Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ελιά και το ελαιόλαδο ξεκίνησε μια σημαντική συνεργασία μεταξύ του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και των σχολείων. Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπευθύνων των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ανάλογη συνάντηση έχει πραγματοποιηθεί και με τους υπευθύνους των Νομών Χανίων και Ρέθυμνου.
Από πλευράς ΣΕΔΗΚ, στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνου, οι Δήμαρχοι κ.κ. Ροδιτάκης, Οικονομάκης, Μπομπολάκης, Στρατουδάκης και Κόκκινος καθώς και ο Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ δρ Νικ. Μιχελάκης.
Από πλευράς Εκπαίδευσης συμμετείχαν οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας: Πεδιαδίτη Φιλίτσα, Λιανά Κρυσταλλένια, Στεφανάτου Εύα, Βιλανάκη Κατερίνα, οι Υπεύθυνοι Πολιτιστικών κ.κ. Γιανοσοπούλου Μαρία, Ζαχαράτου Αγγελική, Πανακάκη Ελένη και οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής κ.κ. Σφακιανάκη Μαρία, και Αποστολάκης Δημήτρης.
Στόχος της συνάντησης όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης είναι η ευαισθητοποίηση της νεολαίας και η ανάπτυξη του ενδιαφέροντός της για την πολιτιστική και περιβαλλοντική σημασία της Ελιάς και την υγιεινή αξία του ελαιολάδου.
Ο στόχος αυτός τέθηκε μετά από την κοινή διαπίστωση ότι οι στενοί δεσμοί των κατοίκων της Κρήτης με την ελιά, το λάδι και τις σχέσεις τους με την ιστορία, την θρησκεία και τις παραδόσεις τους αλλά και την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή τους, αρχίζουν να χαλαρώνουν στην περίπτωση των νέων, που δέχονται ισχυρές επιδράσεις από άλλα κυρίως ξενόφερτα πρότυπα.
Η ανάδειξη της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας της Ελιάς και της υγιεινής αξίας του ελαιολάδου όπως δήλωσε ο Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των στόχων και ενδιαφερόντων και του ΣΕΔΗΚ αλλά και των Υπευθύνων της εκπαίδευσης. Γι? αυτό και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα αποβεί αμοιβαίως επωφελής.
Κατά την συνάντηση προτάθηκε η πραγματοποίηση δυο ημερίδων – περιηγήσεων στην Ανατολική Κρήτη με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και άλλων ενδιαφερόμενων. Οι συμμετέχοντες θα μετακινηθούν με πούλμαν που θα διαθέσουν οι Οργανωτές.
Στην ημερίδα του Ηρακλείου σχεδιάζεται επίσκεψη στις Μνημειακές ελιές στην Πανασό, Παλιάμα και Γόρτυνα, στο Μουσείο Ελιάς στην Γέργερη και Βώρους, στις αρχαιότητες στην Γόρτυνα και Φαιστό κ.α.
Στην ημερίδα που θα γίνει στο Λασίθι σχεδιάζονται επισκέψεις και ξεναγήσεις σε Αρχαιότητες και Μουσεία στην Νεάπολη και Παχύ Άμμο, την Μνημειακή Ελιά Καβουσίου, τις αρχαιότητες στην Ψείρα και Μόχλο κ.α.
Και στις δυο ημερίδες θα γίνουν παρουσιάσεις εισηγήσεων σχετικά με τα θέματα του Πολιτιστικής, Περιβαλλοντικής αξίας της Ελιάς και της Υγιεινής αξίας του Ελαιόλαδου από ειδικούς ομιλητές.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Ο ΣΕΔΗΚ ενημέρωσε τους Υπευθύνους ότι στα πλαίσια της συνεργασίας του με τα Σχολεία θα μπορούσε να διαθέσει το έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό που έχει παραγάγει με διαφορές δράσεις και προγράμματα και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
Βιβλία: «Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη», «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στα Ελληνικά και Αγγλικά, «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη» Πολιτισμός, Περιβάλλον, Υγεία, Οικονομία (Πρακτικά Διεθνούς Συμποσίου 2002) και το βιβλίο «Γνωρίζω την Ελιά» κατάλληλο για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού, η έκδοση του οποίου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Φυλλάδια: τρίπτυχο για την ιστορική, πολιτιστική και διατροφική αξία του Κρητικού ελαιολάδου σε 6 γλώσσες, δίπτυχα για το Δίκτυο « ΕλαιοΓευσίες» κ.ά.
Ντοκιμαντέρ (DVD) με τίτλο « Κρητικό Ελαιόλαδο – το Μυστικό της Μακροζωίας» διάρκειας 30΄ στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά, «Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη» διαρκείας 30΄ στα Ελληνικά.
“ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΜΠΗ
Η ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ”
Σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ:
“Η Ελαιοκομία της Κρήτης τελευταία βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή. Περνά μια πολύ σοβαρή κρίση. Το ελαιόλαδο δεν μπορεί να πωληθεί όχι, μόνο στις τιμές που του αξίζει, αλλά ούτε σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν παρατηρείται μια μείωση του ενδιαφέροντος των κατοίκων του νησιού και μια σοβαρή χαλάρωση των παραδοσιακών δεσμών τους με το ελαιόλαδο.
Τα σπορέλαια έχουν εισβάλει στο νησί όπως διαπιστώνει κανείς από την παρουσία τους στα Σ. Μάρκετ και στις ταβέρνες, που σημαίνει ότι ο κόσμος αρχίζει να εθίζεται στις παραπλανήσεις που του επιβάλλει το εμπόριο .
Ιδιαίτερα όμως ανησυχητική είναι η συνεχώς αυξανόμενη απομάκρυνση της νεολαίας από τις παραδόσεις και τους δεσμούς των παλαιοτέρων με την ελιά και το λάδι”.