Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

“Ναι” στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας αλλά με τις απαραίτητες εγγυήσεις για τις εταιρείες, προκειμένου να μην θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους η ποιότητα των οδοστρωμάτων και η ασφάλεια των οδηγών, λέει ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης με αφορμή το θέμα που προέκυψε με το δίκτυο οπτικών ινών στους δήμους Αν. Σελίνου και Πελεκάνου.
Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για “παραπλάνηση” του δημάρχου Αν. Σελίνου Λ. Παπαδερού από στέλεχος του ΟΤΕ, ενώ τονίζει ότι “επειδή η προσπάθεια παραπλάνησης από την αρμόδια υπάλληλο του ΟΤΕ στα Χανιά έχει φτάσει σε σημείο να αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας στο πρόσωπό μου, επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου”.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των εγγυητικών επιστολών τέθηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Χανίων.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αν. Σελίνου Λευτέρης Παπαδερός που εισηγήθηκε το θέμα ανέφερε ότι ο ΟΤΕ δεν προτίθεται να προχωρήσει στο έργο εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών στους δήμους Αν. Σελίνου και Πελεκάνου διότι θεωρεί υπερβολικό το ποσό της εγγυητικής επιστολής που ζητείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό, ο κ. Παπαδερός – παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι το ποσό των εγγυητικών επιστολών προσδιορίζεται από εγκυκλίους του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ – είχε με δηλώσεις του καταφερθεί κατά της Νομαρχίας υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας των αποφάσεών της ο νομός μένει πίσω σε έργα υποδομών.
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ
Απαντώντας σε όσα ειπώθηκαν από τον κ. Παπαδερό κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ ο κ. Αρχοντάκης εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει στέλεχος του ΟΤΕ στα Χανιά για προσπάθεια παραπλάνησης, ενώ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα των εγγυητικών επιστολών προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα υπαρκτό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του κ. Αρχοντάκη έχει ως εξής:
“Στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Ν. Χανίων την 1 Φεβρουαρίου 2010 ο δήμαρχος Αν. Σελίνου κ. Ελευθέριος Παπαδερός έθεσε θέμα απαίτησης υπερβολικών εγγυητικών επιστολών από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων για έργα όδευσης οπτικών ινών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Δήμο του.
Διευκρινίζουμε τα εξής:
– Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η υλοποίηση όλων των αναπτυξιακών έργων στο Νομό, μεταξύ αυτών και η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας από εταιρείες τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, CYTA), πάντα σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Και ο πλέον «άσχετος» με το αντικείμενο πολίτης του Νομού μπορεί να αντιληφθεί πως τομές που έχουν πραγματοποιηθεί στο οδικό δίκτυο από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όχι μόνο δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως αλλά σε πολλά σημεία δημιουργούν κινδύνους για την οδική ασφάλεια κυρίως των δικυκλιστών.
– Η Πολιτεία, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την υπ? αριθμόν 2748/28-3-2008 εγκύκλιο και σε εφαρμογή του Ν.3481/2006 καθόρισε συγκεκριμένο ύψος εγγυητικών επιστολών για την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων. Η λογική αυτή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, καθώς δεν μπορεί να θυσιάζεται η ποιότητα των οδοστρωμάτων και η ασφάλεια των οδηγών στο βωμό των κερδών ιδιωτικών επιχειρήσεων.
– Με την υπ? αριθμό 5278/17-7-2009 απόφασή μου και έπειτα από σχετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΧ ορίζονται οι εγγυητικές επιστολές που πρέπει να καταθέτουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προσαρμοσμένη στα δεδομένα του Νομού και μάλιστα προς το ελαστικότερο απ? ό,τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
– Καμία συνάφεια δεν έχει το κόστος της εργολαβίας με το ύψος των εγγυητικών επιστολών. Αυτονόητο είναι πως το ύψος της εγγυητικής επιστολής καθορίζεται με μαθηματικό τύπο από το αρμόδιο Υπουργείο, σε σχέση με τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί στο οδόστρωμα εάν η αποκατάσταση δεν είναι αυτή που πρέπει.
– Το κόστος έκδοσης μιας εγγυητικής επιστολής για μεγάλες και σοβαρές εταιρείες είναι αμελητέο (περίπου 2?), δηλαδή απαιτούνται λίγες εκατοντάδες ευρώ κόστος έκδοσης, που σε τίποτα δεν επηρεάζει το συνολικό κόστος του έργου. Οι εταιρείες βέβαια δυσανασχετούν με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών, όχι για το κόστος αλλά για την υποχρέωση στην πλήρη και επιμελή αποκατάσταση του οδοστρώματος. Εάν το Υπουργείο είχε εκδώσει νωρίτερα από το 2008 τη σχετική εγκύκλιο δεν θα είχε αυτή την εικόνα το οδικό δίκτυο του Νομού με τις πολλές κακότεχνες τομές που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα. Δε νομίζω, όποιος έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό να έχει δει ανάλογη εικόνα. Ή μήπως στο εξωτερικό δεν έχει αναπτυχθεί η ευρυζωνικότητα;
– Για μας δεν υπάρχει δίλημμα. Ναι στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας με τις απαραίτητες εγγυήσεις για τις εταιρείες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του οδοστρώματος και να μην θρηνήσουμε θύματα από πιθανές κακοτεχνίες, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Η ΝΑΧ κάνει μια γιγαντιαία προσπάθεια να βελτιώσει το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού και δεν σκοπεύει να θυσιάσει αυτή την προσπάθεια για να εξασφαλίσει επιπλέον 500 ή 1000 ευρώ σε ιδιωτικές εταιρείες.
– Οι εταιρείες που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν ανάπτυξη θα πρέπει να σέβονται τους φορείς του τόπου και να μην παραπλανούν αιρετούς με τέτοιου είδους διλήμματα.
– Επειδή η προσπάθεια παραπλάνησης από την αρμόδια υπάλληλο του ΟΤΕ στα Χανιά έχει φτάσει σε σημείο να αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας στο πρόσωπό μου, επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου”.
Καταλήγοντας ο κ. Αρχοντάκης σημειώνει: “Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, στη δική μου θητεία, είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, επειδή πιστεύω ότι έχουν πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητα των πολιτών, συμβάλλοντας στην απλοποίηση των διαδικασιών, στην καλύτερη ενημέρωση και κατ? επέκταση στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Θα πρέπει λοιπόν και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, να το κάνουν με σεβασμό στις υποδομές και με στόχο την πολύπλευρη εξυπηρέτηση του πολίτη”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα