Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Βέροια
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν αγρότες από τα 14 μπλόκα της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας, σε σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής στη Βέροια, χθες το απόγευμα. Εκπρόσωποι άλλων μπλόκων πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.
Η κα Μπατζελή επαναβεβαίωσε χθες, έπειτα από συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ότι «άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες δεν θα υπάρξουν». Η υπουργός πρόσθεσε ότι «ωστόσο θα υπάρξει ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής μέσω παρεμβάσεων και πολιτικών που στόχο έχουν την αναθέρμανση της αγροτικής οικονομίας, την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και όλα αυτά θα γίνουν μέσω του αναθεωρημένου ΕΣΠΑ».
Η κα Κατσέλη, από την πλευρά της, ανέφερε ότι διατηρείται η δέσμευση του υπουργείου ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο ΤΕΜΠΜΕ και τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο χρηματοδότησης μέσω ΤΕΜΠΜΕ μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης η κα Κατσέλη σημείωσε ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί και με τη διαμόρφωση των τιμών από το χωράφι στο ράφι και για το θέμα αυτό θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα αναλύσει το ζήτημα για κάθε προϊόν χωριστά.
Η υπουργός επανέλαβε τη θέση της ότι θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα μέσω ΕΣΠΑ θα αφορούν τόσο στην εποπτεία της αγοράς για τη διαμόρφωση των καλύτερων τιμών όσο και στη διαμόρφωση ενός πιστοποιητικού ποιότητας ελληνικής προέλευσης όσο και γενικότερα τη χρηματοδότηση αγροτικών επιχειρήσεων.
Για εμπαιγμό και εξαπάτηση των αγροτών κατηγορεί την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης, αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κας Μπατζελή.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δια της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή, εμπαίζει και εξαπατά τον αγροτικό κόσμο της χώρας, εξαγγέλλοντας συνολικές πληρωμές, κατά το έτος 2010, ενός πακέτου 5,5 δισ. ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκπροσώπων παραγωγικών φορέων με αφορμή τους παρατεταμένους αποκλεισμούς τελωνείων και οδικών κόμβων. Μηνυτήρια αναφορά κατά των αγροτών κατέθεσε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ενώ… “ταξιδιωτική οδηγία” εξέδωσε για τους πολίτες της η Ρουμανική κυβέρνηση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας, με νέα ανακοίνωση, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, προειδοποιεί τους πολίτες της χώρας που προτίθενται να ταξιδέψουν οδικώς προς την Ελλάδα, ότι οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την κυκλοφορία στη βόρεια Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα εντάθηκαν, καθώς δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών και συνιστά στους Ρουμάνους οδηγούς να αποφεύγουν την περιοχή.
Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα τελωνεία του Προμαχώνα, της Δοϊράνης και των Ευζώνων και σημειώνεται ότι, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από ώρα σε ώρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα