Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Προς ένα ενδιαφέρον συνέδριο

Παρά την καταψήφιση από τους Ανανεωτές της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου και το σφυροκόπημα στην ηγεσία ότι επιθυμεί ξεκαθάρισμα λογαριασμών, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού ενέκρινε τελικά κατά πλειοψηφία την πρότασή για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Δεν έλειψαν πάντως οι βαριές κουβέντες για παιχνίδια εξουσίας, με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Μιχάλη Σαμπατακάκη να διατυπώνει την άποψη ότι: «Ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας θέλει συνέδριο είναι για την ενίσχυση της μικροεξουσίας του στον ΣΥΝ, ώστε στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τον Αλέκο Αλαβάνο με διακύβευμα την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ». Ταυτόχρονα η άποψη που διατύπωσε αιφνιδιαστικά ο Π. Λαφαζάνης για καταστατικές αλλαγές, (ανάδειξη του αρχηγού όχι απευθείας από το συνέδριο αλλά από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή) είναι ένας νέος πονοκέφαλος για τον αρχηγό (που απέρριψε την πρόταση) διότι η αλλαγή στον τρόπο εκλογής του θα σήμαινε ουσιαστικά «ομηρεία» του υποψήφιου προέδρου στις τάσεις. Η κατάσταση εν γένει όπως διαμορφώνεται στον ΣΥΝ, θυμίζει «ηφαίστειο που ξυπνά» με τον κ. Παπαδημούλη να εγκαλεί τον κ. Τσίπρα ζητώντας του να ξεκαθαρίσει τη γραμμή του κόμματος, μια ομάδα 20 στελεχών του ΣΥΝ (Ρ. Δούρου, Κ. Πουλάκης, Άγ. Μανταδάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, Νίκος Συρμαλένιος κ.ά.) να εκφράζουν την ανησυχία τους για τα αρνητικά φαινόμενα που τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν και τους Λαφαζάνη, Λεουτσάκο, Παπαδόγιαννη, Στρατούλη να τονίζουν ότι: «στις προθέσεις μας είναι να μη γίνει ένα συνέδριο “εξπρές”, αλλά να διεξαχθεί με άνεση χρόνου που θα θέσει στο επίκεντρο των συζητήσεων όλες τις επίκαιρες προκλήσεις για ένα πραγματικά ανατρεπτικό, συλλογικό κόμμα των μελών του ικανό να αμφισβητήσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα». Θα είναι ένα ενδιαφέρον συνέδριο.
ΑΕΣ

Καλή ζωή και κακή διαθήκη?!
Ίσως ο Νουριέλ Ρουμπινί να μην έχει άδικο ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης. Μαζί του, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η σημερινή Ελλάδα έχει πτωχεύσει (όχι μόνο δημοσιονομικά) μόνο που στο εσωτερικό της χώρας κάποιοι καμώνονται πως δεν το βλέπουν και κοιτάζουν πώς θα προλάβουν να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους. Αγρότες κλείνουν τις εθνικές οδούς προκαλώντας ζημιές στην εθνική οικονομία από την οποία ζητούν κάποια δισεκατομμύρια ευρώ ως εθνικές ενισχύσεις, τελωνειακοί υπάλληλοι αρνούνται να φορολογηθούν για όσα εισπράττουν, οι υπάλληλοι της Βουλής θεωρούν αφορολόγητο δίκιο τους, τους δυο παραπάνω από τους υπόλοιπους μισθωτούς μισθούς και τα κόμματα χαϊδεύουν αυτιά ενώ το παγόβουνο κατευθύνεται κατ΄ επάνω στον «Τιτανικό Ελλάς». Όπως ευθύβολα διαπιστώνει στο «Βήμα» ο κ. Γιαν. Πρετεντέρης «έχουμε χρεοκοπήσει στο κράτος, στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη, στην ασφάλιση στη παραγωγική διάρθρωση, στη χωροταξία, στο περιβάλλον?». Βέβαια, η δημοσιονομική πτώχευση μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να κοιτάξουμε τα προβλήματα κατάματα και να αναγκαστούμε, εκβιασμένοι από τους έξωθεν κηδεμόνες, να πάρουμε τα μέτρα τα οποία οι πολιτικές ηγεσίες μας δεν πήραν επειδή φοβήθηκαν, δεν ήθελαν, δεν μπορούσαν, δεν τολμούσαν να πάρουν, μέχρι που φτάσαμε στο χείλος (ίσως και λίγο παρακάτω) του γκρεμού. Τώρα βέβαια αν ελπίζουμε ότι, εμπρός στο κίνδυνο να υπονομευτεί το ευρώ, οι εταίροι μας θα μας στηρίξουν (όπως εξασφάλισε με την πρόσδεσή μας στην ΟΝΕ ο σοφός Κώστας Σημίτης) είμαστε γελασμένοι αν νομίζουμε ότι αυτό θα είναι ανώδυνο. Καλά τώρα, μην σταματάτε να κόβετε πίτες, μην αναστείλετε τα αποκριάτικα ξεφαντώματα. Καλή ζωή και κακή διαθήκη?!
ΑΕΣ

Ο αρχιτέκτων και ο αναιδής ακόλουθος
Στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποτιμηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας τονίστηκε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η στήριξη της κοινωνίας στις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν και πώς πρέπει να ομολογηθεί με ειλικρίνεια η κατάσταση για να υπάρξει η στήριξη. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμήθηκε ότι ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει ίσως τις επόμενες ημέρες να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Μήπως θα έπρεπε να βρουν και να ξυπνήσουν από τον λήθαργό του τον κ. Καραμανλή να κάνει, ως αρχιτέκτονας της κατάρρευσης, το ίδιο; Ή εξακολουθεί να παριστάνει τον αθώο του αίματος όπως ο αναιδής ακόλουθός του κ. Παπαθανασίου…;
ΑΕΣ

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΣΤΟN ΘΕΟ του Άδη, τον Φέβρουο, είχαν αφιερώσει τον Φεβρουάριο οι Ρωμαίοι, που, με το παλιότερό τους ημερολόγιο, ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου. Περιττό να πούμε ότι θεωρούνταν μήνας των νεκρών, μήνας πένθους. Καλό μήνα, με μια μέρα καθυστέρηση!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ να ‘χουμε και για την ελληνική οικονομία που αν πέρασε από χίλια κύματα τον Γενάρη, θα περάσει απο μύρια τον Φλεβάρη. Μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν τα πράγματα, αδέλφια. Απ’ το κακό στο χειρότερο πάνε. Βασικά, βέβαια, για τους μη έχοντες. Αυτοί ως συνήθως θα πληρώσουν τη νύφη. Πάντως τα “χείριστα”, την πτώχευση δηλαδή, μάλλον την αποφεύγουμε.
ΜΠΡΟΣ γκρεμός και πίσω ρέμα! Μπροστά ο γκρεμός των αγορών, πίσω το ρέμα των Βρυξελλών. Ας πέσουμε στο ρέμα. Όλο και κάποιο σωσίβιο θα μας πετάξουν. Αν πνιγουμε εμείς, θα πάρουν σειρά στο πνίξιμο κάποιοι άλλοι.
ΓΙΩΡΓΑΚΗ τον ανέβαζαν, “Pedi” τον κατέβαζαν τον Γιώργο Παπανδρέου απ’ τα τηλεοπτικά παράθυρα ορισμένοι. Περασμένα ξεχασμένα. Μέγα Γιώργο ετοιμάζονται να τον πουν οι ίδιοι σε λιγάκι.
Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ επέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε. Προτιμάτε αυτήν την παροιμιώδη φράση σαν επιμύθιο ή την άλλη με το γάιδαρο που ψόφησε με το που είχε μάθει να μην τρώει; Πάντως το ίδιο πράγμα λένε και οι δύο.
ΟΥΚ ΑΝ λάβοις παρά του μη έχοντος. Μονότονη η απάντηση της Κυβέρνησης στα μπλόκα των αγροτών που συνεχίζονται, Μονότονη, ωστόσο, και η κυρίαρχη αγροτική φωνή των μπλόκων. Συνεχίζουμε κι όποιος αντέξει!
ΕΙΣΤΕ το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει τους Έλληνες. Διαθέτετε σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και η θητεία σας θα είναι ένα ορόσημο. Αυτά στο περίπου είπε, κατά το “Βήμα της Κυριακής”, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον Κάρολο Παπούλια, προτείνοντάς τον για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σωστός εκ του αποτελέσματος.
ΕΙΝΑΙ για μας παραξενιά/ που την περσινή χρονιά/ είχαμε υπουργίνα μια/ και τώρα έχουμε εννιά!/ Κι αν δεν μας βγούνε γλάστρες/ θ’ ακούσουμε γλυκιές πενιές/ θα δούμε μέρες άσπρες/ και θα ‘χουμε φτηνό πολύ/ λάδι ψωμί και μέλι/ που η Κατερίνα Μπατζελή/ η υπουργίνα θέλει./ Και τζάμπα φρούτο αργιών/ βερύκοκο “μπεμπέκου”/ κατόπιν των ενεργειών της Άντζελας Γκερέκου.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μου τέρψη, όπως γράφει μου έστειλε ο και γνωστός “τσίτωνας” και μη εξαιρετέος σε καμιά περίπτωση συμπολίτης μας Παβλής Πολυχρονάκης το παραπάνω “πεταχτό”. Καλά το καταλάβατε, γιατί το καταλάβατε είμαι σίγουρος, ότι είναι δικό του. Το δημοσιεύω παρά το γεγονός ότι μου γράφει ότι απαγορεύεται η δημοσίευση μέρους ή όλου. Για δική σας τέρψη.
Ο ΓΑΛΛΟΣ πολιτικός Μπριάν, που ήταν μέγας χιουμορίστας, είχε κάποτε κληθεί σε μία έκθεση ζωγραφικής. Από τους πίνακες που είδε του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ένας πίνακας που παρίστανε δύο γυναίκες αγκαλιασμένες. Ο ζωγράφος έσπευσε να του εξηγήσει αμέσως το νόημα του πίνακα: “Η σύνθεση αυτή είναι αλληγορική, εξοχώτατε, και συμβολίζει την ευεργεσία και την ευγνωμοσύνη” του είπε. “Καταλαβαίνω γιατί αγκαλιάζονται οι καημένες, συναντιώνται τόσο σπάνια” αποκρίθηκε ο Μπριάν.
“Στα εννιακόσια δέκα οχτώ/ από την Μικράν Ασία/ μου στειλες κάρτες με στρατό/ και με την Αγιά Σοφία./ Κι αυτά συμβαίνουν στον καιρό/ μ’ από τότε μεχρι εδώ/ σπίτι μείναμε μόνο δύο/ ο Άγιος Φεβρουάριος κι εγώ./ Πρόσφυγα σ’ εριξαν εδώ/ κι ο χάρος έξι βήματα/ στα χρόνια που ‘ρθα να σε δω/ μέσα στα παραπήγματα./ Κι αυτά συμβαίνουν στον καιρό/…”.
(Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου, Μουσική: Δήμος Μούτσης,
Πρώτη Εκτέλεση: Πετρή Σαλπέα)
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα