Πεκίνο,
Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε η απόφαση της Ουάσιγκτον για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν, την οποία οι Κινέζοι θεωρούν “αποσχισθείσα επαρχία”. Διάβημα διαμαρτυρίας κατατέθηκε στον Αμερικανό στρατιωτικό ακόλουθο αλλά και στην πρεσβεία των Αμερικανών, ενώ ανακοινώθηκε
η αναστολή των αμοιβαίων στρατιωτικών ανταλλαγών με τις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα, εισηγήθηκε στο Κογκρέσο την πώληση εξοπλισμού προς την Ταϊβάν, ένα εν δυνάμει πακέτο 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει ελικόπτερα Black Hawk, προηγμένης τεχνολογίας, αντιπυραυλικά συστήματα Patriot “Advanced Capability-3” και δύο ναρκαλιευτικά σκάφη της ανακαινισμένης τάξης Osprey Class. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη συνάντηση του Ομπάμα με τον εξόριστο ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα προκάλεσε την οργή του Πεκίνου απέναντι στην Ουάσιγκτον.
Η Κίνα απείλησε με κυρώσεις τις αμερικανικές εταιρείες που πωλούν όπλα στην Ταϊβάν, ενώ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το κινεζικό υπουργείο Αμυνας και η κινεζική Υπηρεσία Θεμάτων της Ταϊβάν προειδοποίησαν μεταξύ άλλων ότι οι πωλήσεις όπλων θα επηρεάσουν τη σινοαμερικανική συνεργασία σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.
“Οι ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνες για τις σοβαρές επιπτώσεις αν δεν ακυρώσουν αμέσως τη λανθασμένη τους απόφαση να πουλήσουν όπλα στην Ταϊβάν”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτεριών Χε Γιαφέι στον αμερικανό πρεσβευτή στην Κίνα Τζον Χαντσμαν.
Η Κίνα θα αναβάλλει επίσης στρατιωτικά συμβόλαια που είχε με τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για θέματα στρατηγικής ασφάλειας σε επίπεδο υφυπουργών και ελέγχου και τη μη εξάπλωσης των όπλων.
“Θα είναι αναπόφευκτο να επηρεαστεί η συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα”, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας, κάλεσε τον αμερικανό στρατιωτικό ακόλουθο στο Πεκίνο, και του παρέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας.
Ο Χε Γιαφάι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, υπέβαλε επείγον επίσημο διάβημα στον Αμερικανό πρεσβευτή στο Πεκίνο, Τζον Χάντσμαν, νωρίς προχθές το πρωί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ουάνγκ Μπαοντόνγκ.
“Η νέα αμερικανική πρωτοβουλία για πώληση όπλων στην Ταϊβάν, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας, συνιστά μία προσβλητική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Κίνας και βλάπτει τις προσπάθειές της για ειρηνική επανένωση με το εθνικιστικό νησί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, διαβάζοντας την επίσημη διαμαρτυρία.
Η Κίνα “προτρέπει την αμερικανική πλευρά να αναγνωρίσει χωρίς αμφισημία τη σοβαρότητα του προβλήματος, να αναιρέσει τις εσφαλμένες αποφάσεις της που αφορούν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και να θέσει τέρμα σε κάθε πώληση όπλων στην Ταϊβάν”, προσέθεσε.
Διαχρονικό πρόβλημα
Η Κίνα είχε διακόψει τις στρατιωτικές σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από έναν χρόνο έπειτα από την προηγούμενη παράδοση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν τον Οκτώβριο του 2008.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την κομμουνιστική Κίνα το 1979, σταματώντας ταυτόχρονα να αναγνωρίζουν την Ταϊβάν, ωστόσο ένας νόμος που εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία τον ίδιο χρόνο επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να πωλούν στην Ταϊβάν αμυντικά όπλα. Οι Κινέζοι κομμουνιστές, οι οποίοι εκδίωξαν την εθνικιστική κυβέρνηση του Κουομιντάγνκ στην Ταϊβάν το 1949, θεωρούν πως το νησί αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας και έχουν απειλήσει να επέμβουν στρατιωτικά εάν η περιοχή αυτή ανακηρύξει την ανεξαρτησία της. ?