Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Επεισόδια σε διαδηλώσεις

Μόσχα
Επεισόδια σημειώθηκαν στη Ρωσική πρωτεύουσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί χωρίς άδεια προκειμένου να πραγματοποιήσουν διαδήλωση υπέρ του σεβασμού της ελευθερίας συνάθροισης.
Διακόσιοι έως τριακόσιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω στην πλατεία Τριουμφαλνάια στο κέντρο της Μόσχας. Η αστυνομία, η οποία είχε αναπτύξει δεκάδες αστυνομικούς από νωρίς το απόγευμα, διέλυσε τη συγκέντρωση μέσα σε μισή ώρα υπό τις διαμαρτυρίες του πλήθους που κραύγαζε “Ντροπή! Ντροπή!”.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και οι αντιπολιτευόμενοι Μπορίς Νεμτσόφ και Έντουαρντ Λιμόνοφ, καθώς και οι διευθυντές της μη κυβερνητικής οργάνωσης Μεμόριαλ, Όλεγκ Ορλόφ, και του κινήματος ?Για τα δικαιώματα του Ανθρώπου?, Λεφ Πονομάρεφ.
“Βρίσκομαι μέσα σε μία κλούβα. Η κλούβα είναι γεμάτη ανθρώπους, δεν ξέρω πόσοι έχουν συλληφθεί, ίσως εκατό, ίσως περισσότεροι”, δήλωσε ο Νεμτσόφ στον ραδιοφωνικό σταθμό “Ηχώ” της Μόσχας.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ
Παράταση κράτησης
για τους υπόπτους

Λευκωσία
Ανανεώθηκε από το δικαστήριο, το διάταγμα κράτησης των υπόπτων για τον φόνο του Κύπριου επιχειρηματία, Άντη Χατζηκωστή. Μετά από απόφαση της δικαστού, Στάλως Χατζηγιάννη, η τηλεπαρουσιάστρια Έλενα Σκορδέλη και ο αδελφός της Τάσος Κρασοπούλης, θα παραμείνουν για άλλες οκτώ ημέρες υπό κράτηση.
Η δικαστής ανέφερε ότι η Αστυνομία έχει στα χέρια της μαρτυρία, που συνδέει τους δύο υπόπτους με την υπόθεση δολοφονίας του διεθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος “Δίας”. Κρίθηκε λοιπόν σκόπιμο, να παραταθεί η κράτησή τους ώστε να μπορέσει η αστυνομία να ολοκληρώσει το ανακριτικό της έργο.
Η κα Χατζηγιάννη απέρριψε αίτημα του δικηγόρου των δύο υπόπτων να του δοθούν οι καταθέσεις του τρίτου ύποπτου, Φάνου Χατζηγεωργίου, ο οποίος στην ομολογία του ενέπλεξε τα δύο αδέλφια.
Στο Δικαστήριο ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Έλενα Σκορδέλη φαίνεται να θεωρούσε ως υπαίτιο για την απομάκρυνσή της από τον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» τον Άντη Χατζηκωστή, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να ελέγξει το 51% των μετοχών του σταθμού, αγοράζοντας και άλλες μετοχές. Επίσης, είχε επαφές με τέσσερις άλλους μετόχους, καθώς και έναν μεγαλομέτοχο ώστε να καταστήσει δυνατό τον στόχο της.

?
   
ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Συλλήψεις είκοσι πέντε
εξτρεμιστών Ισλαμιστών

Κάϊρο
Είκοσι πέντε Αιγύπτιους συνέλαβαν οι Αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας, ως ύποπτους για συμμετοχή σε ισλαμιστική οργάνωση που σχεδίαζε επίθεση εναντίον εβραίων προσκυνητών στη χώρα. Τη σύλληψη ανακοίνωσαν οι αρχές, με δηλώσεις τους στο Γαλλικό πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο των αρχών ασφαλείας της Αιγύπτου, οι ύποπτοι συνελήφθησαν στο Δέλτα του Νείλου και στην κατοχή τους βρέθηκαν εκρηκτικά και κεφαλές αυτοσχέδιων πυραύλων. Ομολόγησαν ότι σκόπευαν να επιτεθούν κατά του τάφου ενός ραβίνου του 19ου αιώνα, στον οποίο πηγαίνουν για προσκύνημα εκατοντάδες ισραηλινοί προσκυνητές κάθε χρόνο.
Πρόκειται για την τέταρτη ομάδα που φέρεται να σχεδίαζε επιθέσεις στην Αίγυπτο και συλλαμβάνεται τον τελευταίο χρόνο.
Φέτος η Αίγυπτος είχε επιτρέψει στους προσκυνητές να επισκεφθούν τον τάφο του μαροκινού ραβίνου Γιάακοβ Αμπου Χατζίρα, προσκύνημα που πέρυσι είχε ακυρωθεί εξαιτίας της ισραηλινή επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

?

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ
Ζώνη ελεύθερου
εμπορίου στη Λιβύη
   
Τρίπολη
Τη δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου στις μεσογειακές ακτές της Λιβύης ενέκρινε το κεντρικό νομοθετικό όργανο της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις του γιου του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.
Όπως ανέφερε ο Σααντί Καντάφι, σε αυτή τη ζώνη θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα κεφάλαια και εμπορεύματα, ενώ οι επενδυτες θα έχουν 10ετή απαλλαγή φόρων. Επικεφαλής της διοίκησης της ζώνης θα τεθεί μάλλον ο ίδιος ο Σααντί Καντάφι, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία χρηματιστηρίου στην περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόϊτερ που έχει στην κατοχή του αντίγραφο του νόμου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ N.Y. TIMES:
Περιμένουν χτύπημα
από το Ιράν οι ΗΠΑ

Ουάσιγκτον   
Την ανάπυξη αντιπυραυλικών συστημάτων στην περιοχή του Κόλπου, επιταχύνουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Η απόφαση αυτή, είναι αποτέλεσμα της απειλής για ενδεχόμενη Ιρανική επίθεση.
Το δημοσίευμα επικαλείται στρατιωτικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, και διευκρινίζει ότι η Ουάσιγκτον αναπτύσσει ειδικά σκάφη στα ανοιχτά των ιρανικών ακτών, καθώς και συστήματα αναχαίτισης πυραύλων σε τέσσερις χώρες: το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ.
Σύμφωνα πάντοτε με τους New York Times, οι αραβικές χώρες είναι ολοένα και περισσότερο πρόθυμες να δεχτούν αμερικανικούς αμυντικούς εξοπλισμούς, επειδή φοβούνται τις φιλοδοξίες και τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν.
«Ο πρώτος στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τους Ιρανούς να στραφούν εναντίον των γειτόνων τους», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.
«Ο δεύτερος είναι να καθησυχάσουμε τα αραβικά κράτη, ώστε να μην αισθάνονται υποχρεωμένα να εφοδιαστούν τα ίδια με πυρηνικά όπλα. Όμως εν μέρει θέλουμε να ηρεμήσουμε τους Ισραηλινούς», πρόσθεσε.

ΕΙΚΟΣΙΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ
Συγκρούσεις στην Υεμένη

Σαναά
Εικοσιτέσσερις σιίτες αντάρτες σκότωθηκαν σε συγκρούσεις με κυβερνητικές δυνάμεις στη βόρεια Υεμένη. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ένας τοπικός ηγέτης, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας της χώρας.
Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μερικές ώρες μετά από την ανακοίνωση των ανταρτών ότι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τους όρους της κεντρικής εξουσίας για να σταματήσουν τις επιθέσεις.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν προχθές το βράδυ προς την Κυριακή σε τρία μέτωπα γύρω από την πόλη Σαάντα (240 χιλιόμετρα βόρεια της Σαναά), ενώ η πολεμική αεροπορία συνέχιζε τις εφόδους κοντά στην περιοχή.
Ο ηγέτης των ανταρτών Αμπντέλ Μάλεκ Αλ Χούτι σε ραδιοφωνικό του μήνυμα που μεταδόθηκε προχθές το βράδυ, ανέφερε ότι αποδέχεται τους όρους της κυβέρνησης για να τεθεί τέρμα στη διένεξη και να σταματήσει ο στρατός την “επίθεση”.
Ενας κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να αναφερθεί το όνομά του, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Σαναά “μελετάει την πρόταση” του αρχηγού των ανταρτών.

ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ:
“Λάθος οι Ισραηλινοί εποικισμοί”
Ιερουσαλήμ
Λανθασμένη χαρακτήρισε την πολιτική εποικισμών του Ισραήλ στα κατεχόμενα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, η οποία δημοσιέυτηκε χθες, παραμονή της επίσημης επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού στο Ισραήλ.
“Η πολιτική των εποικισμών του Ισραήλ (στα κατεχόμενα από τον Ιούνιο του 1967 αραβικά εδάφη) μπορεί να αποτελέσει ένα εμπόδιο για την ειρήνη. Με το χέρι στην καρδιά θέλω να πω στον λαό και την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι η εμμονή στην πολιτική αυτή είναι ένα λάθος”, αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο Μπερλουσκόνι.
Η επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού, τον οποίο θα συνοδεύουν οκτώ υπουργοί, θα διαρκέσει τρεις ημέρες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα