Παρά τη δέσμευση του Μπάρακ Ομπάμα να συνεχίσει την προσπάθειά του για να εξαλείψει μη απαραίτητα και δαπανηρά οπλικά προγράμματα, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση 3,4% στον βασικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου, ύψους 549 δισεκατομμυρίων, συν 159 δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση των αμερικανικών στρατιωτικών αποστολών στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Το πάγωμα των δαπανών, στο οποίο προέβη ο Ομπάμα σε άλλα τμήματα του προϋπόλογισμού με στόχο να περιορίσει το έλλειμμα, δεν εφαρμόσθηκε στις ένοπλες δυνάμεις. “Μολονότι το υπουργείο Άμυνας εξαιρείται από το πάγωμα του προϋπολογισμού, δεν εξαιρείται από την κοινή λογική του προϋπολογισμού”, δήλωσε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Πρόσθεσε πως η πρόταση προϋπολογισμού για το 2011 περιλαμβάνει μειώσεις “μη απαραίτητων αμυντικών προγραμμάτων που ουδόλως συμβάλλουν στην ασφάλειά μας”, όπως η ετήσια δαπάνη 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μεταγωγικά αεροπλάνα C-17 που κατασκευάζονται από τη Boeing Co και η δαπάνη για την κατασκευή τους προστίθετο από το Κογκρέσο στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, κάθε χρόνο τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν έκτακτη επισιτιστική βοήθεια από τη μεγαλύτερη αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση ανακούφισης από την πείνα αυξήθηκε κατά 46% από το 2005 μέχρι το 2009, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες.
Η οργάνωση “Feeding America” δήλωσε ότι 37 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ αυτών 14 εκατομμύρια παιδιά, έχουν ανάγκη έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας κάθε χρόνο, ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του αμερικανικού πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από 61.000 συνεντεύξεις και 37.000 έρευνες που έγιναν σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2005, οπότε και η “Feeding America” δημοσίευσε την τελευταία της έρευνα, ήταν 25,3 εκατομμύρια.
“Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι το λιγότερο τραγικά”, δήλωσε η Βίκι Εσκάρα της “Feeding America”. “Πρέπει, εδώ στη χώρα της αφθονίας, να βρούμε έναν τρόπο να ταΐσουμε τον κόσμο”, πρόσθεσε. Η Εσκάρα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις επιπτώσεις της πείνας στα παιδιά. Επηρεάζει όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και την ικανότητά τους να επιτύχουν στο σχολείο, όπως δήλωσε.
Παρόλο που η αμερικανική οικονομία έχει ανακάμψει από το δεύτερο μισό του 2009 και μετά έπειτα από περίπου δύο χρόνια ύφεσης, το ποσοστό ανεργίας παραμένει σταθερά πάνω από το 10%. Η “Feeding America” δήλωσε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ότι η ανεργία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης επισιτιστικής βοήθειας.
“Είναι μία πραγματική πρόκληση για την Αμερική”, επεσήμανε ο Ντένις Σμιθ, διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων του βόρειου Ιλινόις. “Η πείνα έχει αποκτήσει σχεδόν διαστάσεις επιδημίας”.
Σύμφωνα με την έρευνα οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι είναι αυτοί που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πείνα.
Επιπλέον στρατός
στο Αφγανιστάν
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Πενταγώνου, οι 18.000 από τις 30.000 των επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων που θα ενισχύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν θα φτάσουν στη χώρα στο τέλος της άνοιξης, με πιο αργό ρυθμό απ? ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί από τον Λευκό Οίκο.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε σε μία επιτροπή του Κογκρέσου ότι οι Ταλιμπάν έχουν προχωρήσει πολύ πέρα από τα προπύργιά τους στα νότια του Αφγανιστάν και ότι πλέον έχουν αποκτήσει αυξανόμενη επιρροή στις περισσότερες αφγανικές επαρχίες.
“Εχουμε ήδη στείλει περίπου 4.500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και αναμένουμε περίπου 18.000 από τα επιπλέον στρατεύματα που είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος (Μπαράκ Ομπάμα) να φτάσουν στη χώρα μέχρι το τέλος της άνοιξης”, δήλωσε ο Μάλεν αναφερόμενος στην απόφαση του αμερικανού προέδρου Ομπάμα να στείλει 30.000 επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα δύναμη των 70.000 στρατιωτών.
Οι υπόλοιποι από τους 30.000 θα φτάσουν “όσο πιο γρήγορα γίνεται, από τις αρχές καλοκαιριού και έως τις αρχές του φθινοπώρου, συμβάλλοντας στην αναχαίτιση της ορμής των Ταλιμπάν το 2010”, πρόσθεσε ο Μάλεν.