ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ “ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ”
“Φυλακές” τα κέντρα μεταναστών στην Ιταλία
Ρώμη
Καταγγελίες για τα κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών στην Ιταλία, καταθέτουν οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα” (MSF) με χθεσινή τους ανακοίνωση. Σύμφωνα με τα μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης, τα κέντρα δεν διαθέτουν ούτε στοιχειώδεις ανέσεις και είναι “από κάθε άποψη φυλακές”.
Η σχετική έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης βασίζεται σε επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 21 κέντρα υποδοχής μεταναστών σε ολόκληρη την Ιταλία στην περίοδο Δεκεμβρίου 2008 – Αυγούστου 2009 και τονίζει ότι η καθημερινότητα σε αυτά τα κέντρα “επιβαρύνει την ψυχοπνευματική κατάσταση” των ανθρώπων που συχνά έχουν “βιώσει τραυματικά ταξίδια” για να φτάσουν ως εκεί.
Περιγράφοντας τις συνθήκες σε ένα κέντρο υποδοχής στη Ρώμη, οι “Γιατροί χωρίς Σύνορα” αναφέρουν έλλειψη βασικών ειδών όπως είναι τα κλινοσκεπάσματα, ο ρουχισμός, το χαρτί τουαλέτας και η θέρμανση.
Στην έκθεση καταγγέλλεται ακόμα η απουσία ατόμων που διαθέτουν τα προσόντα για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των μεταναστών και των αρχών αλλά και υγειονομικού προσωπικού.
Τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί θεαματικά εξαιτίας της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που συνήψαν η Λιβύη με την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι συντηρητικοί υποστηρικτές της οποίας συσχετίζουν συχνά την παρουσία λαθρομεταναστών με την αύξηση της εγκληματικότητας στην Ιταλία.
Οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Βατικανό και ο ΟΗΕ έχουν καταγγείλει ότι η συμφωνία Ρώμης – Τρίπολης, η οποία επιτρέπει την άμεση επαναπροώθηση στη Λιβύη μεταναστών που συλλαμβάνονται σε διεθνή ύδατα, παραβιάζει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Διεθνές ένταλμα
σύλληψης για Σουηδό
Κρακοβία
Στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για έναν Σουηδό, προχώρησε η Πολωνία. Οι αρχές τον θεωρούν ύποπτο για την οργάνωση και κλοπή της πινακίδας του Άουσβιτς, που αναφέρει “Arbeit Macht Frei” (H εργασία απελευθερώνει) και είχε στηθεί από τους Ναζί έξω από την είσοδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης.
Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον εκπρόσωπο του περιφερειακού δικαστηρίου της Κρακοβίας, το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε κατά του Αντερς Χόγκστορμ αφού οι σουηδικές αρχές προσκόμισαν και νέες πληροφορίες σε βάρος του υπόπτου, ο οποίος είναι πρώην επικεφαλής του σουηδικού ναζιστικού κόμματος, ο οποίος μάλιστα ισχυρίζεται ότι τον περασμένο μήνα βοήθησε και την αστυνομία να βρει την κλεμμένη επιγραφή.
Η επιγραφή εκλάπη στις 18 Δεκεμβρίου και βρέθηκε δύο ημέρες αργότερα. Πέντε άνδρες συνελήφθησαν στην Πολωνία ως ύποπτοι για την κλοπή.
ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
Υποχρέωνε τη γυναίκα του
να φορά μπούργκα
Παρίσι,
Οι Γαλλικές αρχές, αρνήθηκαν να χορηγήσουν υπηκοότητα σε μετανάστη που υποχρέωνε τη Γαλλίδα σύζυγό του να φορά ισλαμική μπούργκα. Η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον υπουργό Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
“Ο Ερίκ Μπεσόν επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε και διαβίβασε σήμερα στον πρωθυπουργό, πρόταση για άρνηση χορήγησης της γαλλικής υπηκοότητας σε έναν ξένο υπήκοο, που έχει παντρευτεί Γαλλίδα”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης.
“Διαπιστώθηκε κατά την έρευνα και τη συζήτηση των προϋποθέσεων, ότι αυτό το άτομο υποχρέωνε τη σύζυγό του να φορά μπούργκα, στερώντας της την ελευθερία να μετακινείται ακάλυπτη, ακυρώνοντας τις αρχές της λαϊκότητας και της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το γαλλικό υπουργείο Μετανάστευσης δεν ανακοίνωσε την ταυτότητα του ατόμου που ζητούσε να του δοθεί γαλλική υπηκοότητα ούτε τη χώρα από την οποία προέρχεται.
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ
Κοινό αντιπολιτευτικό
μέτωπο
Σκόπια
Εντίνεται η αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι στην ΠΓΔΜ. Αντιπολιτευόμενα κόμματα από τον χώρο της κεντροαριστεράς, με επικεφαλής τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), συγκρότησαν ενιαίο αντιπολιτευτικό σχήμα.
Το μέτωπο συγκροτούν 12 κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης με ζητούμενο την αποτελεσματικότερη, όπως αναφέρουν, δράση τους απέναντι στο κυβερνών κόμμα της ΠΓΔΜ VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.
Επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου αυτού σχήματος τέθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM υπό τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Τα άλλα 11 κόμματα που συμμετέχουν στο σχήμα έχουν μικρή δύναμη και απήχηση στο εκλογικό σώμα.
Το αντιπολιτευόμενο σχήμα θα δώσει έμφαση στην οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία όπως δηλώνουν οι ηγέτες του μετώπου επιδεινώθηκε σημαντικά τα τελευταία 3,5 χρόνια που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας το VMRO-DPMNE.
Ο Μπράνκο Τσερβέρνκοφσκι δήλωσε ότι το αντιπολιτευόμενο σχήμα μπορεί να αποκτήσει σύντομα τη δυναμική εκείνη που θα απειλήσει την κυριαρχία του VMRO-DPMNE στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις -αν και η αξιοπιστία αρκετών από αυτών αμφισβητείται- δείχνουν ότι το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το κόμμα του οποίου ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, η αντιπολίτευση αδυνατεί προς το παρόν να ανασυντάξει τις δυνάμεις της μετά τις ήττες που υπέστη στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην ΠΓΔΜ.
Επισημαίνουν όμως παράλληλα ότι η δημοτικότητα και η πολιτική του Γκρούεφσκι μπορεί να υποστεί κλυδωνισμούς εξαιτίας της δυσαρέσκειας που άρχισε να εμφανίζεται σε ένα μέρος του πληθυσμού για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην οικονομία και την αδυναμία προώθησης της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας από την πλευρά της κυβέρνησης.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Οχι στην αναγραφή
του θρησκεύματος
Στρασβούργο
Την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος από τις ταυτότητες των πολιτών ζήτησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Τουρκία. Το δικαστήριο εξήγησε ότι η αναφορά αυτή είναι αντίθετη με την ανεξιθρησκία, η οποία επιτρέπει στον καθένα να δηλώνει ή όχι τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.
“Και μόνον να φέρει κάποιος μια ταυτότητα που έχει την κατηγορία ?θρήσκευμα? κενή, αναγκάζει τον ενδιαφερόμενο να αποκαλύψει ενάντια στη θέλησή του μια πληροφορία που είναι σχετική με μια πτυχή της θρησκείας του ή των βαθύτερων πεποιθήσεών του”, κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε απόφαση που εξέδωσε χθες στο Στρασβούργο.
Η αφαίρεση της κατηγορίας αυτής από όλες τις τουρκικές ταυτότητες θα είναι, σύμφωνα με το δικαστήριο, η “κατάλληλη επανόρθωση” για την παραβίαση των δικαιωμάτων του Σινάν Ισίκ, ενός κατοίκου της Σμύρνης, ο οποίος είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Τουρκίας και κέρδισε χθες τη δίκη.
Στον Ισίκ, αλεβίτη στο θρήσκευμα, δεν επετράπη να αντικαταστήσει την αναφορά “ισλάμ” με την αναφορά “αλεβιτισμός” στην ταυτότητά του. Ο αλεβιτισμός θεωρείται από ορισμένους παρακλάδι του Ισλάμ, ενώ από άλλους ξεχωριστή θρησκεία.