Γράφει η ΝΑΝΩ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ – ΚΟΥΤΣΑΚΗ
nanok@otenet.gr
?Η στήλη, σήμερα, θα περιοριστεί σε δυο τρία ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση – προβολή και σε ένα που πρέπει να στηρίξουν οι πολιτικο-αυτοδιοικητικοί του νομού μας με ρητή αναφορά. Και βέβαια στη δημοσίευση της συγκεντρωτικής κατάστασης ωριμότητας απαραίτητων έργων για ένταξη στα τομεακά των Υπουργείων που εκπόνησαν οι ομάδες εργασίας του ΤΕΕ/ΤΔΚ σε συνεργασία με την νομαρχία Χανίων.
Στο πράσινο
?Η οποία όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά… κτυπάει ΠΡΑΣΙΝΟ. Με ολίγα πορτοκαλί και ολιγότερα κόκκινα. Το πράσινο δείχνει μικρό πρόβλημα, το πορτοκαλί μέτριο και το κόκκινο μεγάλο.
?Επίσης, οι αναλυτικές καταστάσεις που εκπόνησε μία ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΔΚ σε συνεργασία με τη νομαρχία (Μπροκαλάκης Κώστας, Στρογγυλός Γιάννης, Καζάσης Φώτης, Βογιατζάκης Παρασκευάς, Λίτος Χαράλαμπος) και αφορούν σε 11 τομείς έργων αναδεικνύουν ότι αναφορικά με την προετοιμασία της νομαρχίας για έργα προσπελασιμότητας, σχολικής στέγης, φυσικής προστασίας (περιβαλλοντικό πάρκο Αγιάς για το οποίο υπάρχει δέσμευση του Περιφερειάρχη για ένταξη) εφ? όσον «ανοίξουν» στο ΠΕΠ, υπάρχει άμεση δυνατότητα υποβολής και ένταξής τους.
?Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Καρούντζος έχει δηλώσει ότι ο νομός μας έχει έργα σε σημαντικό βαθμό ωριμότητας. Και μάλιστα ορισμένα, όπως το περιβαλλοντικό πάρκο Αγιάς, μοναδικά στην Κρήτη. Εάν δε, την επόμενη εβδομάδα γίνει προκήρυξη για έργα προσπελασιμότητας και σχολικής στέγης, θα υποβάλλουμε αιτήματα. Αφού, όπως γράψαμε και προχθές, έχουμε ετοιμότητα σε ποσοστό μεγαλύτερο από τις πιστώσεις που αναλογούν στο νομό μας.
Πολιτική διεκδίκηση
?Βεβαίως μια σειρά άλλων έργων όπως ο Β.Ο.Α.Κ. και Ν.Ο.Α.Κ. (για τα οποία πάντως υπάρχει αισιοδοξία ότι θα προχωρήσουν με την ΚΡΗΤΗ Α.Ε.) έχουν διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά, όπως πολλοί συμπέραναν (αναμένουμε και τα γενικά συμπεράσματα που θα ανακοινώσει το ΤΕΕ/ΤΔΚ), μπορούν να διορθωθούν εάν ιεραρχηθούν και προωθηθούν και εάν υπάρξει σωστή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ από πλευράς Χανίων ώστε να χρηματοδοτηθούν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις -κυρίως- αλλά και κάποιες επικαιροποιήσεις μελετών καθώς και μελετών περιβαλλοντικών όρων. Ειδικά για τις μελέτες περιβαλλοντικών όρων, ο κ. Καρούντζος είπε, ότι χρειάζεται -και υπάρχει σχετική εισήγηση- να μεταφερθεί η αρμοδιότητα έγκρισής τους από το Υπ. Υποδομών στις Περιφέρειες. Διαφορετικά, μια σειρά έργων σε όλη την Ελλάδα θα χάσουν το τραίνο του ΕΣΠΑ λόγω της γραφειοκρατίας που υπάρχει γι? αυτές τις μελέτες.
?Από μελέτες, λοιπόν, γενικώς, θα λέγαμε ότι πάμε καλά. Και -γενικά- το ποτήρι από πλευράς αισιοδοξίας, για έργα που μπορούν να γίνουν στα Χανιά, είναι περισσότερο από μισογεμάτο. Αλλά, βλέπετε. Τι να σου κάνει και η τοπική αυτοδιοίκηση (α? και β? βαθμού), οι δημόσιοι φορείς (Λιμενικά Tαμεία, κ.λπ.) ακόμα και ο ΟΑΔΥΚ, εάν δεν δίδονται οι -μη επιλέξιμες από όλα τα Κοινοτικά πλαίσια που πέρασαν- απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση; Και εάν δεν υπάρχει και ένα αποκεντρωμένο και ευέλικτο νομικό πλαίσιο και για το ΕΣΠΑ – τώρα περιμένουμε να δούμε πώς θα απλοποιηθεί- που να μην επιτρέπει και το πολιτικό «ρίξιμο» κάποιων νομών υπέρ άλλων;
Θέλουμε ή όχι παρατηρητήριο;
?Θα πείτε, πώς θα αλλάξει αυτή η πολιτική νοοτροπία; Δεν είναι του παρόντος σημειώματος. Όμως, η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΔΚ και, ειδικότερα, του προέδρου του κ. Αντ. Πιταριδάκη, που επαναλήφθηκε μπροστά στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοικητική και πολιτική ηγεσία, δίνει μία ΛΥΣΗ. Τουλάχιστον, ως προς τη, χωρίς αμφισβητήσεις, αποτύπωση των δυνατοτήτων ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ ανάλογα με την ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ εκάστου. Διότι, είναι γνωστό (και δεν μπορεί το… χούι να μας βγει εύκολα), ότι, πολλές φορές, παρουσιάζουμε μεγαλύτερες ή μικρότερες τις δυσκολίες υλοποίησης έργων και θεσμικών αλλαγών, από αυτές που πραγματικά υπάρχουν. Για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων. Καταλαβαινόμαστε.
?Η πρόταση Πιταριδάκη -για ευνόητους τεχνοκρατικούς βασικά λόγους- είναι η ίδρυση Παρατηρητηρίου μελετών και έργων τόσο για το νομό όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας η οποία με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας θα ενημερώνεται διαρκώς. Ήδη, στα Χανιά έγινε το ΠΡΩΤΟ, πιο δύσκολο βήμα, μέσα από τη διημερίδα. Αλλά πρέπει να συνεχιστεί η ενημέρωση των πινάκων με τις μεταβολές που θα προκύπτουν. Με ΕΥΘΥΝΗ, συναίνεση και αποδοχή του από όλους τους πολιτικο-αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.
?Η ίδρυση του παρατηρητηρίου δίνει τη δυνατότητα: Στους τεχνοκράτες και τις υπηρεσίες να έχουν πρόσβαση στα πραγματικά τεχνοοικονομικά στοιχεία κάθε έργου και στην εξέλιξη αυτών ώστε να μπορούν γρήγορα και αποτελεσματικά να τα προωθήσουν, στους πολίτες να γνωρίζουν τι είχαν, τι έχουν, τι τους πρέπει, στους δε πολιτικο-αυτοδιοικητικούς να δρουν σύμφωνα με πραγματικά στοιχεία. Μάλιστα, εάν αυτό εφαρμοστεί σε όλη την Κρήτη, κάτι που ελπίζουμε μια και ο κ. Καρούνζτος και ευήκοον ους διαθέτει και δήλωσε ότι τα ΤΕΕ του νησιού θα είναι σύμβουλοί του, θα είναι πολύ δύσκολο, να «ρίχνει» ο ένας νομός τον άλλο, χωρίς να διαταράσσεται ο… Συγκρητισμός.
?Προς το παρόν, το… μερτικό μας -και περισσότερο- από τις πιστώσεις που αναλογούν στο νομό μας από το ΠΕΠ για τα μέτρα «προσπελασιμότητας» και «σχολικής στέγης» που ανοίγουν, μπορούμε να το πάρουμε?με το σπαθί μας.
?Το ζήτημα είναι, εάν θέλουμε να στηρίξουμε πρώτα σε τοπικό και έπειτα σε παγκρήτιο επίπεδο τη ΛΥΣΗ δημιουργίας Παρατηρητηρίου Μελετών και έργων. Μέσω του οποίου, κανείς τεχνοκράτης ή πολιτικο-αυτοδιοικητικός ή άλλος φορέας δεν θα μπορεί να παρουσιάζει άλλη εικόνα απ? αυτήν που θα δείχνει ο ενημερωμένος πίνακας του Παρατηρητηρίου. Άρα και εικόνα της, αποτελεσματικής ή μη, προώθησης μελετών και διεκδίκησης ένταξης των έργων.