Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Βίαιες πολιτικές συγκρούσεις
Ισλαμαμπάντ
Τουλάχιστον δεκαεπτά άτομα σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών δύο κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Πακιστάν. Πακιστάν. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν την Παρασκευή στο Καράτσι, όταν μέλη του Muttahida Qaumi Movement (MQM) επιτέθηκαν εναντίον οπαδών του Awami National Party (ANP).
Τόσο το MQM που κυριαρχεί στο Καράτσι, όσο και το ΑΝΡ που εκφράζει τη φυλή των Παστούν συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρόεδρο Ζαρντάρι, ο οποίος δέχεται ήδη πιέσεις εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης, της εξέγερσης των Ταλιμπάν και του ενδεχομένου κάποιοι συνεργάτες του να διωχθούν με κατηγορίες για διαφθορά.
Οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας είναι συνηθισμένοι στα καθημερινά επεισόδια ισλαμικής βίας κυρίως στο βορειοδυτικό Πακιστάν αλλά η αιματοχυσία στο Καράτσι έχει ευθεία επίδραση στις αγορές.
Τον Νοέμβριο του 2008, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεισε στο Πακιστάν 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγει την κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών και να ενισχύσει το αποθεματικό του και τον Ιούλιο του 2009, το πακέτο αυξήθηκε στα 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ
Επανέναρξη διαπραγματεύσεων
ΗΠΑ – Ρωσίας

Γενεύη
Ξανάρχισαν χθες στην Ελβετία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, για την αντικατάσταση της συνθήκης “START”, για τον πυρηνικό αφοπλισμό.
“Όπως είχε ανακοινωθεί από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή, οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν στη Γενεύη σήμερα (σ.σ. χθες)”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ρωσική διπλωματική πηγή που δεν διευκρίνισε τη διάρκεια αυτού του νέου γύρου των συνομιλιών.
Οι αντιπροσωπίες της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχουν τακτικές συναντήσεις από τον Μάιο για να καταλήξουν στη διάδοχο της Συνθήκης Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων (START 1), η οποία συνήφθη το 1991 και έληξε στις 5 Δεκεμβρίου.
Στις 27 Ιανουαρίου, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν “σχεδόν τελειώσει” μετά από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
“Οι πρόεδροι συμφώνησαν στο γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις εποικοδομητικές επαφές που προώθησαν τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους”, εξηγεί η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες δήλωσαν “ικανοποιημένοι με την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών στη Μόσχα και συμφώνησαν να δώσουν εντολή στις αντιπροσωπίες τους για να ολοκληρώσουν το συντομότερο την τεχνική προετοιμασία του επίσημου αυτού κειμένου”.
Οι κ. Ομπάμα και Μεντβέντεφ, τον Ιούλιο είχαν θέσει ως στόχο τους τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών στις περίπου 1.500 με 1.675 για κάθε μία από τις πρώην εχθρούς του Ψυχρού Πολέμου, και τον αριθμό των πυραύλων που μπορούν να τις μεταφέρουν μεταξύ 500 και 1.100.

ΣΕ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μαίνονται οι συγκρούσεις
Βαγδάτη
Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 54 άτομα και να τραυματιστούν 106. Στόχος της επίθεσης ήταν ομάδα σιιτών προσκυνητών, ενώ ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και πολλά γυναικόπεδα.
Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Σαάμπ της Ιρακινής πρωτεύουσας, όταν μια γυναίκα βομβιστής ενεργοποίησε το γιλέκο της που ήταν ζωσμένο με εκρηκτικά, ενώ βρισκόταν ανάμεσα σε μια ομάδα σιιτών προσκυνητών.
Την ώρα της επίθεσης, χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι ήταν στον δρόμο κατά την έναρξη του οδοιπορικού τους προς την πόλη Κερμπάλα, που βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, για τον εορτασμό της ημέρας του Αρμπάιν, που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου πένθους για τον θάνατο του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.

Επιθέσεις και στο Αφγανιστάν:
Τρεις ξένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που σημειώθηκαν στα νοτιοδυτικά της χώρας. Μετά και από αυτούς τους θανάτους, ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών της διεθνούς δύναμης, έφτασε τους 47 από την αρχή του έτους.
“Ενας στρατιώτης της Isaf σκοτώθηκε σήμερα από πυρά που δέχθηκε στο νότιο Αφγανιστάν και ένας άλλος από έκρηξη βόμβας στο δυτικό Αφγανιστάν”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Isaf χωρίς να διευκρινίζεται η εθνικότητα των θυμάτων. Χθες το πρωί, η Isaf είχε ανακοινώσει ότι ένας αμερικανός σκοτώθηκε σε έκρηξη βόμβας στο νότιο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν 47 στρατιωτικοί, από τους οποίους τουλάχιστον 30 Αμερικανοί, ενώ οι νεκροί ξένοι στρατιωτικοί μέσα στο 2009 ανέρχονται σε 520.

ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
Εμπλοκή της Αλ Κάιντα
Αμπούζα
Εμπλοκή της Αλ Κάιντα στις θρησκευτικές συγκρούσεις στη Νιγηρία προέκυψε μετά από ανακοίνωση του Αμπού Μουσάμπ Αμπντέλ – Ουαντούπ, που περιγράφεται ως ο “εμίρης” ή αρχηγός του παρακλαδιού της οργάνωσης στη βόρεια Αφρική.
Η Αλ Κάιντα προσφέρθηκε να εκπαιδεύσει τους μουσουλμάνους της Νιγηρίας και να τους παρέχει όπλα για να πολεμήσουν κατά των χριστιανών στη χώρα τους.
“Είμαστε έτοιμοι να εκπαιδεύσουμε τον λαό σας στη χρήση όπλων και να σας προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε σε άνδρες, όπλα και πυρομαχικά για να σας διευκολύνουμε να υπερσπιστείτε τον λαό μας στη Νιγηρία”, αναφέρει η ανακοίνωση της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM).
“Δεν είστε μόνοι σε αυτή τη δοκιμασία. Οι καρδιές των Μουτζαχεντίν πονάνε για τα βάσανά σας και θέλουν να σας βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ, τη Σομαλία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, την Τσετσενία”, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Τον προηγούμενο μήνα περισσότεροι από 460 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Ο αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν αναγκάστηκε να στείλει τον στρατό προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων που έφεραν όπλα, μαχαίρια και μασέτες στην περιοχή γύρω από την πόλη Τζος.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Σαρωτές σώματος
Λονδίνο
Τέθηκαν σε λειτουργία από χθες οι σαρωτές σώματος στο αεροδρόμιο Χίθροου στη Βρετανία. Το μέτρο αυτό, υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της έντασης των ελέγχων ασφαλείας μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης ενός αμερικανικού αεροπλάνου στις 25 Δεκεμβρίου.
Οι σαρωτές σώματος, που “βλέπουν” μέσα από τα ρούχα και προβάλλουν μία εικόνα του σώματος, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φοβούνται ότι τα μηχανήματα αυτά, παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των ταξιδιωτών και ότι μπορεί να προκαλέσουν δυσανάλογα αυξημένους ελέγχους στους μουσουλμάνους ταξιδιώτες.
“Με δεδομένο το επίπεδο απειλής της ασφάλειας η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει αμέσως η λειτουργία σαρωτών σώματος”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Αντριου Άντονις.
Σε ανακοίνωσή του ο Άντονις επεσήμανε ότι τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Μάντσεστερ είναι τα πρώτα που χρησιμοποιούν σαρωτές σώματος και ότι θα ακολουθήσουν και άλλα. Σαρωτές θα εγκατασταθούν στο αεροδρόμιο του Μπέρμινχαμ αυτό τον μήνα.
“Στο άμεσο μέλλον μόνο ένα μικρό ποσοστό ταξιδιωτών θα επιλέγονται για να περάσουν από τους σαρωτές σώματος. Αν ένας ταξιδιώτης που επιλεγεί για να περάσει από τον σαρωτή αρνηθεί δεν θα του επιτραπεί να ταξιδέψει”, πρόσθεσε ο υπουργός.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ
“Προϋπόθεση για διάλογο
ο τερματισμός των εποικισμών”
Βερολίνο
Τον τερματισμό των Ισραηλινών εποικισμών έθεσε ως προϋπόθεσεη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος επέμεινε στη διακοπή της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη πριν από την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί από το 2008.
Ο Αμπάς είχε απορρίψει στο παρελθόν ως ανεπαρκή για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την εντολή που έδωσε το Ισραήλ τον Νοέμβριο για μερική αναστολή για δέκα μήνες του εποικισμού στη Δυτική Όχθη.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος για μια άνευ όρων επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ωστόσο έχει αρνηθεί να σταματήσει τον εποικισμό της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ κατέκτησε το 1967 και προσήρτησε το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, την οποία θεωρεί ολόκληρη ως την αδιαίρετη πρωτεύουσά του. Η κίνηση αυτή δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.    


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα