειται για παρεξήγηση σχετικά με τα απαραίτητα έγγραφα. Ο Κρισταλέν είπε ότι οι συλληφθέντες ανήκουν στην ΜΚΟ ?New Life Children’s Refuge?, μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει έδρα το Άινταχο. Η οργάνωση είχε ζητήσει online δωρεές για να μεταφέρει 100 παιδιά από την Αϊτή στη Δομινικανή Δημοκρατία και εθελοντές για να προσέχουν τα παιδιά.
Μετά τον σεισμό, που άφησε αδιευκρίνιστο αριθμό παιδιών ορφανά, ο πρωθυπουργός Ζαν Μαξ Μπελρίβ και η UNICEF έχουν καταγγείλει την παράνομη μεταφορά ανηλίκων έξω από τη χώρα. Αξιωματούχοι της UNICEF στο Πορτ-ο-Πρενς και στη Δομινικανή Δημοκρατία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους να εμποδίσουν το λαθρεμπόριο παιδιών, αυξάνοντας το επίπεδο της επαγρύπνησης στα έγγεια σύνορα αλλά και στο αεροδρόμιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα