Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ

Ισραήλ
Απέρριψαν τις κατηγορίες για “εγκλήματα πολέμου” οι Ισραηλινές αρχές, ανακοινώνοντας ότι ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος δύο ανώτερων Ισραηλινών αξιωματικών, για τη ρίψη οβίδων φωσφόρου εναντίον του κτηρίου του ΟΗΕ στη Γάζα τον Ιανουάριο του 2009.
Ο βομβαρδισμός του κτηρίου είχε γίνει κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Συμπαγές Μολύβι” στις 15 Ιανουαρίου του 2009, με τη διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ (υπό τον Νοτιοαφρικανό δικαστή Γκόλντστόουν) να κάνει λόγω για “εγκλήματα πολέμου”. Στο συγκεκριμένο κτήριο στεγαζόταν η υπηρεσία αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες του ΟΗΕ.
Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πειθαρχική διαδικασία κινείται σε βάρος του διοικητή της μεραρχίας στη Γάζα, στρατηγού Εγιαλ Άιζενμπεργκ και του αρχηγού του συντάγματος πεζικού συνταγματάρχη Ιλαν Μάλκα, που κατηγορούνται για “κατάχρηση εξουσίας με αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο ζωές αμάχων”. Αναφέρεται επίσης, ότι ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος ενός στρατηγού και ενός συνταγματάρχη, χωρίς να διευκρινίζονται τα στοιχεία τους.
Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η διοίκηση του στρατού περιορίστηκε να τιμωρήσει με επίπληξη τους δύο αξιωματικούς. Ο στρατός επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας, χωρίς να διευκρινίσει αν έχει επιβληθεί τιμωρία στους αξιωματικούς του.
Ο βομβαρδισμός στις 15 Ιανουαρίου του 2009 προκάλεσε φωτιά στη μεγαλύτερη αποθήκη της υπηρεσίας αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA) στην πόλη της Γάζας, αφού προηγουμένως είχε βομβαρδιστεί. Οι αποθήκες της Unrwa που βομβαρδίστηκαν από τους Ισραηλινούς περιείχαν δεκάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που καταστράφηκε. Η επίθεση αυτή, στην οποία τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ, καταδικάστηκε απερίφραστα από τη διεθνή κοινότητα.
Μετά τον βομβαρδισμό της αποθήκης της UNRWA και άλλες επιθέσεις, το Ισραήλ πλήρωσε αποζημίωση 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον Οργανισμό για τις ζημιές που προκάλεσε στη διάρκεια της επιχείρησης “Συμπαγές Μολύβι”.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνες για 150 διαφορετικά περιστατικά, εκ των οποίων τα 36 αποτελούν αντικείμενο ποινικής έρευνας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα