Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΣΤΟ ΒΑΡΥΠΕΤΡΟ

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας εργαζόμενος Ινδός μετανάστης προχθές, όταν έπεσε με το κεφάλι από σκαλωσιά ύψους 6 μέτρων. Το εργατικό δυστύχημα συνέβη στο Βαρύπετρο του Δήμου Θερίσου στο πλαίσιο εργασιών σιδεροκατασκευής αποθήκης. Για “τραγικές συνθήκες εργασίας” κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Χανίων ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ενώ κατηγορεί την πολιτεία ότι στο συγκεκριμένο θέμα εθελοτυφλεί.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Το δυστύχημα ανακοινώθηκε χθες από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, ενώ σημειώθηκε στις 11 προχθές το πρωί.
Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται χαρακτηριστιά ότι “ένας άνδρας αλλοδαπός, πολίτης Ινδίας, εργαζόμενος σε σιδεροκατασκευή αποθήκης ευρισκόμενης στον αύλειο χώρο εργοστασίου, κατέπεσε επί του εδάφους από σιδερένιο ικρίωμα (σκαλωσιά) ύψους 6 μέτρων με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα. Από το Αστυνομικό Τμήμα Χανίων ενεργείται προανάκριση”.
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Για το προχθεσινό εργατικό δυστύχημα ενημερώθηκε το Εργατικό Κέντρο χθες και μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας και την Αστυνομία- πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο του δυστυχήματος.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μανούσος Λιονάκης, μιλώντας στα “Χ.Ν.” τόνισε ότι από την αυτοψία διαπιστώθηκαν για μια ακόμα φορά οι τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι: “Βρήκαμε μπαλαντέζες μέσα στα νερά, τα καλώδια του ρεύματος στο χώμα”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε ότι το Εργατικό Κέντρο δέχθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία “ειπώθηκε να μην μιλήσει κανένας (σ.σ. από τους εργαζόμενους) γιατί θα είναι λόγος απόλυσης”. “Αυτό -σημείωσε συνεχίζοντας- το διερευνούμε, θα δούμε πως θα προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής για το συγκεκριμένο δυστύχημα παρακολουθώντας όλες τις ενέργειες όχι μόνο της Αστυνομίας αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να λυθεί το «μυστήριο» που καλύπτει το συγκεκριμένο δυστύχημα. Όχι επειδή ήταν αλλοδαπός να κλείσουμε τα μάτια. Θα δούμε αν υπήρχε και οικοδομική άδεια για το συγκεκριμένο έργο αλλά και αν είχε άδεια εργασίας την Κυριακή”.
Στο μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο υπογραμμίζει: “Ο θάνατος ενός ακόμα συναδέλφου μας, μας γεμίζει θλίψη αλλά και αγανάκτηση. Δεν μπορεί η πολιτεία να εθελοτυφλεί -λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για ένα δυστύχημα- όταν τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα και περιμένουμε κάθε φορά πότε θα συμβεί το επόμενο. Απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση του δυστυχήματος που συνέβη σε επιχείρηση του Νομού μας. Να διευκρινιστούν οι ακριβείς συνθήκες, τα υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας αν είχαν ληφθεί, καθώς και κάθε τι που αφορά τη σύννομη λειτουργία της επιχείρησης”.
Επίσης, σημειώνει: “Απαιτούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας απέναντι στους εργοδότες έτσι ώστε να μη θρηνούμε κάθε μέρα σχεδόν και έναν νεκρό από εργατικό δυστύχημα στη χώρα μας. Απαιτούμε επιτέλους σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και όχι υποταγή στο κέρδος. Για εμάς στο Εργατικό Κέντρο Χανίων η εξαφάνιση των εργατικών ατυχημάτων είναι πρώτο μέλημα στις διεκδικήσεις μας. Η ασφάλεια των εργαζομένων είναι για εμάς θέμα αδιαπραγμάτευτο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα