Να πέσει το κόστος των εγγυητικών επιστολών που αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών και πρέπει να καταβάλλονται -σύμφωνα με την νομοθεσία- από τους εργολάβους για έργα υποδομών φαίνεται να επιδιώκουν εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Το θέμα των εγγυητικών επιστολών συζητήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Χανίων. με αφορμή την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών από τον ΟΤΕ στους δήμους Αν. Σελίνου και Πελεκάνου.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αν. Σελίνου Λευτέρης Παπαδερός υποστήριξε ότι το εν λόγω έργο κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί καθώς ο ΟΤΕ δεν προτίθεται να καταβάλλει το ποσό της εγγυητικής επιστολής που ζητάει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας (σ.σ. το οποίο, ωστόσο, προκύπτει από σχετικές εγκυκλίους και αποφάσεις του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) επειδή το θεωρεί υπερβολικό.
Ο κ. Παπαδερός εξαπέλυσε βολές κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σημειώνοντας ότι το ύψος της εγγυητικής που μπαίνει για κάθε έργο το καθιστά απαγορευτικό: “Σε ένα έργο που αφορά το Αν. Σέλινο και τον δήμο Πελεκάνου (σ.σ. αναφέρεται στο δίκτυο οπτικών ινών) προϋπολογισμού 242.000 ευρώ ζητάται μια εγγυητική 600.000 ευρώ”, είπε ο κ. Παπαδερός υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει σύντομα να λυθεί το θέμα: “Δεν μπορεί ο Νομός Χανίων να μείνει πίσω σε έργα υποδομών. Που θα βρούμε εμείς γρήγορο γρήγορο ίντερνετ στη Σούγια και την Παλαιόχωρα αν ο ΟΤΕ δεν κάνει αυτή την υποδομή; Ποια εταιρεία που ασχολείται με τη τηλεφωνία θα έρθει να επενδύσει εκεί για να εξυπηρετήσει δύο χωριά; Μόνο ο ΟΤΕ ο οποίος θα νοικιάσει μετά τις γραμμές”, είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδερός.
Σε επισημάνση των “Χ.Ν.” για την αναγκαιότητα των εγγυητικών επιστολών – καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις μετά την ολοκλήρωση των έργων – οι δρόμοι εγκαταλείπονται σε πολύ κακή κατάσταση από τους εκάστοτε εργολάβους ο κ. Παπαδερός ανέφερε: “Αυτό το είπα κι εγώ πρώτος. Δεν είπα να εξαφανιστούν οι εγγυητικές επιστολές. Αυτό είναι ξεκάθαρο και το γνωρίζουμε τι κάνουν οι εργολάβοι και πώς τα παρατάνε. Τα ζούμε καθημερινά. Γι’ αυτό όμως το ύψος της εγγυητικής θα πρέπει να είναι ανάλογο της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει ένα έργο και όχι 2 ή 3 φορές πάνω”.
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυριάκος Βιρβιδάκης δήλωσε σχετικά ότι το ζήτημα των εγγυητικών επιστολών των εταιρειών για την αποκατάσταση των ζημιών έχει απασχολήσει ήδη την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό τον λόγο η ΤΕΔΚ εξουσιοδότησε τον κ. Παπαδερό να έχει συναντήσεις στην Αθήνα με όποιους απαιτείται για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Από την πλευρά του, ο κ. Βιρβιδάκης δεν τοποθετήθηκε κατά της Νομαρχίας διότι, όπως υπογράμμισε, το θέμα έχει νομικές πτυχές που θα πρέπει να διερευνηθούν, ενώ επεσήμανε τη σημασία να αξιοποιηθεί η εμπειρία της ΚΕΔΚΕ.